Helsehistorier av folk - til folk
Arv og miljø

Tim hadde autisme: – Jeg har blitt ganske flink til å lage mat.

Tim (13) er trolig den første i Norge som er blitt frisk fra barneautisme.
– Jeg er vant til å unngå melk og gluten, sier han.

– Jeg er stolt av mamma, sier Tims lillesøster Amy (12).
– Tim ville ikke vært frisk om det ikke var for henne.
Tim er enig.
– Når jeg blir stor vil jeg jobbe på kafe sånn som mamma, sier Amy.
Tim vil bli politi.
Først en gjesp. Så en til. Så slenger han på luggen. Det er lørdag, men:
– Jeg ble vekka klokka sju.
Tim og Amy er med mamma Gro Raugland på konferanse i Oslo.
Fra scenen forteller Tim om livet uten autisme, melk, gluten og sukker.
– Ikke for å skryte, men jeg har blitt ganske flink til å lage mat.

Gro Raugland

Autisme og tarmhelse

Autisme omtales som medfødt, og «behandlingen» består av opplæring og tilrettelegging.
Til tross for at norsk (Dr. Kalle Reichelt) og internasjonal forskning viser at mange kan hjelpes med kostomlegging og såkalt funksjonell medisin.
– Økologisk, glutenfri, melkefri og rørsukkerfri mat var avgjørende for Tims bedring, sier Gro.
Særlig siste års forskning på samspillet mellom tarm og hjerne gir håp for dem med autisme og andre utviklingssforstyrrelser.
Men temaet er kontroversielt.
Det merker Caluna når vi skriver om det, og det merker Gro.

To kamper

Tim ble diagnostisert med barneautisme og ADHD. Hun førte parallelle kamper gjennom årene fra Tim var tre og viste de første symptomer på utviklingssforstyrrelse.
Tim ble sykere og sykere, Gro fikk stadig flere spørsmål om «tonen hjemme.»
Den ene kampen kjempet hun i systemet, den andre hjemme i Larvik.
Hva som holdt meg oppe?
– Hun der. Hun er grunnen til at jeg stod opp hver dag. Hun fortjente ikke det livet. Tankene mine gikk til Amy:
– Om jeg får Tim frisk, så slipper hun å betale mer.
– Tim skal være så glad for henne, sier Gro.

Unngår gluten

Akkurat nå er det mer gjesp enn smil fra Tim.
Men hotellfrokosten var bra:
– Masse godt pålegg, mamma hadde med brød, forteller Amy.
Amy spiser som sin bror.
– Jeg har lært å lese på innholdet for å unngå melk og gluten, sier Tim.
– Først var det vanskelig, men jeg er blitt vant til det. Jeg tenker ikke så mye over at det er ting jeg ikke kan spise. Ikke vennene mine heller.
– Når jeg har med egen mat i bursdag, sier mange at det ser godt ut, sier Amy.
– Også sier venninnen min at mamma lager så god mat, at det er gøy å smake på ting hjemme hos oss. 

Atletisk nå

Tim husker lite av sinnet og uviljen som bandt ham gjennom de fem årene fra han var tre.
– Men jeg husker at jeg var sliten. Jeg var ikke atletisk før, nå er jeg atletisk, crossfit er gøy.
– Jeg var ikke mye sammen med Tim da, men mamma var. Jeg var mye alene, sier Amy.
– Vi krangler nå, men jeg kan ikke huske at vi kranglet da, sier hun og snur seg spørrende mot storebror.
Tim er en kjøttspiser. Amy ikke.
– Du erter meg og kaller meg vegetarianer, sier Amy.
 – Om Tim spiser feil mat, merker du det da?
– Ja, han blir grinete.
– Nei, du blir grinete av feil mat, mener Tim.
Om voksenlivet sier Amy:

– Hvis mine barn blir syke, skal jeg spørre mamma.
Her kan du lese mer om Tims historie.

Vi spør lege Geir Flatabø: Hvorfor øker forekomsten av autisme og andre utviklingsforstyrrelser?


Tim-modellen

Tim er det første barnet i Norge som har fulgt ”genetisk bypass-behandling” etter Amy Yaskos linjer.
Gro Raugland er sosialpedagog.
Hun har skrevet boken En mors historie om autisme og ADHD, og holder foredrag.
Samt veiledningsboken Tim og Amys matbok.

Gro etterlyser en utredning for barn, «Tim-modell» for testing av:

  • Peptideprøver
  • Cøliaki-utredning
  • Inflammasjonspanel
  • Avføringsanalyse
  • Fettsyreanalyser
  • Ortomolekylære prøver
  • Hårmineralanalyse
  • Genetisk testing

Referanser

Mer fra Caluna om autisme: