Helsehistorier av folk - til folk
Helse

Statens ernæringsråd gir deg omtrent 60 teskjeer sukker hver dag!

Våre myndigheter anbefaler mellom fire og seks grove brødskiver hver dag. Gjett hvor mange sukkerbiter det utgjør?

Mette Lund Larsen

Av Mette Lund Larsen, sykepleier og ernæringsterapeut. Her kan du lese mer om henne, og flere artikler.

24 sukkerbiter!
Og sukkeret stopper ikke der. Om du følger offentlige kostråd gjennom dagen, ender du på 57,5 teskjeer sukker! Uten at du har spist en eneste sjokolade, eller drukket noe brus.
Lenger ned i artikkelen ser du utregningen.

Karbohydrater gir insulinresistens, diabetes

Kanskje ikke til å undre seg over at 70 prosent av voksne nordmenn nå er overvektige, som denne ferske studien viser.
Og minst en halv million har diabetes type 2. Også barn rammes.
Sukker som konstant sirkulerer i blodet vårt belaster kroppen.
Høyt blodsukker krever mye insulin, hos mange ender det i insulinresistens.
Insulinresistens er forstadiet til diabetes type 2 og til de fleste av dagens kroniske sykdommer.

Grovt brød blir til sukker

Du stusser kanskje over at brødskiven blir til så mye sukker.
To grove brødtyper kan faktisk ha fire “kakestykker” på brødskalaen og være 100 % grovt, men variere i karbohydrat innhold fra 7- 70 %.
Nedbrytningen av stivelsen i disse brødene vil da variere fra en halv til fem teskjeer sukker per brødskive à 30 gram.
Forskjellen er altså enorm, selv om begge brødene ser like sunne ut!

Stivelse i brød blir til sukker i kroppen. Foto: Simen Grytøyr
Fett gir ikke blodsukkerstigning. Karbohydrater gjør.

Vi behandler, men forebygger ikke

Moderne, kroniske sykdommer oppstår ikke plutselig. Selv om konsekvensen gjerne er akutt.
Hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft og Alzheimers utvikler seg over mange år før sykdommen er et faktum.
Det er flott at vi er verdensmestre i å behandle slag og hjerteinfarkt, men hva med å bli verdensmestre i å holde oss friske?

Vanlig mat gir for mye karbohydrater

Mange av dem som sliter med vekta og helsa er aktive og spiser etter anbefalingene.
På bildet under ser du en vanlig dag med vanlig mat, anbefalt av våre myndigheter – versus karboredusert mat.
Utregnet etter Dr David Unwins teaspoonequivalens (1,2)

"Vanlig" mat gir mye sukker, i motsetning til karboredusert mat.

Matens påvirkning på blodsukkeret

  • Karbohydrater som brødmat, sukker, ris, pasta, potet, brus, juice, fruktyoghurt og frokostblandinger påvirker blodsukkeret mye.
  • Karbohydrater blir brutt ned til betydelige mengder sukker i kroppen.
  • Sluttproduktene av stivelsen fra karbohydratene er sukker.
  • Selv om du kombinerer karbohydratene med proteiner og fett slik at blodsukkeret ikke stiger like raskt og høyt, vil nedbrytningsproduktet bli sukker uansett.
  • Karbohydrater består av mono-di eller polysakkarider som blir til sukker i kroppen. Stivelsen fordamper ikke i løse lufta.
  • Proteiner som fisk, sjømat, kjøtt og egg, påvirker blodsukkeret mye mindre.
  • Fett fra fisk, kjøtt, oljer, avokado, smør, kokosfett, nøtter, kjerner og frø påvirker blodsukkeret minimalt.

For mye karbohydrater om du følger ernæringsrådene

Myndighetene anbefaler at 45-60 % av energiinntaket skal komme fra karbohydrater.
Disse kildene til karbohydrater inngår i Statens anbefalinger for en dag:

  • 4-6 grove brødskiver, evt. en porsjon frokostblanding
  • litt juice/melk
  • 1 yoghurt
  • 1 porsjon ris, pasta, eller poteter
  • 3 porsjoner grønnsaker
  • 2 frukter pr dag

Næringsstoffene

  • Ulike næringsstoffene har ulik funksjon.
  • Karbohydratene bidrar mest med energi, fiber, vitaminer og mineraler.
  • Proteiner er byggesteiner (aminosyrer) for vedlikehold og reparasjon av vev. Har betydning for hormoner, enzymer, immunsystemet, transport og lagring.
  • Fett er en viktig energikilde, beskytter vitale organer, isolerer, inngår i alle cellemembraner, hormoner, inneholder fettløselige vitaminer.
  • Proteiner og fett er essensielle råvarer for kroppen.
  • Karbohydratene regnes som den viktigste energikilden, men kroppen kan også bruke fett som energikilde.
  • Altså er karbohydrater ikke essensielle.
  • De ulike makro-næringsstoffene har også betydning for påvirkningen av blodsukkeret og hormonbalansen.

Les mer fra Caluna

Referanser

  • Dr. David Unwin: How many teaspoon sugar is in the food
  • Dr. David Unwin: Glycemic index/ Glykemisk load . https://insulinresistance.org/index.php/jir/article/view/8/9
  • Mark Cucuzzella:This should be the standard of care
  • Mark Hyman: bok: eat fat, get thin
  • Mark Hyman: Podcast: Eat fat get thin
  • Malhotra Aseem: Saturated fat does not clog the arteries.
  • Malhotra Aseem : Eating MORE fat while cutting carbs and quitting sugar can help you lose weight and be happier, says top cardiologist: Mail Online, 2016.
  • Aseem Malhotra og Donald O´Neill: Trailer-The big fat fix. (hele filmen ligger på dietdoctor.com)
  • Zoe Harcomb: Diabetes co. uk, Should the dietary guidelines ever have been introduced?
  • Zoe Harcomb et al: BMJ, Dietary fat guidelines have no evidence base: where next for public health nutritional advice?
  • Zoe Harcomb: Low, moderate or high carbohydrate
  • Zoe Harcomb: Low carb shorten life (really?)
  • Tian Hu et al: Am Journal of Epidemiol. 2012 Oct 1; 176(Suppl 7): S44–S54.
  • Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials
  • Diabetes Research and Clinical Practice: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base
  • Diabetes Research and Clinical Practice: Efficacy of low carbohydrate diet for type 2 diabetes mellitus management:A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
  • Santos FL, et al. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev. 2012 Aug 21. doi:1111/j.1467-789X.2012.01021.x. [Epub ahead of print]
  • Mente A, et al. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Arch Intern Med. 2009 Apr 13;169(7):659-69.
  • Hallberg, Sarah: Why we have to stop telling patients to eat low fat
  • Volek JS, et al. Pubmed: Carbohydrate Restriction has a More Favorable Impact on the Metabolic Syndrome than a Low Fat Diet. Lipids 2009;44:297–309.
    https://link.springer.com/article/10.1007/s11745-008-3274-2
  • Teicholz Nina: The big fat surprise: why butter, meat and cheese belong in a healthy diet: Simon and Schuster, 2014. ( bok)
  • Teicholtz Nina: ForedragThe big fat surprise
  • Teicholz Nina: Foredrag: Red meat and health
  • Siri-Tarino PW, et al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46.
  • Dr. David Unwin: How many teaspoons of sugar are in the food. The nutrition coaliation: https://www.nutritioncoalition.us/saturated-fats-do-they-cause-heart-disease
  • Nutritioncoalition: https://www.nutritioncoalition.us/dietary-cholesterol-does-cholesterol-in-your-food-lead-to-higher-blood-cholesterol
  • Mahshid Dehghan, Andrew Mente, Xiaohe Zhang, et al.,:
    Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort studyThe Lancet (2017) on behalf of the Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study investigators*
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/15/age-of-obesity-shaming-overweight-people?CMP=share_btn_link
  • LHL; hjerneslag: https://www.lhl.no/hjertesykdom/hjerneslag/
  • Universitetet i Bergen, 2017:Akutt hjerteinfarkt: https://www.uib.no/nye-doktorgrader/79248/akutt-hjerteinfarkt-hyppighet-og-nasjonale-trender35.
  • Dag Viljen Poleszynski: Kritikk mot helsemyndighetene og politikere