Del dette innlegget på:

Men hva spiser mine umulige barn?

De kommende uker deler vi maten vår! Hva spiser Mona, som har en autoimmun tilstand og må være ytterst forsiktig? Hva spiser Julia, som er frisk, slank og trener mye? (Drittkollega.)

Av Julia Schreiner Benito

Mitt kjøkken er balansekunstens åsted. Barna ønsker seg alt det de ikke bør ha.
Jeg sjonglerer mellom kjappe og trege karbohydrater, mellom kjøpt og hjemmelaget, mellom god og ille samvittighet.
Av og til lengter jeg til den tiden da jeg trodde hvit ris var sunt. Livet med mindre viten  – så enkelt det var!

Kompromissland

Jeg prøver å lære barna om sunn mat, men kunnskap blir fort mas. Jeg prøver det umulige: å få mine fire troll i alderen 10 – 22 til å verdsette det de ikke vil ha.
Her forleden laget jeg quinoasalat. Jakob (18) pløyde ivrig i fatet og jeg tenkte at sannelig er han blitt stor med slik salatentusiasme.
Han smaker, tygger, fjeset faller:
– Sånn quinoa, mamma. Det likner jo veldig på ris, men er i grunnen bare en stor… skuffelse.
Slik går dagan på linen. De ender i kompromisser, som denne desserten på bål.
Hvor sunt er grillet banan med sjokoladebiter i, spør skeptikeren nå.
Myyyyyye sunnere enn smågodt, sier jeg da.

 

Sunnere enn smågodt!

«Livet med mindre viten  – så enkelt det var!»

Grillet banan

Skjære bananen på langs
Stapp noen sjokoladebiter i (mørk om barna aksepterer)
«Lukk» bananen med tannpirkere eller fyrstikker
Grill til sjokoladen er smeltet

Jeg har funnet et triks på sunnhetens umulige line: legg til noe bra i stedet for å ta bort noe dumt! For eksempel: Mateo (10) vil ha brød.
– Da blir det en skive brød først. Så et hjemmelaget knekkebrød med pesto.
Slik blir det når mamma fortsatt kan bestemme.

Pesto – får barna slikt i seg er ernæringsdagen reddet!

Grønn pesto

En plante basilikum
En neve eller fire ruccola (bruk den som er blitt slapp)
En stor neve skoldede mandler/pinjekjerner/usaltede cashew
En liten neve parmesanost
Smak deg fram:
Fire-fem fedd hvitløk
Økologisk olivenolje av kvalitet – ca. 3 dl – til ønsket konsistens
Salt og sitron
Start med oljen, kjør alt i blenderen. Ikke for mye – tyggemotstand er bra!

 

Rød pesto

Samme som grønn, men erstatt det grønne med noen never soltørket tomat
Helst naturell type, uten olje og salt

 

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!