Del dette innlegget på:

Spis deg betennelsesfri!

Tekst: Martina Johansson – Oversatt av Jan Mesicek

Ketoner, blodsukker og matvareintoleranser av alle slag – det finns veldig mye å ta hensyn til når det kommer til slanking, eller vektreduksjon om du vil. I motsetning til hva mange tror, så er det ikke her fokuset ditt skal være. Å bare fokusere på hva du skal spise og hvordan du trener, fører til «tunnelsyn» – og du overser og får ikke med deg de andre parametrene.

MARTINA JOHANSSON, keto-kostholdsrådgiver og coach, ingeniør i medisinsk biokjemi, ph.d. i medisin- og helsefag.

Betennelser skaper problemer

Jeg har flere ganger påpekt og skrevet om hvordan kroniske inflammasjoner er en stor faktor til manglende vektreduksjon. Du kan ha betennelser i fettvevet. Dette er ofte et hinder for kvinner som lider av lipødem (fettansamlinger i setet, lår o.a.). Betennelser kan sitte i ledd, muskelfester, tarmer, blodårene og hjernen. Det kan skyldes feil kosthold, at noe du spiser forstyrret immunsvaret slik at det reagerer, en dårlig tarmflora, det kan være genetisk, miljøgifter eller andre årsaker som har belastet systemet gjennom årene.

Bli kvitt betennelsene

For å gå ned i vekt finnes det flere ulike knep å ty til. Du kan redusere kaloriinntaket, kutte ned på karbohydratene, trene styrke eller kondisjon. Dersom du fokuserer smalt, altså bare ett eller to tiltak, er det lett å gjøre ting verre! I boken Betennelsesfri forklarer Martina hvordan betennelser oppstår.

Caluna anbefaler månedens bok som hjelper deg på veien for å bli betennelsesfri og samtidig gå ned i vekt. «Klar for keto» – Martina Johanssons grunnbok om keto-kosthold.

ALT OM KETO:
Klar for keto er Martinas bok ketokosthold. Her er det matplaner, oppskrifter og ikke minst en oppskrift på hvordan lykkes med keto.

Kaloriene?

Av og til får jeg brev fra kvinner som skal kjøre lavkarbo, på bekostning av alt annet. De studerer alle varer med forstørrelsesglass, og blir smånervøse når de oppdager at i ett egg så finnes det et halvt gram karbo. De styrer unna kaffe og til og med brokkoli, for der finnes det også noen gram! Jo da, dette går selvsagt an å leve på kjøtt eller fisk og smør, og leve lenge på en slik diett. Men hva slags liv blir det?

Kalorijegerne er verre ute å kjøre, enten de regner ut alle kaloriene de «forbrenner» eller bare all «energien» de spiser. En times løpetur fungerer ikke for å bli slank, men kanskje gjør to timer susen? Hva med noen ekstra spinningklasser i uken?

Få grep om hormonene

Kroppen er et hormonelt system som styres av ytre signaler fra miljøet, og indre signaler mellom cellene, signalmolekyler og hormoner. Dersom vi presser på veldig hardt i en retning, så vil kroppen presse tilbake i form av en motreaksjon. Det høres kanskje matematisk umulig ut, men det er fullt mulig å spise bare 500 kalorier per dag i flere uker, og likevel ikke gå ned ett eneste gram i vekt.

Men hvordan er det mulig? Vi har jo hele tiden fått høre at hvis du spiser færre kalorier enn du forbrenner, så vil du gå ned i vekt! Universitetsprofessorer predikerer dette budskapet, den dag i dag (som de har gjort i årevis). Kan det være de tar feil?

OK – følg meg nå, og glem professorene og ernæringsfysiologenes kaloritelling en liten stund: Kroppen vår er svært tilpasningsdyktig. Den er programmert for å overleve, og den er ikke nødvendigvis veldig opptatt av å gå ned i vekt eller kvitte seg med reserveenergi. Cellene reagerer på signalene de får fra molekylære budbærere og om disse signalene er at nå er det lite mat (energi) eller mye stress å håndtere, ja så tilpasser cellene seg det.

Søvn, restitusjon, mellommenneskelige relasjoner, hvordan du har det med deg selv og hvordan det er i livet ditt forøvrig, er med på å påvirke vekten din, hvordan kroppsfasongen din utvikler seg og har betydning for helsen din.

Dersom søvnkvaliteten din er dårlig, blir det veldig vanskelig å gå ned i vekt. Det samme med restitusjon. Klarer du ikke å hente deg inn igjen, sørge for nok hvile fysisk og psykisk, sliter med stress og uro, ja så vil det også gjøre det vanskelig å gå ned i vekt.

Det er faktisk slik at det å gjøre kloke, gode valg for deg selv ikke er så lett. I allefall ikke om du ikke er glad i deg selv!

Er du ikke glad i deg selv? Har du indre uro og sitter fast i gamle mønstre?
Ja, da er det lettere å havne på feil vei, bli utsatt for energityver eller andre hindre som til stadighet dukker opp.

Mange som vil ned i vekt, har fått problemer med selvbildet og hvordan de har det med seg selv. Da blir man lettere ofre for små «feller», energityver, snubletråder … kall det hva du vil.

Våre relasjoner med andre er viktige

Relasjonene rundt oss er viktige for de påvirker i stor grad hvordan vi har det. En slem kollega påvirker mer enn du tror, men enda verre er det om du ikke har det godt og trygt hjemme. Hva skjer da med nervesystemet? Kroppen blir aldri trygg, og dermed blir det vanskelig å få igang fettforbrenning.

Hva er restitusjon?

Restitusjon er ikke å surfe rundt på Facebook eller å sløve foran TV’n. Det er heller ikke å sove. Søvn er et helt eget kapittel. Restitusjon er aktiviteter som du får energi av. Det kan være noe så enkelt som en tur i skogen. Det kan være kreativt arbeid som å male eller strikke, yoga eller pilates. Meditasjon er glimrende som restitusjon, og enklere enn mange tror. Restitusjon er aktiviteter som får blodtrykket ditt ned, roer pulsen slik at nivået av stresshormoner i kroppen synker.

Restitusjon trenger du hver dag!

Men klarer du å sette av tid til deg selv hver dag? De fleste av oss bruker flere timer foran blå skjermer hver dag, mobil, TV, data på jobb og data hjemme. Dette er mye mer stressende enn vi tidligere har trodd. Det er ikke bare på grunn av det blå lyset, men også hva vi leser og bruker energi på. Det er ikke bare positive og hyggelige følelser som vi fylles av fra det som kommer på skjermen, enten det er nettaviser, Facebook eller TV.

Dersom du har vanskelig for å gå ned i vekt, spør deg selv hvor mye restitusjon du får hver dag og hvilke relasjoner eller kilder er det som stjeler energi fra deg. Alt som påvirker oss på en måte som gjør noe med hvordan vi har det.

Sten Sture Skaldeman er en av LCHF-pionerene i Sverige. Han har skrevet en liten hendig bok om, hvorfor man ikke går ned i vekt.

Søvn

Det er en prosess å få til god søvn. Søvn er ikke lett, men kjempeviktig. Kroppen begynner å tilpasse seg søvntiden, flere timer før du legger deg. Vil du at slankingen skal gå som en drøm, sørg for nok søvn! Derfor bør du droppe koffein minst 8 timer før du legger deg. Gjerne enda tidligere, om du klarer det. For de fleste har koffein en halveringstid på 6 timer. Drikker du to kopper får du i deg 300 mg koffein. Dette koffeinet er først helt ute av kroppen klokken 21 dagen etter! Selv om du ikke kjenner så mye av koffeinet, så påvirker det søvnen din. Å redusere kaffeinntaket, eller kutte det helt ut, kan gjøre underverker.

I dag tilbringer de aller fleste av oss mye tid foran skjermer. I takt med smarttelefonens inntok, har befolkningens søvnproblemer økt.
Over en fjerdedel unge mellom 18-30 år sliter med søvnproblemer!

Slukk skjermen minst to timer før du skal legge deg. Det blå lyset hindrer produksjonen av søvnhormonet melatonin. Det finnes noen funksjoner på telefoner og skjermer som «blue-light blockers» eller filter-apper. Disse kan hjelpe noen.

Mat

Det er ikke lurt å spise veldig mye sent på kvelden. Det aktiviserer kroppen, spesielt om du spiser karbohydrater. Den beste søvnen får du om du faster fra klokken 17-18 på ettermiddagen, frem til frokost morgenen etter. Blodsukkeret skal synke litt på kvelden og gi et signal til kroppen om at den skal roe ned.

Søvnmiljøet er også viktig for god søvnkvalitet. Jeg bruker søvntape og en overdyne som veier 11 kilo. Det er med på å gjøre det roligere for meg når jeg skal sove. Jeg taper munnen for å forsikre meg om at jeg puster utelukkende gjennom nesen. Det påvirker min dybdesøvn positivt. For øvrig er det viktig å ha mørke, svale og rolige omgivelser. Det er en forutsetning for meg for at jeg skal få mine åtte, uavbrutte timer med søvn hver natt.

Dersom du lykkes med dette hver natt så gjør du det mye lettere for deg å gå ned i vekt, samt alle andre helsegevinster som kommer med på kjøpet av god søvn.

Søvn og søvnkvalitet påvirker mange viktige hormoner koblet til fettforbrenning, stoffskiftet, energi- og hormonniåver, sult, sukkersug og mye mer.

Søvn, restitusjon, relasjoner og selvbilde: ta en titt på disse punktene og se om det er noe du kan forbedre. Trolig er det vel det?

Dropp å telle karbohydrater og kalorier for en stund, og ta en titt på helhetsbildet. Hvor kan du sette i gang med forbedringer?

Jeg anbefaler alle å gjøre en livsstilsinvestering dersom man har kjørt seg fast på et eller annet punkt i livet. Det gjelder å finne «the missing link», og svært ofte er det nettopp søvnen. Men like ofte kan det være en krevende relasjon eller negativt selvbilde.

Min oppfordring til deg er – gjør opp en status og ta med alt som kan påvirke deg og hvordan du har det. Dette vil være med på å avgjøre om du lykkes eller ikke med din vektreduksjon.

Lykke til!

Beste hilsen fra Martina

Les mer keto her!
Les mer om å bli kvitt betennelser her!

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!