[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Vi er enige om at olivenolje sunt.
Det er mer mettet fett i en skje olivenolje enn i 100 gram ytrefilet.
Så hvor usunt kan mettet fett være?
– ”Ekspertene” hos Folkeopplysningen bør sjekke Matvaretabellen, mener Mette Lund Larsen.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”13316″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Av sykepleier og ernæringsterapeut Mette Lund Larsen. Innlegget er gjengitt og redigert fra hennes blogg.
Olivenolje i medisinske doser gir mye mer metta fett enn både ytrefilet og bogsteik. Så hvor farlig kan rødt kjøtt være?
Når ”ekspertene” i Folkeopplysningen på NRK har glemt å sjekke Matvaretabellen før de stiller, da er det på tide å si i fra.
– Metta fett er usunt og umetta fett er sunt, sier de.
Vi blir fortalt at olivenolje og fisk gir umetta fett, mens kjøtt og melk gir metta.
Ifølge Matvaretabellen inneholder alle fettholdige matvarer en blanding av metta, enumetta og flerumetta fett.
Hvordan kan en av de naturlige fett-typene være skadelig?
Det blir som å demonisere en av vitaminene i gulrøttene.
Jeg tror ikke at offentlige ernæringsfysiologer sjekker Matvaretabellen.
Fenalår og farse i samme kategori
Nylig var kjøtt tema på NRKs Folkeopplysningen.
Med ernæringsfysiolog som ”ekspert”.
Igjen ble kjøtt kategorisert som metta fett og usunt. Særlig rødt kjøtt.
Fenalåret skjæres rett fra skinka. Det blir ikke varmet opp eller tilført dårlige oppvarma oljer.
Likevel kategoriseres fenalår og farseprodukter i samme kategori – bearbeida kjøtt.
Kjøttet fra dyr som har beitet i fjellheimen har en annen fettsyresammensetning enn dyr på bås. Likevel havner det i samme usunne kategori.
Spekemat laget på “gamlemåten” kan neppe sammenliknes med farsemat.
Morsmelk har like mye metta som umetta fett, men ingen mener vel at morsmelk er skadelig?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13318″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13319″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Fett kan ikke isoleres
Alt fett inneholder alle fettyper, men kategoriseres etter typen de har mest av.
Flere kjøttyper inneholder kun mikroskopiske mengder metta fett, som ytrefilét og bogsteik.
Disse kjøttypene inneholder knapt fett, og har samme mengde metta som umetta.
Likevel demoniseres dette kjøttet fordi det har metta fett.
Fenalår fra en økologisk beitende sau har høyere innhold av umetta fett enn metta. Det er bare å slå opp i Matvaretabellen.
Usunn morsmelk?
Morsmelk har like mye metta som umetta fett, men ingen mener vel at morsmelk er skadelig?
Olivenolje, laks og ørret har mest umetta fett. Derfor karakteriseres disse som kilder til umetta fett, men laksen har faktisk mer metta fett enn både ytrefilét og bogsteik.
Når fenalår har mer umetta fett enn sjøørret, og laksen har mer metta fett enn ytrefilèt, bør ”ekspertene” nyansere bildet.
Vi hører at olivenolje er noe av det beste fettet vi kan spise. Når olivenolje inneholder 14 prosent metta fett, hvorfor da demoniseres dette fettet?
Lege og indremedisiner Erik Hexeberg:
– Hvem blir skadelidende ved å endre rådet om mettet fett?
Margarinindustrien!
Den argumenterer med at deres produkter inneholder mye flerumettet fett og således reduserer kolesterolnivået. De vil trolig redusere sin omsetning.
Våre myndigheter og Universitetet i Oslo har hatt et tett samarbeid med margarinindustrien da transfett ble fjernet og nye margarintyper ble utviklet.
Med dette bakteppet er det liten grunn til å tro at det kommer noen endring.
Referanse:
Arnesen E. Smørkrise og margarinstrid. 2013. http://www.ntfe.no/asset/pdf-issues/2013/2013-nr-3.pdf[/vc_column_text][vc_separator][vc_single_image image=”13333″ img_size=”large”][vc_column_text]Kilde: Matvaretabellen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Mettet fett kan ikke være farlig
100 gram ytrefilét inneholder mindre metta fett enn 1 skje olivenolje.
Fenalår inneholder mer umetta enn metta fett – ergo rakner hele teorien om metta og umetta fett!
Morsmelk inneholder omtrent samme mengde metta og umetta fett.
Når både laks og olivenolja – begge regnet som sunt – inneholder mer metta fett enn ”usunt” rødt kjøtt, kan det neppe være metta fett som gjør rødt kjøtt så skadelig.
Flaut å innrømme feil
Kanskje vi bør se mer på tilberedelse og tilbehør?
Kanskje vi bør se på kvaliteten av råvarene?
Kanskje ”ekspertene” bør sjekke Matvaretabellen?
Eller mener de at Matvaretabellen er feil?
Av Matvaretabellen ser det ut som om vi blir villedet i stedet for veiledet. Inntil det motsatte er bevist, må vi vel gå ut fra at Matvaretabellen er riktig.
Å innrømme feil er flaut.
Det må da være flauere å fortsette å gi feil råd?
Professor Kjetil Retterstøl var en av tre medlemmer i arbeidsgruppen hos Helsedirektoratet som utviklet en “fettrapport” i 2016.
Han har i egne publikasjoner anført at han har mottatt støtte som rådgiver for Mills og forskningsmidler fra Mills.
Hør reaksjonene etter at Helsedirektoratet la fram rapport for å bekrefte at mettet fett er usunt:[/vc_column_text][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_column_text]
Mer fra Caluna
- Erik Hexeberg, spesialist i indremedisin:
– Ikke erstatt mettet med flerumettet fett! - Ernæringsfysiologen: – Ernæringspolitikken styres av Universitetet i Oslo.
Aftenposten jatter med. - Calunas redaktør raser mot doktor Skavlan:
– Hvorfor håner du “såkalt glutenintolerante” – og hvorfor så arrogant? - Caluna spør Helsedepartementet:
– Hvorfor lærer ikke legen mer ernæringskunnskap?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Referanser
- Siri-Tarino PW m. fl. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. 2010. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/
- Chowdhury R et al. Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk. A systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24723079
- De Souza RJ m. fl. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532752/
- Hooper L m. fl. Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. 2015. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068959
- Ramsden CE m.fl. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. 2013. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4688426/
- Ramsden CE m.fl. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836695/
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]