Del dette innlegget på:

Pusterytmen påvirker hukommelse og frykt

Måten vi puster på, påvirker hjerneaktiviteten. Blant annet kan våre følelsesmessige vurderinger og hvordan vi klarer å gjenkalle minner, altså huske ting, påvirkes av pusterytmen.

Artikkelen er hentet fra Helsemagasinet Vitenskap og Fornuft

Dette har forskere ved Northwestern Medicine funnet ut i en studie, og et sentralt punkt er at hukommelsen påvirkes av om vi puster inn eller ut. Én av observasjonene de gjorde, var at testdeltakerne lettere gjenkjente ansikter som viste frykt og også lettere klarte å huske ting når de fikk se ansiktet eller objektet når de pustet inn. Dette gjaldt bare dersom forsøkspersonen pustet inn gjennom nesa, og ikke gjennom munnen.

Meld deg på Helseklubben Sunn og Smart – første sending mandag 9. november!

Amanuensis i nevrologi ved Northwestern Universitets Feinbergs medisinske fakultet, Christina Zelano, sier at de fant dramatiske forskjeller i hjerneaktiviteten i amygdala og hippocampus da forsøkspersonene pustet inn og ut. Når vi puster inn, stimuleres nerveceller i visse deler av hjernebarken, i amygdala og hippocampus. Funnene indikerer at rask pusting og pusting gjennom nesa er fordelaktig i farefulle situasjoner.

 

Kilde:

Zelano C, Jiang H, Zhou G mfl. Nasal respiration entrains human limbic

oscillations and modulates cognitive function. Journal of Neuroscience 2016;

36: 12448–67. http://www.jneurosci.org/content/36/49/12448.long

 

Ønsker du å abonnere på Helsemagasinet Vitenskap og Fornuft? Klikke her.

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!