Målet var å amme i seks måneder. Nå er Simon to år, og elsker fortsatt puppen!
Av Siri Antonsen Aartun. Sykepleier, kostholdsveileder, snart ernæringsterapeut.
Siris blogg.
Noen synes det er rart at jeg ammer et så ”stort” barn. Det velger jeg å ikke bry meg om.
Jeg vet hva matintoleranse kan føre til: min hverdag var dårlig fordøyelse og lekk tarm. Men endret kost ble livet ble et annet. (Se under.)
Så da Simon ble født, var målet å fullamme ham i seks måneder, og siden delamme ham.
Nå har Simon fylt to – vi ammer fremdeles! Ikke like mye som før, men noen ganger om dagen.
Mye tyder på at vi kommer til å holde på en stund, for Simon elsker puppen! Han koser seg skikkelig, ler og lager gode lyder.
Det synes jeg er fint. Pupp er mer enn melk, det er også kos, trygghet og trøst.
Noen reagerer
Noen synes det er rart at jeg ammer et så ”stort” barn. Det velger jeg å ikke bry meg om. Jeg mener det må være opp til hver enkelt kvinne å bestemme hvor lenge hun skal amme sitt barn, uten at andre trenger å bry seg.
Å amme har alltid kjentes naturlig for meg, selv om det i perioder har vært krevende.
Langtidsamming har gode helseeffekter for mor og barn, blant annet:
- reduserer risiko for brystkreft hos mor
- frigjør hormonene endorfin og oxyticin – som gir gode følelser, og minsker risiko for depresjon
- morsmelk er næringsrik og bra for immunforsvaret til barnet
- den styrker utviklingen av barnets hjerne
WHO anbefaler amming til barnet er to år, og gjerne lenger
Å amme har alltid kjentes naturlig for meg, selv om det i perioder har vært krevende.
Leste meg opp
Som sykepleier og terapeut er jeg veldig interessert i mat og spørsmål om hva som er sunt og næringstett kost.
Derfor leste jeg meg opp på baby- og barnemat før Simon skulle begynne med fast føde.
Jeg falt for boken ”Supernutrition for Babies” og brukte den som inspirasjon.
Simon fikk sin første smak på annet enn morsmelk da han var et halvt år.
Vi begynte med eggeplomme, bløtkokt og rå. Dessuten lever og kraft.
Etter hvert introduserte vi:
- avokado
- banan
- søtpotet
- kjøtt som vi forhåndstygget for ham
- fermentert surkål
- diverse grønnsaker, frukt og bær
Jeg tror barn spiser etter sine instinkter og behov. Simon kan ha dager med nesten bare kjøtt eller leverpostei og fermentert surkål. Neste dag vil han ha smør eller frukt.
Ikke grøt og ferdigmat
Grøt har han aldri fått, og surdeigsbrød fikk han først da han var to år. Vi ventet med å innføre korn fordi tarmen er ikke ferdigutviklet før ved tre års alder. Korn er veldig tungt for fordøyelsen.
I tillegg har både jeg og flere i familien intoleranse og allergi for korn og melk.
Ikke presse
Vi prøvde både barnestyrt mattilvenning (BLW) og å mate ham. Men det lille han spiste, ville han spise selv. Vi ønsket ikke å tvinge eller presse, det kan skape et dårlig forhold til mat. Heldigvis hadde jeg mer enn nok morsmelk, så næring fikk han.
Da Simon var drøye året, begynte han plutselig å spise mer til alle måltider.
Noen synes vi er rare som ikke gir ham grøt og annen ferdigmat
Våre valg
Jeg har ikke fått mange reaksjoner på maten jeg gir Simon. Noen synes vi er rare som ikke gir ham grøt og annen ferdigmat for barn, men jeg velger å ikke bry meg. Vi gjør det vi mener er best for oss og vårt barn, så får andre velge det som er best for dem.
Jeg slet med dårlig fordøyelse og lekk tarm. Slik ble jeg bedre:
- Om du spiser mat du ikke tåler, kan du få lekk tarm: tarmveggen blir mer porøs enn normalt.
- Da ”lekker” mat til blodet, som proteiner fra melk og gluten.
- Men kanskje også bakterier, sopp, parasitter osv.
- Jeg reverserte ved å unngå matvarer jeg er intolerant for.
- Uten gluten og melk ble jeg mye bedre.
- Det er også viktig å ta tilskudd for å bygge opp slimhinnen i tarmen, særlig:
glutamin – en aminosyre som er viktig for slimhinnen
enzymer, som hjelper å bryte ned maten
probiotika, gunstige tarmbakterier
sink
vitamin A og B
Gjennom flere uker spiste han ingenting, eller bare en liten bit til hvert måltid. Resten havnet i gulvet eller ble klint utover bordet. Til tider var det frustrerende, men jeg valgte å lytte til Simon, han fikk ha sitt tempo.
Mine fem beste tips om baby- og barnemat:
- Lytt til babyen/barnet
- Stol på deg selv – du vet hva som er best for ditt barn
- Lag maten selv
- Berik maten med gode fettkilder som kokosolje eller smør/ghee
- Samle på tomme tomatpure glass og lignende – perfekt å fryse babyporsjoner i
Hos Bare bra barnemat finner du flere tips og oppskrifter.
Det unge paret var syke av det meste. Så la de om til økologisk, ren mat…
Denne peanøtt- og sjokoladekaken er RÅ
Lise Askvik vant kampen om pupp til folket. Men er sint nok til å starte Helsepartiet!