Nærbilde av kvinne som ser i kamera, smiler litt, mørkt, halvlangt hår. Med hvit, nøytral bakgrunn. Avbildet er Anne Spurkland.

Del dette innlegget på:

Professor Spurkland bør nok bestemme seg.

I debatt hos NRK, sier professoren om immunforsvaret at vi ikke kan styrke det «med piller eller noe som helst som du kan kjøpe i helsekostbutikken».
Men i boken sin gir Spurkland «32 råd for å hjelpe immunforsvaret».

Professor i immunologi Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo (UiO) bør nok bestemme seg: Kan vi, eller kan vi ikke styrke immunforsvaret?
I debatt med meg hos Dagsnytt 18 sier hun veldig nei, men i sin bok Immun sier hun veldig ja. 32 ganger, faktisk.
Et av Spurklands 32 råd i boken er å «spise grovt brød, grønnsaker og frukt. Det gir næringsstoffer og vitaminer som immunsystemet trenger, og det gir samtidig næring til mikrobene i tarmen.»
Er det ikke pussig?

“Kun vaksiner kan styrke immunforsvaret”

Videre hos Dagsnytt 18 sa Spurkland at det kun er vaksiner som kan styrke immunforsvaret.
Debatten kom til etter at Caluna kritiserte Aftenpostens journalist Ingeborg Senneset i Medier24.
Senneset putter legene Fedon Lindberg og Berit Nordstrand i samme bås som sleipe koronaprofittører i innlegget «Skamløse opportunister». Hvem sa skamløs?
Journalist Senneset hevder også at tiltak for å styrke immunforsvaret ikke finnes i «produkter fra helsekost eller internett…» Videre: «Ikke i «healing». Ikke «supermat». Ikke homeopati. Ikke religion». Og: «I beste fall er alternativ behandling ubrukelig mot virus. I verste fall kan produkter være medvirkende til å skape en pandemi.»
Calunas ernæringsterapeut Helen Oulie Fuhr har flere ganger spurt Aftenposten hvordan produkter kan medvirke til pandemi, men ikke fått svar. Aftenpostens begrunnelse er at «debatten pågår».
Den var ny.

Senneset (v) og jeg i debatt hos Dagsnytt 18

– Mener du virkelig at du ikke selv kan gjøre noe for å styrke immunforsvaret ditt, spurte jeg Senneset under debatten.
– Det er feil spørsmål, svarte hun.
Jeg vet ikke hvordan arroganse defineres. Men Senneset er definitivt på sporet.
Hun viser til at de med «medisinfaglig bakgrunn understreker at det som betyr mest for immunforsvaret, er vaksiner, arv, altså gener, og normal, sunn livsstil.»
Ops, der blir jeg så forvirret igjen: Kan livsstil påvirke, eller ikke påvirke immunforsvaret? Kanskje det kommer an på hvem som sier det? Altså: Når Senneset, hennes «medisinere» eller Spurkland sier at immunforsvaret kan styrkes, da er det sant. Men når Fedon eller Nordstrand sier det, er det usant.
Hva tror du?

Ta nå endelig med deg flere blant «Annes (Spurkland) råd for å hjelpe immunforsvaret». For disse er sanne. De kommer fra UiOs professor:

  • Spis fisk eller ta tran. Dette er de eneste sikre kildene til D-vitamin, som også har mange positive effekter på immuncellene.
  • Få nok søvn hver natt. Immuncellene jobber mens du sover.
  • Spis gjerne mat med melkesyrebakterier (yoghurt, kulturmelk, ost, surdeigsbrød, surkål, kimchi osv). Melkesyrebakterier kan bidra til å regulere tarmfloraen.

Mer fra Julias blogg

I dag henter vi pappa (86) fra pleiehjemmet
At du gidder å bli kvalm av meg, Kristopher Schau!
Jeg heier mindre på Kreftforeningen nå.



Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!