Når WHO rådgir om fett, påvirker det millioner. Professor Arne Astrup kritiserer kostrådene: – Mettet fett er ikke farlig!
–For byråkratiet er jeg en pain in the ass. Det er der tregheten sitter. De fleste som treffer beslutninger om kostråd er ikke vitenskapsfolk, men byråkrater.
Jeg er blitt klok nok til å ikke nødvendigvis godta at noe er sant bare fordi WHO hevder det, sier professor Arne Astrup.
Da WHO (Verdens Helseorganisasjon) ga reviderte kostråd i fjor, var talen klar om fett:
- Reduser inntaket til under 30 prosent av kaloriinntaket.
- Reduser mettet fett til under 10 prosent av kaloriinntaket.
Professor Arne Astrup (64) leder gruppen som offentlig kritiserer disse råd.
Særlig rådene om fett er ikke fundert i oppdatert vitenskap, skriver ekspertgruppen.
Deres analyse ble nylig publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ.
Rådene kan få folk til å droppe næringsrik mat uten grunn, mener forskerne.
–Mettet fett er ikke farlig, er et av budskapene. Videre:
–Lavkarbo er spesielt bra for overvektige, prediabetikere og diabetikere.
–Vi er skeptiske til rådet om å redusere salt.
Hvilke blindspor vil i ettertid bli stående som historiens verste, spurte Caluna Astrup da vi nylig traff ham i København.
– At medisinske miljøer ignorerer kunnskapen om matens betydning for helsen.
Norge mer konservativt enn Danmark
Astrup er blant verdens mest publiserte og siterte ernæringsforskere.
Han erfarer at Norge er mer konservativt enn Danmark.
– Det ser ut til at miljøet hos dere lever enda mer i fortiden enn WHO.
– Som fortsatt bare snakker om sukker, salt og mettet fett.
Rina: – Ned 17 kilo på kostplan fra Caluna!
Sier unnskyld for de nordiske kostråd
Ikke bare kritiserer Arne Astrup WHOs råd.
Han skjems også over å ha utarbeidet de nordiske kostråd. I dag sier han:
– Unnskyld.
–Du har selv bidratt til dårlige kostråd?
–Ja. Som formann i ernæringsrådet sa jeg at mettet fett er farlig, og at en ikke trengte å bry seg særlig om sukker. Men så utførte vi studier…
– Jeg har sagt unnskyld.
– Bedre at jeg sier at det var feil, enn at andre gjør det.
Arne Astrup:
– Mettet fett er ikke farlig!
– Kostrådene er for de slanke og friske.
Altså de færreste voksne.
Hadde ingen kunnskap om ernæring
Astrup ble professor 34 år gammel.
– Jeg visste ikke en pinne om ernæring, jeg er jo lege, smiler han når Caluna treffer ham ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitetet, der priser og diplomer tapetserer veggene.
– Den gang lærte vi ingenting om ernæring.
– Fortsatt kan leger for lite, trolig skyldes det tidlig indoktrinering under medisinstudiet, og manglende undervisning. Fokuset er farmakologi.
– Kostrådene er for slanke, friske mennesker. Ikke for overvektige, prediabetikere og dem med diabetes 2.
De fleste voksne i den vestlige verden, med andre ord.
Spise mindre, trene mer? – Nei, rådet er utdatert!
Spis etter ditt blodsukker
Astrups bok «Spis dig slank» springer av hans forskning som ga et lite eureka:
– Hva du bør spise, er mye mer individuelt enn hva vi har trodd.
– For vekt og helse bør du spise i tråd med ditt blodsukker, din insulinfølsomhet.
– Mitt blodsukker ligger lavt, jeg tåler karbohydrater. Om du er insulinfølsom, som meg, er det fettet du blir tykk av.
Forenklet kan vi dele i tre grupper
- Overvektige med normal faste-glukose (type A).
- Prediabetikere, lett forhøyet blodsukker, (type B).
- Diabetikere tilhører gruppe C. De omsetter karbohydrater mye dårligere, og blir ikke mette, og blodsukkeret stiger.
Annonse:
Calunas ernæringsterapeuter Helén og Nina har kostplanen for deg:
Et utdrag av Astrups siste forskning
Fant hormon som som kan hjelpe mot fedme.
Om mettet fett versus planteoljer.
Betydningen av å spise etter individuelle markører.
Overvektig, men underernært. Om næringsmangler.
Karboredusert mat for diabetikere 2.
Metaanalyse: Intervensjon for å redusere apetitt ved overvekt?
Les mer fra Caluna
Min meny er ren, næringsrik mat. Den krasjer med offentlige råd.
UiO har 35 pressekontakter. Ingen av dem vil svare Caluna om habilitet og forskning.
Ernæringsfysiologen endret kosten: Farvel astma. Hun endret også sine råd om fett til studentene ved Oslo Met.
Hvilken søtning skal jeg bruke til kaker, bakst, dessert… og hvilken bør jeg unngå?
Sier legen at du har “tomme jernlagre”? Tar du jern? Da bør du lese dette.