[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Moderne industrimat gir oss altfor mye omega-6, og for lite omega-3. Lege Berit Nordstrand viser deg hvordan du gjenoppretter den gode fettsyrebalansen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Omega-3 og omega-6.
Dette er tredje artikkel om tarmhelse. Utdraget er hentet fra Berit Nordstrands siste bok “Tarmens medisin.”
Omega-3 er spesielt koplet til god konsentrasjon, og hjernen trenger mest av den lengste omega-3-fettsyren.
Den heter DHA og utgjør hele 90 % av hjernens omega-3-fettsyrer (Bentsen, 2017).
Man ser at DHA kan øke hjernens produksjon av vekstfaktorer (BDNF) og dermed bedre nydanningen av hjerneceller og dempe angst og depresjon.
Man ser også at DHA kan gi bedre konsentrasjon, oppmerksomhet og hukommelse.
Dyremodeller viser at DHA kan styrke den positive effekten aktivitet har på hjernen (Wu, 2008).
Forskerne så at omega-3 og aktivitet gjensidig forsterket hverandre.
Både angst, uro, vanskelig sinnemestring, dårlig konsentrasjon og dårlig hukommelse kan bedres (Bentsen, 2017).
Omega-3 og ADHD
ADHD-barn har ofte et lavt nivå av omega-3, spesielt DHA (Hawkey, 2014).
Ni studier med til sammen 586 barn har påvist et lavere nivå av omega-3 hos ADHD-barn, og 16 studier med til sammen 1408 barn har funnet at tilskudd av omega-3 kan bedre deres funksjon.
Både angst, uro, vanskelig sinnemestring, dårlig konsentrasjon og dårlig hukommelse kan bedres (Bentsen, 2017).
Alle norske barn bør få tran på skolen. Det hadde sikret de barna som trenger det aller mest.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9999″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8531″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Omega-6 kan gi betennelse
For mye omega-6 i kroppen gir inflammasjon, og rikelig med omega-3 demper inflammasjon. Man ser også at omega-3 i seg selv kan styrke tarmbakteriemangfoldet (Menni, 2017).
Derfor er det er viktig å ha balanse mellom omega-3 og omega-6. Forholdet omega-6 : omega-3 bør være omkring 2 : 1.
Omega-3-fettsyrer finnes i flere varianter.
Plantenes omega-3-fettsyre (ALA) kan du finne i
- valnøtter
- rapsolje
- tyttebær
- chiafrø, linfrø
- grønne blader
Omega 6 kan svekke virkningen av omega-3-fettsyrer. Vi bør derfor styre unna planteoljer som er rike på omega-6-fettsyrer, fordi de utkonkurrerer omega-3-fettsyrer i kroppen.
Kutt ut: soya-, solsikke- og maisolje, og velg heller olje fra oliven og raps.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”9484″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10563″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Dyr som har gått ute på beite, gir den beste fettsyrebalansen også for deg.
Kilder til omega-6
Vi får ikke bare omega-6 fra soya- og maisolje, men også fra kraftfôrbasert storproduksjon av kjøtt, fisk, melk, egg og ost.
Det er fordi husdyrene spiser soya- og maisbasert kraftfôr i stedet for å beite omega-3-rike grønne planter.
Oppdrettsfisk spiser i stor grad mye av det samme fôret som husdyrene og blir derfor noe fattigere på omega-3 enn villfisken.
Naturen viser oss vei. Dyr som har gått ute på beite, gir den beste fettsyrebalansen også for deg.
Her er første artikkel i serien om tarmhelse fra Berit Nordstrand.
Her er andre artikkel i serien om tarmhelse fra Berit Nordstrand.
Tidligere kunne en spise sild fem av sju dager i uka, mens de fikk laks bare til jul.
Liten fet fisk og annen villfisk
Tidligere spiste vi langt mer små fete fisk. Hos mormor Kaja fikk vi «sildebætta» – en sandwich av flatbrød og smør, potetskiver og sild.
Vi barna trodde det var flatbrødbitene og ikke sildebeina som stakk i halsen.
Tidligere kunne en spise sild fem av sju dager i uka, mens de fikk laks bare til jul. Nå er vår virkelighet snudd på hodet.
Oppdrett gjør laksen så billig at vi kan spise den flere ganger i uka, og nå er det silda som har havnet på julebordet.
Vi har dessverre byttet ut bærekraftig og fet sild full av omega-3 med oppdrettslaks fattigere på omega-3 fordi den i stor grad er fôret på kraftfôr.
Villaks har mer
- omega-3
- jern
- kopper
- sink og selen
Men også noe mer tungmetaller, slik som dioksin, PCB, bromerte flammehemmere og sprøytemidler enn oppdrettslaks, ifølge nye tall fra NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning 2017, basert på en sammenlikning mellom 100 villaks og 100 oppdrettslaks (Lundebye, 2017).
Jeg vil du skal velge mer sjømat av alle slag og ta tilskudd av høykvalitetstran hele året.
Mer sjømat, både fisk og skalldyr, kan bidra til en langt bedre fettsyrebalanse i hjernen.
Kjøp gjerne hel fisk og trekk fiskekraft av avskjæret – spis ikke bare fiskefilet.
Kokosmelk – naturens morsmelk?
Kokosmelk bidrar med mettede fettsyrer akkurat som morsmelk.
Kaldpresset kokosolje er i tillegg polyfenolrik og har vist seg å dempe både inflammasjon og oksidativt stress (Silva, 2013).
Systematiske kunnskapsoppsummeringer viser at kokosfett bidrar med næringsstoffer som har en rekke gunstige farmakologiske effekter (Lima, 2015; Preetha, 2012).
Alle deler av kokosnøtten kan bidra, både kokosvann, kokosmelk, kokosflak, revet kokos og kokosolje og renfremstilte fettsyrer fra kokos (MCT).
Prøv yoghurt av kokosmelk, sjokolade med kokosmelk…
Spis hele frukten
Effektene varierer ut ifra hvilke deler av planten som testes, og derfor anbefaler jeg at alle deler av frukten benyttes i ulike typer mat.
Prøv yoghurt av kokosmelk, sjokolade med kokosmelk, litt kokosvann i en smoothie eller kosedrikk, revet kokos eller kokosflak.
Rør inn litt kokosfett i en glutenfri havregrøt av bløtlagt havre.
Mer fra Caluna
Lag deilige muffins med kokos og sitron.
Catharina nektet å gode diagnosen ulcerøs kolitt.
Jorunn opplevde: – Syk tarm, arrogante leger.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]