Del dette innlegget på:

Blir du lurt av økologisk vin?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Økobølgen har for lengst nådd polet. Men økologisk er ingen garanti for kvalitet. – Stripp heller vinen naken!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Importør Frederik Kolderup fatter ikke hvorfor alt i matbutikken krever innholdsdeklarasjon, men ikke vin.
– Vi bør ha rett til å foreta opplyste valg, her er en lang vei å gå.
– Spør etter vin laget på druer uten unødvendige tilsetningsstoffer heller enn økologisk vin, oppfordrer Frederik.

Naken vin

Polprat:
– Hei, jeg ser etter en økologisk, musserende vin. Spontanfermentert. Betryggende uklar.
Damen hopper, de lyse museflettene danser, hun gjeter meg mot det svale skap.
-Her!
Der var den: epler på flaske. Betryggende uklar. Betryggende snill.
Den spontanfermenterte er ikke tilsatt gjærkultur, og har lite eller ingen sulfitt. Generelt mindre tilsetningsstoffer og lavere nivå av svoveldioksid.
Vinen er mer intens, kompleks og aromatisk – mer liv i munnen!
Og trolig mer liv til de gode tarmbakteriene.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7825″ img_size=”medium”][vc_column_text]Frederik Kolderup åpner, skjenker og prater økologisk vin. Gjerne strippet![/vc_column_text][vc_column_text]

Det ligger i ordet: spontanfermentert betyr at vinen får gjære når den er klar, i sitt tempo, uten kunstig hjelp.

Fermentert i eget tempo

-Du trenger gode druer for å få vinen til å spontanfermentere, forteller importør og vinkelner Frederik Kolderup fra NON DOS.
Begrepet ”betryggende uklar” er hans.
– Spør etter spontanfermentert vin uten unødvendige tilsetningsstoffer, oppfordrer han.
Det ligger i ordet: spontanfermentert betyr at vinen får gjære når den er klar, i sitt tempo, uten kunstig hjelp.
– Da får du kvalitet, gode råvarer trenger ikke tilsetning for å gi vinen stabilitet og kompleksitet.
Spontanfermentert trenger ikke å bety dyrt, må vite. Frederiks betryggende uklare prosecco fra italienske Casa Belfi koster 169 kroner.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mugge på festival

Frederik var ikke opptatt av vin. Ikke før den dagen for tjue år siden i Frankrike. Han var på turné med bandet, alle var slitne etter rigging til musikkfestivalen.
Til lunsj kom mat og en glasskanne vin. Betryggende uklar.
– Så fruktig, så ærlig. Med smak av druer, ikke av kjeller.
– Mennesker har laget vin gjennom 8000 år. Først i det siste har vi begynt å uniformere den fordi vi vil ha et stabilt produkt som alltid smaker likt. Da blir druen mindre betydningsfull.
-Og du dreper en del av de gode tarmbakteriene?
– Sannsynligvis. Men dette er det forsket lite på.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

-At vinen er merket økologisk, betyr ikke at innholdet er hva du forbinder med økologisk. Vinen kan være tilsatt enzymer, stabilisatorer og annet, og likevel merkes ”økologisk.”

Betydningen av økologisk

Frederik fatter ikke hvorfor alt i matbutikken krever innholdsdeklarasjon, men ikke vin.
– Vi bør ha rett til å foreta opplyste valg, her er en lang vei å gå.
Enn så lenge er Fredriks råd:
– Spør etter vin laget på druer uten unødvendige tilsetningsstoffer heller enn økologisk vin. For i kjelleren kan du fortsatt tilsette en del. At vinen er merket økologisk, betyr ikke at innholdet er hva du forbinder med økologisk. Vinen kan være tilsatt enzymer, stabilisatorer og annet, og likevel merkes ”økologisk.”
– Det økologiske regelverket ikke godt nok, langt i fra, heller ikke for mat.
-Reglene er kun et minimum, et lite skritt, mener Frederik.

Små gårder

De siste 15 år har bransjen hatt en oppblomstring av små produsenter. Utvalget og mangfoldet av naturlig fremstilt vin blomstrer.
Og hvorfor bør det betrygge deg om vinen er uklar?
– Fordi det vitner om et bevisst forhold hos produsenten, sier Frederik.
– Vinen er silt, ikke filtrert.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”7837″ img_size=”medium”][vc_single_image image=”7309″ img_size=”medium”][vc_column_text]

Vinråd og fakta

  • Se etter biodynamisk vin, merket Demeter. Det tyder på at produsenten jobber holistisk.
  • Slik vin er ikke tilsatt gjærsopp og tilsetningsstoffer, men kvaliteten kan likevel variere. Altså er det ikke nok å se etter sertifisering.
  • EU-reglene for å sertifisere vin som økologisk tillater 58 forskjellige grupper tilsetninger.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vinmonopolet: -Hipt å velge miljøvennlig!

– Det er i butikkene på Oslos vestkant, samt Oslo sentrum og Bærum at økologiske produkter er mest populært, forteller pressesjef Jens Nordahl hos Vinmonopolet.
– Det indikerer at interessen for økologiske produkter kan bli vesentlig større i årene som kommer. I Polet ser vi at de fleste store trender starter nettopp i dette området, for så gradvis å spre seg utover i landet.

Salget av økologisk alkohol øker

… og fruktbrennvin tar rekorden.
Salget av denne økte med 224 prosent fra 2015 til 2016!
I liter utgjorde det et hopp fra 912 til 2 956.
Salget av aromatisert vin økte med 91,4 prosent.
Og vi drikker stadig mer musserende, gjerne økologisk:
fra 2015 til 2016 økte salget med 46 prosent.
I liter utgjorde det et hopp fra 286 007 til 418 218. (Tall fra Vinmonopolet.)

Disse ti butikker hadde størst andel av økologiske produkter i 2016:

Butikk Andel 2016
Oslo, Grünerløkka 9,2 %
Nesodden 8,8 %
Tjøme 8,4 %
Oslo, Briskeby 8,4 %
Oslo, Thereses gate 8,3 %
Oslo, Steen & Strøm 7,6 %
Oslo, Grønland Basar 7,4 %
Oslo, Kiellandsplass 7,4 %

[/vc_column_text][vc_single_image image=”7834″ img_size=”medium”][vc_column_text]Pressesjef Jens Nordahl hos Vinmonopolet.
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7837″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

– Folk vil ha nisjeprodusentene, forteller Truls Aasterud fra Norske vinklubbers forbund.

– Mye har skjedd i løpet av de siste ti år. Nå vil folk ha ren mat og vin, kortreiste, morsomme nisjeprodusenter, forteller Truls fra fra Norske Vinklubbers Forbund.
Da forbundet arrangerte mat- og vinmesse i sommer, gikk publikums interesse mot små produsenter.
-For eksempel fikk Indre Oslo matforedling krydre messen med økologisk spekepølse, bacon og skinke.
-Tangprodukter fra Island fikk også mye oppmerksomhet, samt hylleblomstvinen fra Skott gård. Merk også Dyrket – en spennende nykommer, mener Truls.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7829″ img_size=”medium”][vc_column_text]Tang, tare og salt fra Island. Fremtidens mat?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!