Helsehistorier av folk - til folk
Autoimmune sykdommer

Nei, det handler ikke om overvekt. Men om hormonell ubalanse. Se hvilke sykdommer det gjelder.

Overvekt gir ikke sykdom. Overvekt er et symptom på hormonell ubalanse. Det er denne ubalansen som gir livsstilssykdommer. Se hvilke sykdommer du kan spise deg frisk eller friskere fra.

Thor Foseid.

Av ernæringsrådgiver Thor Foseid. I over 20 år har han drevet uavhengig forskning og testing på sammenhengen kost/helse.
Foseid erfarer også denne sammenhengen med over 45 000 medlemmer på Facebookgruppen ”Spør Thor”, der han selger kostplaner.
Foseid samarbeider med Caluna om reiser til Kreta, men har ingen økonomiske bindinger til hans salg av kostplaner.

Det handler ikke om overvekt. Det handler om hormoner. Særlig insulin.

Tidlig på 2000– tallet studerte vi hvordan overvektige reagerte på forskjellig næringsmidler.
Til vår overraskelse fant vi nær sammenheng mellom årsaken til overvekt, og årsaken til en rekke livsstilssykdommer.
Det viste seg at når overvektige gikk ned i vekt, forsvant også en rekke livsstilsykdommer.
Forklaringen lå ikke i vektreduksjonen, men i hormonbalansen.
Det viste seg at hormonell ubalanse forårsaket av noen næringsmidler også forklarer de fleste livsstilssykdommer.
Med andre ord: Det er helse i god hormonbalanse.

Se hvilke sykdommer det gjelder lenger ned i artikkelen.

Vi trenger insulin, men ikke for mye

Insulin er et vekst- og lagringshormon. Helt nødvendig for å regulere blodsukkeret, men vi skal ikke ha for mye.
For økt produksjonen av veksthormoner øker alle autoimmune betennelser i kroppen.
Det stopper ikke der. I mange tilfeller er det nettopp de næringsmidlene som bidrar til hormonell ubalanse som forårsaker betennelsene.
Ukjente proteiner, som gluten, og antinæringsstoffer som immunforsvaret oppfatter som «uønskede inntrengere» kan gi betennelser.

Grovt korn har mer antibeitestoffer enn fint. Myndighetene vil at vi skal øke inntaket av grovt med 20 prosent innen 2021.
– De bommer, sier ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski.

Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski mistet sitt professorat.

Årsaken til livsstilsykdommer skyldes ikke mangel på medisiner, men feil livsstil.

Tennvæske på bålet

En ond sirkel: Næringsmidler som bidrar til økt insulinproduksjon og økt betennelsesnivå er årsaken til at betennelsene oppstår.
Visse næringsmidler bidrar altså til å helle tennvæske på det bålet de selv har skapt!
Mange med livsstilsykdommer har spist seg helt friske eller vesentlig bedre på helsefremmende kost.
Årsaken til livsstilsykdommer skyldes ikke mangel på medisiner, men feil livsstil. Som i de fleste tilfeller betyr feil kosthold.
Så hvorfor ikke starte der problemene oppstår?
Et fornuftig kosthold tar tak i årsaken til livsstilsykdommene ved å endre forutsetningene. Da vil gjerne sykdommene dø ut av seg selv.

Medisiner tar kun symptomer

Medisiner mot livsstilssykdommer kan kun ta tak i symptomene – de kalles sykdomsmodifiserende. Du blir ikke frisk. Du bare føler deg bedre.
Det er logisk:
Når sykdommen skyldes livsstil, er endret livsstil det eneste som hjelper. 
Visste du at bivirkninger av medisiner er blant de vanligste dødsårsaker i vestlige land?
Medisiner dreper, mat helbreder.

Doktor Skavlan håner “såkalt glutenintolreanse” og mener vi skaper sykdommer for å kjenne at vi lever. Calunas redaktør reagerer: – Hvorfor så arrogant, Skavlan?

Er du normalvektig med en eller flere livsstilsykdommer?
Da bør du teste effekten av LCHF-kost. (Lowcarb, highfat.)

Noen  livsstilsykdommer som typisk påvirkes av helsefremmende LCHF-kost:

  • Høyt blodtrykk
  • Ugunstig kolesterol
  • Leddbetennelser
  • Leddgikt
  • Lymfeødem
  • Bekhterevs
  • ADHD
  • Artrose
  • Revmatisme
  • Astma
  • Psoriasis
  • Kviser
  • KOLS
  • PCOS
  • Diabetes 1 og 2
  • Cøliaki
  • Migrene
  • Epilepsi
  • Urinlekkasjer
  • Sure oppstøt
  • Halsbrann
  • Samt en rekke andre livsstilsykdommer.

Helsefremmende LCHF-kost vil normalt dempe de fleste autoimmune betennelser. Fordi det gir stabilt blodsukker og lavt insulinnivå.

LCHF-kost antas å redusere risikoen for utviklingen av:

  • Demens
  • Alzheimer
  • Hjerte- og karsykdommer
  • 13 forskjellige kreftformer
  • Autisme mm.
  • IBS
  • Ulcerøs kolitt

Referanser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7911176
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656330
https://www.scientificamerican.com/article/rebuilding-the-food-pyramid/
http://www.latimes.com/opinion/op-ed/la-oe-taubes-teicholz-us-news-best-diet-problems-20180128-story.html