Kvinne spiser proteinbar. Omgivelser med fjell og friluft.

Del dette innlegget på:

Ned i vekt? Myte at du bør spise ofte!

Husker du myten om at vi får krampe om vi bader etter å ha spist?
Myter bør avlives i takt med ny viten. Den viser at du bør droppe mellommåltidene om du vil ned i vekt.

Artikkelen har lenke til Calunas kostplan.

Vekt og matpauser: Når treningstimen er over, maser instruktøren:
– Dere har brukt mye energi, nå er det særs viktig å fylle på!
Ved kassa på SATS kjøper vi barer, shaker, proteindrikker fulle av sukker og lumske tilsetninger. I den tro at det nå er viktig å “fylle på”. Fint for SATS, ikke fint for vekt og helse.

Glem påfyllet, for kroppen kan utmerket godt bruke den energien du har lagret: fettet fra lår, mage, rumpe… Så vis er kroppen, at den sørger for energi når den trenger det.
Dessuten: Hvorfor spise om du ikke er sulten?

Min vekt er ganske stabil, jeg spiser ikke frokost eller mellommåltider. Mitt råd: Spis når du er sulten!

Mellommåltider bremser fettforbrenning

Matpauser, periodisk faste, brenner fett, og fornyer cellene. Verken kropp eller hjerne trenger konstant påfyll, slik vi ofte får høre. Tenk på hvor vi mennesker historisk kommer fra. Vår organisme kunne ikke overlate overlevelsen til tilfeldig fangst og sanking. Hvordan skulle det da gått med arten menneske?
Her er studien fra 2019 som viser effekter av matpauser.

Historisk har ikke maten stått klar hver tredje time, arten menneske ble overlegen likevel. Kroppen måtte sørge for konstant energi, selv ved lange perioder uten mat.

Ned i vekt med matpauser

Ikke bare er mennesket tilpasset matpauser, men pauser er også noe av det beste vi kan gjøre for helsen. Fordi matpauser muliggjør cellefornyelse, cellereparasjon, og fettforbrenning.
Tenk deg cellen som en travel by, byen må effektivt kvitte seg med søppel, og bruke søppelet til gjenvinning av ny energi. Med matpauser gir du kroppen mer tid til å fordøyelse og å fjerne avfall. Du muliggjør biologiske reparasjonsprosesser når kroppen din er i «hvile»(katabol), istedenfor i full fordøyelse. Ved matpauser frigjør kroppen hormonet glukagon, som henter energi fra fettet på kroppen. Altså får du energi, samtidig som du brenner fett. Genialt, ikke sant?

Genetisk er vi som steinaldermennesket

Du anser deg kanskje et stykke unna steinaldermennesket? Vel, genetisk er vi som dem. Det moderne mennesket med kiosken på hjørnet er som en liten prikk på tidslinjen å regne.
Spis for å oppnå stabilt blodsukker med mindre søtt og stivelse, og litt mer fett. Da vil kroppen komme i lett ketose, slik skrus fettforbrenningen på ved at hormonet glukagon er virksomt. Gjør det til en livsstil, da kan du holde vekten nede.
Neste gang du er på trening, kan du svare instruktøren:
– La heller kroppen hente energi fra magen enn fra proteinbaren!


Annonse:

Hvordan gjennomføre dette i praksis? Calunas kostplan er utviklet i tråd med oppdatert forskning. Ernæringsterapeutene Nina Husø og Helen Oulie Fuhr har fylt kostplanen med det du trenger for varig endring:
Oppskrifter
Nydelig mat
Handlelister
Kunnskap
Inspirasjon

Skål med grønn smoothie. Pyntet med rødbeter, avokado, hasselnøtter og persille.
Hva med grønn smoothie? Masse næring, masse smak. Du finner den og mange deilige oppskrifter i Calunas kostplan.
To damer ved siden av hverandre, smiler til kamera, begge langt hår, den ene lyst, den andre mørkt.

Nina Husø (v) og Helén Fuhr er Calunas ernæringsterapeuter.


I denne artikkelen kan du lese mer om periodisk faste og effekten av å unngå mellommåltider. Du finner også en rekke referanser til forskningen.

Mer fra Caluna om faste og faste

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!