Livsstil for helse - visst kan du!
Barn og kosthold

– Motediett som lavkarbo hører ikke hjemme i barnehagen!

I dag kom et sukk fra barnehagene: – Foreldre forventer alt fra glutenfritt til økologisk.
– Motedietter som lavkarbo har ikke noe i barnehagene å gjøre, mener Helsedirektoratet.

Om ikke foreldres matønske for barnehagebarna kan begrunnes med helse, har det ikke noe i barnehagen å gjøre, sier Helsedirektoratets Ellen Margrethe Carlsen til NRK P2 i dag.
– Barnehagen skal følge nasjonale kostråd, sier hun.

Slik lyder to av de sterke anbefalingene fra Helsedirektoratet:
1. Vanlig hvit melk og vann til måltidene. Med vanlig hvit melk menes melketypene skummet melk, lettmelk og lettmelk tilsatt vitamin D. Barnehagen bør ikke tilby helmelk eller bruke helmelk i matlaging.
2. Ved servering av mat og drikke følger det et ansvar for å sikre at tilbudet er i tråd med Helsedirektoratets kostråd.
Barnehagen kan bidra til å fremme et variert og sunt kosthold blant barn ved å servere grønnsaker, frukt og bær, grove brød- og kornprodukter, bønner, linser, erter og nøtter, fisk, magert kjøtt, magre meieriprodukter og matoljer og flytende/myk margarin.
Barnehagen bør begrense bruk av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, salt og sukker.

Ernæringsfysiologen: Dokumentasjon er bra, men jeg synes foreldre bør stå friere til å velge for sine barn. Mange får ikke påvist intoleranse. Hos fastlegen testes som regel bare allergi.

Ernæringsfysiolog Merete Askim:
– De med enzymfeil bryter ned gluten og melk feilaktig.
Adferdsproblemer, allergier og intoleranser rammer stadig flere.
I USA rammer utviklingsforstyrrelser ett av 50 barn, og omtales som epidemisk.
Merete påpeker at halvfordøyd protein er én del av årsaken.
– Men vi vet ikke nok: Om vi ikke fordøyer gluten godt nok, eller om det skyldes tarmflora.
Barnehagene skal tilrettelegge dersom barnet har påviste allergier. Men:
– Mange får ikke påvist intoleranse. Hos fastlegen testes som regel bare allergi, sier Askim.

Ernæringsfysiolog Merete Askim

Ca. 7 % av barn i førskole- og skolealder i Norge har symptomer forenlige med en psykisk lidelse. (Folkehelseinstituttet.)

Barnehagen krever legeattest

– Hvordan er kunnskapen om sammenhengen mat/adferd ved offentlige institusjoner?
– Meget lav, sier Merete Askim.
– Paradoksalt kan vi tvinge medisiner på pasienter, men ikke diett.
– Barnehagen krever legeattest dersom du vil at barnet ditt skal spise gluten- og melkefritt. Dokumentasjon er bra, men jeg synes foreldre bør stå friere til å velge for sine barn.
– Dessuten må du velge tester med omhu. Meg bekjent er det kun Lab 1 sine som er gode nok.
– Svært få fastleger bruker disse, det betyr at mange ikke får påvist intoleranse.
– Barnehager, sykehus og fastleger må ta imot barn og foreldre med aksept, respekt og kostholdsråd i påvente av utredning for matintoleranse, mener Askim.
– Å avvise dette forverrer det hele. Det gir dessuten ufaglærte «helserådgivere» stort spillerom.

Calunas Julehefte: Søte saker uten gluten, melk og hvitt sukker. Slik blir den din!

Unge gründere vil revolusjonere barnematen, Orkla er med.

Miljøgifter i fisk: – Helsedirektoratet bør droppe Fiskesprell, kampanjen overfor barn.
Seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet til Caluna.

Proteinintoleranse, kort forklart

Anslagsvis 7-8 % har glutenintoleranse, men svært få vet om det. Ifølge foreningen MAT&ATFERD får for få diett.
Vansker med å bryte ned visse proteiner, vanligvis gluten (i mel) og kasein (i melk og melkeprodukter), fordi kroppen mangler eller har for lite av enzymene som bryter ned til kortere peptider (proteiner).
Da hoper disse seg i kroppen, kan påvises i urin, og føres til hjernen.
De mest kjente peptidene har opioid virkning: Samme effekt som opium (morfin).
Dersom peptidene har påvirket hjernen over lang tid, kan det gi varig skade. Imidlertid vil diett ofte bedre symptomer ved proteinintoleranse.
Den norske, avdøde doktoren og forskeren Karl-Ludwig Reichelt fikk i 2004 Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt arbeid med å vise at peptider kan gi utslag i fysiske, psykiske, samt adferdsmessige utfordringer.
Ny forskning: Ikke-cøliakisk glutensensitivitet.
Spesialpedagog Magne Nødland om et forsøk publisert i 2008:
– Forsøket er første steg på veien for å dokumentere effekten av diett ved ADHD. Resultatene er lovende og bør være et incitament til videre arbeid på området.
Amerikansk forskning på gluten-psykose.
Mer om hvordan gluten kan påvirke mental helse.
Intervju med doktor og forsker Rosemary Waring om autisme og kost.

Symptomer på proteinintoleranse kan være ett eller flere:

Magesmerter/ avføringsproblemer.
Ekstremt konsum av visse matvarer, mye av det som trolig ikke tåles. «Avhengighet»/aversjon mot visse matvarer.
Mørke ringer under øynene/ blekhet.
Overømfintlig, søker ikke trøst på vanlig måte.
Var for lyder og lys.
Sengevæting/nattesvette.
Epilepsi.
Dysleksi.
Uforklarlig overvekt/ undervekt, hevelser.
Utslett, eksem.
ADHD.
Muskelsmerter/ leddsmerter/dårlig muskelkontroll.
Overaktivitet/ passivitet.
Konsentrasjonsproblemer.
Avhengig av faste rutiner.
Aggresjon/ depresjon.
Diskusjonsmani/trass.
Lærevansker.
Kilde: Mat og Atferd.

Mer fra Caluna

Tim (13) ble frisk fra autisme.
Barnematen er “død”: Vi trenger en revolusjon!
EUs organ for matrygghet: Grenseverdien for tolerabelt ukentlig inntak er satt syv ganger for høyt.
Likevel opprettholder Helsedirektoratet rådet om å spise en fiskemiddag to til tre ganger i uken.
Terje ble kreftfri, nå har han laget filmen som dokumenterer ny forståelse av kreft: Tiltak du selv kan gjøre!
Britiske hjertespesialister krever gransking av systemet for å foreskrive kolesterolsenkende medikamenter.