BETALT INNHOLD
Helsehistorier av folk - til folk
Helse

Mine tre verktøy for irritabel tarm

Irritabel tarm gir uklare symptomer, vet Ragne. Helbred syntes umulig.
– Endelig har jeg funnet mine tre pilarer for frisk mage. Veien hit har vært lang. Den har krevd kunnskap og systematikk, sier hun.

  • Lite kunnskap om irritabel tarm, IBS.
  • År, penger, smerter og uhelse før Ragne fant løsninger.
  • Med eget ansvar grunnla Ragne tre pilarer for god hverdag med IBS.

Det var den dagen på jobb i Drammen i 2011: 
Ragne Buer (62) har trent, som hun ofte gjør. Hun føler seg uvel. Som om influensa er på vei.
 – Jeg må hjem, sier hun til kollegene i kommunens kulturadministrasjon.
 Hun legger seg på sofaen hjemme i Nedre Eiker, og blir liggende. Hun sover i to dager, utmattet og uggen. 
Dag tre er hun hos fastlegen, men blir verken klokere eller friskere. 
Lite vet hun at dette bare er starten på en broket vei av sykdom, utmattelse og manglende kunnskap. 
- Etter hvert konkluderte jeg at det var liten vits i å snakke om mageplager til legen. Jeg vant ikke forståelse.
- Fastlegen jeg gikk til den gang foreskrev antidepressiva. Ingen utredning som hjalp meg videre.

Irritabel tarm

Det skulle ta fire år fra første legebesøk til hun fikk diagnosen irritabel tarm. (IBS) Det har kostet helse og penger.
– Jeg har brukt mellom 250 000 og 300 000 kroner på tester, utredninger og behandlinger. Klart jeg kan sette meg ned og bli irritert, men det hjelper lite.
– Kunnskap om irritabel tarm var en annen i 2011, sier Ragne og kikker atter på restaurantens meny. Etter høstens galleoperasjon er hun enda mer sensitiv.
– Ikke gluten, laktose, løk, chili, bønner… også er jeg forsiktig med fett.
– Ja, jeg er nok en vanskelig gjest, ler Ragne og bestiller til slutt en risotto.

Megabiotika kurerer neppe irritabel tarm, men det inngår i basen som holder hverdagen på plass.

Melkesyrebakterier

Når tarmen er betent, blir det meste galt: forstoppelse, diare og oppblåsthet  begrenser deg, erfarer Ragne.
Endelig vet hun hvilke tre pilarer som holder magen hennes frisk:

  • riktig kost
  • fermenterte frukter, nøtter og grønnsaker
  • tilskudd av melkesyrebakterier

Det var ernæringsterapeuten som i fjor anbefalte probiotika fra ProVen.
– Jeg merket forskjell etter et par uker. Nå har jeg god fordøyelse, selv når jeg skeier litt ut.
– Jeg er blitt avhengig av denne, sier Ragne og viser pakken med Megabiotika – 12,5 milliarder levende bakterier!
– Tilskuddet kurerer neppe irritabel tarm hos meg, men det inngår i basen som holder hverdagen på plass.
Nylig fikk Ragne kjenne betydningen av sine to daglige doser med pulver. Da ProVen hadde problemer med distribusjonen, gikk hun tre uker uten tilskudd av melkesyrebakterier.
– Etter tre dager fikk jeg diare. Derfor kan jeg si at tilskuddet fungerer, smiler Ragne.

Om lag 300 000 kroner gikk til tester, utredninger og behandlinger.

Fermentert er flott!
Mer energi, mer helse. Ragne fant gode løsninger for irritabel tarm.

Med stadige antibiotikakurer var det som om all energi rant ut av meg.

Sammensatte årsaker

Men hvorfor får hun irritabel tarm?
I dag vet Ragne at alt henger sammen med alt: genetisk sårbarhet, kost, stress… og antibiotika.
Ragne hadde tannbetennelsen i 2010, i dag er hun sikker på at de fem antibiotikakurene vippet tarmen ut av balanse.
– Jeg hadde vært frisk og rask, elsket å gå lange turer med hunden. Gjennom året med stadige antibiotikakurer var det som om all energi rant ut av meg.
Ragne starter sin egen etterforskning: hva er galt, hvorfor, hva hjelper?
Hun er sykemeldt, men nekter å oppgi ansvaret for helsen.

-Det er ikke ryggen, sier kiropraktoren. -Det er magen.

Smerter skyldes irritabel tarm

Endelig et vendepunkt i 2013: Ragne og mannen besøker datteren i San Fransisco. Ragne har sterke smerter mellom skulderbladene, så sterke at hun ikke forstår hvordan hun skal klare elleve timers flytur hjem igjen.
Hun mistenker prolaps.
– Det er ikke ryggen, sier kiropraktoren etter kort undersøkelse.
– Det er magen.
– En aha-opplevelse. Jeg gråt nesten da jeg dro fra henne, for jeg forstod at hun kunne hjelpe meg.
Etter kun to behandlinger gikk flyturen hjem fint.
Ryggsmerter er vanlig ved mage/tarm-problemer.

Lett mat, lite karbohydrater. Da kan fettforbrenningen starte.

Flott at min nye fastlege har kunnskap, men generelt sitter den for tilfeldig.

Fastlegen hjalp meg

Vel hjemme nevner Ragne knapt mageplagene for sin nye fastlege. Hun er klok av skade.
Selv om Ragne vet av koloskopi at plagene skyldes irritabel tarm, nevner hun det kun i en bisetning for fastlegen.
– Han viser seg å ha kunnskap og forståelse, og gir meg råd om alt fra foodmap til oppskrifter.
– Jeg forstår at kunnskapen om irritabel tarm var en annen i 2011, men manglende nysgjerrighet gjør meg sint. Det er flott at min nye fastlege har kunnskap, men generelt sitter den for tilfeldig.
Hun smiler.
– Jeg synes jeg har vært flink. Jeg tok ansvar, og jobber systematisk, passer på hva jeg spiser. Litt feil mat, og jeg blir satt ut.
– Igjen går jeg lange turer i skauen med bikkja, og har mer energi.
– Jeg håper at min anbefaling om tilskudd av melkesyrebakterier kan hjelpe andre.

Les forskning om tarm.

Mer forskning.

Nå går Ragne lange turer i skogen med hunden.
Ernæringsterapeut Kamilla Hill

Med antibiotika, stress, miljøgifter og næringsfattig mat øker forekomsten av irritabel tarm, sier ernæringsterapeut Kamilla Hill.

Kamilla er også homeopat og radiograf.
Ved Helhetssenter i Drammen avslørte Kamilla at Ragne Buer hadde usunn tarmflora. Dessuten trengte hun hjelp med magesyre og galle.
Ragnes historie med mangelfull kunnskap hos fastlegen og overfladisk tilnærming er typisk, erfarer Kamilla.
– Til slutt må en finne svar selv. Ragne har vært utrolig flink.
Kamilla tester ved hjelp av bioresonans og elektroakupuntur etter Dr. Volls metode.
– Testingen avdekker eventuell ubalanse og intoleranse hos den enkelte, sier Kamilla.
Hun anbefalte Ragne Megabiotika fra ProVen.
– Andre pasienter hadde fortalt om god erfaring med disse. Megabiotika  inneholder også l-glutamin, en aminosyre som er med å bygge opp skadet tarmvegg slik at den blir mindre lekk.
– Problemet med lekk tarm er at sopp, bakterier og ufordøyd mat som kun skal være i tarmen kan lekke og nå lymfevevet og blodet.
– Skadelige bakterier skaper avfallsstoffer som sirkulerer i kroppen og gir selv-forgiftning. Altså: lekk tarm skaper betennelser og autoimmune tilstander.
– God tarmflora er viktig for generell helse, også den psykiske.
– Kan en ta for mye probiotika?
– Nei. Jeg har god tarmflora, men tar likevel tilskudd. Jeg erfarer at alle har forskjellig grad av behov. Det kan ikke bli for mye av de gode bakteriene!

Økende problem

Kamilla forklarer økende forekomst av mage/tarm-problemer med moderne livsstil:

  • Stress
  • Antibiotika
  • Næringsfattig mat
  • Tilsetningsstoffer
  • Miljøgifter

– Industriell mat har overflod av kalorier, men lite næring.
– Det er mye hvete i ferdigmat, moderne hvete er krysset for å gi gode bakeegenskaper med mye gluten. Men denne er tungt fordøyelig, og gir ikke næring. Dessuten gir den høyt blodsukker, sier ernæringsterapeut Kamilla Hill.

Les forskning og erfaringskunnskap om bioresonans.

Megabiotika fra ProVen

Megabiotika fra ProVen inneholder

12,5 milliarder Lab4 gode melkesyrebakterier
vitamin høydose A, C & D
fiber
glutamin
FOS (Frukto-oligosakkarider, en langkjedet type prebiotika)
Aloe Vera

Fedon Lindberg: Kroppen inneholder ti ganger flere tarmbakterier enn celler, disse er avgjørende for din helse og vekt.

Prebiotika og probiotika? Ja takk, begge deler!

”Det er mye debatt blant forskere hvorvidt probiotika eller prebiotika er best, faktum er at du trenger begge.
Det ene uten det andre begrenser fordelene du får i å skape sunnere fordøyelsessystem.
Jeg minner om at kroppen din inneholder ti ganger flere tarmbakterier enn celler, og disse er avgjørende for din helse og vekt.
Så mye som 80 prosent av immunforsvaret ligger i tarmen, og det både læres opp og styrkes av en hær av probiotika.
Probiotika er også involvert i fordøyelsen av mat, opptak av næringsstoffer og til og med i produksjon av vitaminene K og B12. Men som jeg har påpekt tidligere, er probiotika levende mikroorganismer som ikke er selvforsynt, de trenger mat for å overleve, og uten prebiotika kan de ikke være i stand til å utføre sitt viktige arbeid.”
Teksten er hentet fra Fedons nettside.