Del dette innlegget på:

– Mageplagene isolerte meg

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ni år gammel og vondt i magen. Legebesøkene startet da, men ingen forstod hva som var galt. I dag er jeg 26 år, og tilnærmet frisk. Nå har jeg utdannet meg innen mitt største interessefelt.

Tekst: Marit Ebeltoft, kost- og treningsveileder
Foto: Thomas Ebeltoft[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

”Irritabel tarm var verken en sykdom eller noe som kunne behandles, så jeg fikk ingen annen beskjed enn at jeg måtte holde meg til en streng lav fodmap-diett for resten av livet.”

Siden barneskolealder gikk jeg til ulike leger med mine mageplager, uten at noen fant svar. Gang på gang fikk vi høre at det ikke var noe galt.
Så vi sluttet å dra til legen: hva var poenget?
Jeg var trist og til tider innesluttet. Foreldrene mine var bekymret og frustrerte.
Tenårene kom, jeg var fremdeles plaget fra tid til annen. Heller ikke tre runder med gastroskopi ga svar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Endelig diagnose: Irritabel tarm

I tenårene ble jeg introdusert for syrenøytraliserende tabletter (Nexum), etter rundene med gastroskopi. Tablettene hadde mulig en placebovirkning i starten, men ingen varig bedring.
Jeg sluttet omsider på syrenøytraliserende, og ble litt bedre.
Etter en utenlandsreise i 2013 ble jeg sykere enn noen gang, og fikk siden beskjed om at jeg hadde IBS – irritabel tarm.
På sykehuset etter undersøkelsen kom legen med en brosjyre på fire sider. Jeg har den fortsatt – ikke fordi den er så nyttig, men den er en påminnelse om hvilken hjelp som var å få. Og hvilken kunnskap leger og sykehus generelt har om kosthold. Havregryn er et av kostrådene i brosjyren, fordi med IBS trenger løselig fiber, står det.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”7893″ img_size=”medium”][vc_single_image image=”7894″ img_size=”medium”][vc_column_text]Det var ikke brosjyren fra sykehuset som hjalp meg ut av magesmertene.
Jeg måtte slett ikke kutte ut «hele handlelista» slik den strenge dietten jeg ble anbefalt krevde: jeg trengte kun enkle grep for å få en ny hverdag. (Mer om hva jeg gjorde nederst i artikkelen.)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

“Det virket som om legene ikke hadde andre råd enn tabletter: Tabletter mot diaré. Tabletter mot luftsmerter. Tabletter mot forstoppelse.”

Lite hjelp å få

Generelt er min erfaring med sykehuset i Stokmarknes svært god. Men innen kartlegging og rådgivning rundt kosthold, sviktet systemet. Jeg var sykemeldt. Mageplagene gjorde det vanskelig å fungere sosialt.
Jeg bad om veiledning fra ernæringsfysiolog, men det hadde ikke sykehuset kapasitet til: irritabel tarm var verken en sykdom eller noe som kunne behandles, så jeg fikk ingen annen beskjed enn at jeg måtte holde meg til en streng lav fodmap-diett for resten av livet.

”Jeg hadde knapt et liv.”

Nedsatt livskvalitet

Ikke kunne jeg arbeide, ikke være sosial. Unnskyldningene overfor venner var mange. Det var ubehagelig å si at jeg ikke turte i tilfelle jeg måtte akutt på toalettet. Når jeg en sjelden gang skulle ut, unnlot jeg å spise døgnet i forveien.
Kroppen min skrek etter næring etter år med ufrivillig sulting. Og ikke minst tiden med lav fodmap-dietten.

Å huke seg i smerter

Knipsmertene fikk meg til å huke meg sammen og holde pusten til det gikk over. Betent tarm kjennes som en varm, sviende, brennende smerte.  Øverst i magen kjentes det ømt og kvalmt. Som om magen er for full og maten ikke vil ned, og jeg vil kaste opp.
Av og til var det alt på en gang: forestill deg følelsen av å måtte akutt på do med diare når du står i butikken.
Jeg hadde knapt et liv.
Det virket som om legene ikke hadde andre råd enn tabletter: Tabletter mot diaré. Tabletter mot luftsmerter. Tabletter mot forstoppelse.
Jeg ønsket ikke å holde plagene i sjakk med et pillebrett som en nittiåring med alskens diagnoser. Jeg ønsket å finne årsakene, og arbeide med dem. En mage – et system – det utgjør et helt liv i ubalanse.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7899″ img_size=”medium”][vc_column_text]Tur med hunden i de nordnorske fjell – jeg tar ikke gledene for gitt![/vc_column_text][vc_single_image image=”7903″ img_size=”medium”][vc_column_text]Jeg er også utdannet inne trening.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

”Jeg kunne jo like gjerne studere fra toalettskåla, ettersom studiet foregikk på internett.”

Fra tarmsyk til utdannelse

Jeg slo meg ikke til ro med tanken på å aldri leve normalt. Eller å konstant trykke i meg så mange tabletter.
Jeg trålte side opp og side ned på nettet, og ble oppslukt i en verden av kosthold og råd som faktisk fungerte.
Ikke minst: et normalt hverdagsliv, selv med plager.
Jeg ble tipset om Tunsberg Medisinske Skole. En lykt ble tent i meg, dette måtte jeg begi meg ut på!
Jeg fant et studie som passet min interesse, og utdannelsen var oppnåelig: jeg kunne jo like gjerne studere fra toalettskåla, ettersom studiet foregikk på Internett.
Med kompetente lærere, nyttig fagstoff, bred kunnskap og inspirasjon fikk jeg ikke «bare» en utdannelse som har gitt meg muligheten til å arbeide med det jeg brenner for. Jeg fikk et nytt liv med på kjøpet.

Brenner for å hjelpe andre

I dag driver jeg firmaet «Statera», og jobber daglig med å hjelpe andre i samme eller lignende situasjon som jeg selv var i.
Borte er tankene om at jeg for evig og alltid må være avhengig av tabletter mot det ene og andre.
Borte er «vissheten» om at jeg må leve med problemene for alltid.
Mitt mål er å gi alle sjansen til et bedre liv. Og ikke minst vifte bort teoriene om at dårlig mage er umulig å reparere.
Det går an! Når det var mulig for meg, er det også mulig for deg.

Forventninger

Det hender at egne forventninger plager meg. Noen ganger føles som jeg har feilet, siden jeg har vært syk. Helsen er fortsatt sårbar. I fjor måtte jeg slutte å trene fordi mageplagene begynte å komme tilbake, jeg slet med å spise.
En kostholdsveileder som ikke spiser, en treningsveileder som ikke trener. Det føltes ikke så greit. Men så er jeg vel bare et menneske.

Her kommer du i kontakt med Marit.
Sara kjemper for at datteren skal få riktig mat i barnehagen.
Din tarm er viktigere enn din vekt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

  • Jeg utdannet meg hos Tunsberg Medisinske skole, og brukte den kunnskapen. Dyktige medstudenter hjelp også mye. Denne kontakten er hovedgrunnen til at jeg nå satser på veiledning fremfor generelle tips og råd. Jeg ønsker nær, individuell tilknytning.
  • Jeg tok intoleransetest via Yorktest, som jeg også tilbyr. Den gjorde at jeg kuttet laktose, løk, hvitløk og gjær. Jeg måtte slett ikke kutte ut «hele handlelista» slik den strenge dietten jeg ble anbefalt krevde; jeg trengte kun enkle grep for å få en ny hverdag.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

  • Jeg spiser ren, næringsrik mat. Kroppen min skrek etter næring etter så mange år med ufrivillig sulting grunnet plagene. Og ikke minst tiden med lav fodmap-dietten.
  • Jeg koker kraft og lager kombucha, vannkefir og kokosmelkyoghurt.
  • Her er en video som viser hvordan du lager kokosmelkyoghurt.
    Du finner mange flere på Calunas FB-side.
  • Jeg begynte å ta kosttilskudd skreddersydd til meg for å forbedre min sensitive tarm.
  • Jeg har jobbet mye med stress, følelser og psykomotoriske smerter. Det er helt utrolig at ingen har introdusert meg for det før! Indre liv er avgjørende for god helse, og balanse – også i fordøyelsessystemet.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!