[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Du kan leve på vegetarkost uten å spise en eneste grønnsak.
Men vi definerer ikke vegetarkost som loff med syltetøy. Så hvorfor defineres lavkarbo som bacon og smør?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13316″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]
Lavkarbo: Selv strammet jeg inn kostholdet på grunn av alvorlige smerter.
Jeg spiser ikke mer kjøtt eller bacon enn før.
Når du hører ordet ”vegetarmat”, tenker du nok på grønnsaker.
Men pommes frites og loff med syltetøy er også vegetarmat.
Likevel definerer vi ikke vegetarkost slik.
Men lavkarbo defineres ofte som bacon og smør.
Legg merke til hvilke bilder media velger når de omtaler lavkarbo: bacon, smør, ribbe…
Lavkarbo er mat som ikke brytes ned til sukker
Å dekke energibehovet med fett kontra karbohydrater betyr ikke å bøtte innpå med fett.
Men at energibehovet dekkes uten at du tilfører mat som brytes ned til sukker.
Da får du bedre tilgang til egne fettreserver.
Du forbrenner fett, og slipper å “gå tom” for energi etter tre timer.
Selv strammet jeg inn kostholdet på grunn av et alvorlig smerteproblem.
Jeg spiser ikke mer kjøtt eller bacon enn før.
Effekten har vært formidabel: humøret, energien, konsentrasjonen, søvnen, fordøyelsen, forbrenningen…
Sult og “oksehunger” er historie.
Den indre roen ved å slippe gnagende sult er ubeskrivelig.
Les mer om artikkelforfatter Mette Lund Larsen her.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”14754″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Å dekke energibehovet med fett kontra karbohydrater betyr ikke å bøtte innpå med fett.
Men at energibehovet dekkes uten maten som brytes ned til sukker.
Da får du bedre tilgang til egne fettreserver.
Du forbrenner fett, og slipper å “gå tom” for energi etter tre timer.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Nei til høykarbo er ikke ja til mye fett
Lavkarbo er først og fremst
- grønnsaker
- bær
- fisk, sjømat, kjøtt
- egg
Fettkilder som
- avokado
- pesto
- makrell, sild, røkelaks
- hvitost
- smør
- frø og kokos- og olivenolje
- nøtter, kjerner
Det er langtidseffekten av
- sukker
- mat som brytes ned til sukker
- prosessert mat og
industrielt fremstilt margarin/oljer innført på 70-tallet vi burde bekymre oss over.
En typisk norsk matdag består gjerne av
- mye brødmat
- juice eller melk
- egg
- frukt
- litt grønnsaker, et par poteter eller ris
- fisk/kjøtt
- chips, sjokolade, kake, kjeks i ny og ne
- taco/ pizza minst en gang i uken
Dette regnes som normalkost, og er det våre myndigheter anbefaler.
Hva om vi fjerner noen av disse matvarene?
De som inneholder sukker, og de som brytes ned til sukker i kroppen?
Da blir plutselig denne maten farlig?
Ja, slik fremstiller våre myndigheter, ernæringseksperter eller -fysiologer det.
Hvor er logikken?
Hvordan ble den maten vi historisk har spist plutselig farlig?
Den maten som utelates på et lavkarbokosthold er ny i historisk perspektiv.
Vi rammes av livsstilssykdommer
Ved våre sykehus og sykehjem ser vi nå langtidseffekten av omleggingen fra mer naturlig til bearbeidet mat og raske karbohydrater.
Hjerneslag, hjerteinfarkt, kreft, demens, diabetes 2 er blant våre største helseutfordringer.
70 prosent av voksne nordmenn er overvektige.
Storparten av disse lidelsene skyldes insulinresistens og inflammasjon. Lidelser vi enkelt kan forebygge, bremse og reversere med små kostjusteringer.
Andre dødsårsaker før
På 50–tallet var det infeksjoner, skader, akutte sykdommer og epidemier som rammet oss.
Jo, de spiste poteter og brød.
Men ikke hele dagen, og ikke de mengder sukker, prosessert mat og vegetabilske oljer som nå.
I dag har vi mer kunnskap om matens innvirkning på kroppen.
Blant annet om hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkeret, og dermed utskillelse av insulin.
Som øker fettlagring og inflammasjon, og reduserer fettforbrenning.
Hvorfor lukker vi øynene for denne kunnskapen?
Noen fakta
Insulinresistens og for mye omega 6 i forhold til omega 3 øker risikoen for
- overvekt og fedme
- diabetes 2
- autoimmune sykdommer
- hjerte- og karlidelser
- nevrologiske sykdommer
- hormonelle ubalanser
- nedsatt fertilitet
- kreft
- demens
- psykiske lidelser
Slik kan du gjøre en omlegging
- omelett i stedet for brød
- kjøtt fra gressbeitende dyr
- villfisk
- årstidens grønnsaker og bær
- noe fett til hvert måltid: avokado, kokos, nøtter, frø…
- pesto og aioli av gode jomfruoljer
- litt bacon og smør
- frøbaserte brød og knekkebrød med lavt karboinnhold
- velg økologisk om du kan
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Bli med Caluna til Kreta 18.-25. mai!
- Kunnskap om kost for bedre vekt og helse
- Foredrag av Ulrika Davidsson og Thor Foseid
- Øyas vakreste vandringer med Calunas redaktør Julia Schreiner Benito, forfatter av “35 fotturer på Kreta”.
- Yoga i soloppgang.
- Alt dette i den bilfrie perlen Loutro, og alt etter ditt nivå, ditt tempo, dine ønsker.
- Rimelige flybilletter nå, les mer, meld deg på her.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8040″ img_size=”large” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Referanser
- Malhotra Aseem, video: Low carb diets do not shorten lifespan.
- Prof. Tim Noakes, video: Karbohydrater er ikke essensielle
- Foredrag av Dave Feldman: Utviklingen av kolesterolet ved vektreduksjon.
Ca. 20 min ut i foredraget, forklares hva som skjer med LDL når du går ned i vekt.
Og hvordan triglyceridene påvirkes.
Så lenge triglyceridene er lave, HDL- er høy og LDL øker, er det ingen økt risiko for hjerte/ karsykdom. https://www.dietdoctor.com/video/feldman-lcc2018 - Jeff Volek, Steve Phunney: Foredrag: «Translating the Basic Science of Nutritional Ketosis & Keto-Adaptation” https://www.youtube.com/watch?v=_YiBxvNORfc
- Zoe Harcomb et al: BMJ, Dietary fat guidelines have no evidence base.
- Richard D. Feinman et al.: Diabetes Research and Clinical Practice: Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base.
- Meng Y et al.: Diabetes Research and Clinical Practice: Efficacy of low carbohydrate diet for type 2 diabetes mellitus management: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
- Santos FL, et al.: Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev. 2012 Aug 21.
- Sarah Hallberg et al: Government dietary guidlines are plain wrong. Avoid carbs not fat.
- Sarah Hallberg et al: Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study
Sarah Hallberg: You can reverse type 2 diabetes.
[/vc_column_text][vc_column_text]
Les mer fra Caluna
- Lege Berit Nordstrand: – Derfor trenger du fett.
- Kyrre er i ketose: – Med denne metoden forsvinner fettet!
- Magefett som sitter? Svaret kan ligge i melkeprodukter.
- Fråtse i fett på LCHF? Nei!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]