Del dette innlegget på:

Lektiner kan bidra til autoimmun sykdom

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Flere studier viser viser hvordan noen lektiner i kostholdet potensielt kan skape inflammasjoner og autoimmune tilstander

Gjengitt med tillatelse av Funksjonellmedisinsk Institutt

I slutten av 80-årene ble det økende interesse for lektiner og påvirkningen på tarmen og immunforsvaret, og vi kunne lese en publisert gjennomgang i BMJ i 1999. De skriver at i 1988 lanserte et sykehus en «sunn mat-dag» i sin lunsj-kantine. En tallerken inneholdt røde kidneybønner, og 31 porsjoner ble servert.

Like etterpå kastet en kirurg opp. I løpet av de neste fire timene fikk 10 flere alvorlig oppkast, noen med diaré. Alle ble bra igjen neste dag. Ingen patogener ble isolert fra maten, men bønnene inneholdt en unormalt høy konsentrasjon av lektinet phytohaemagglutinin.

Lektiner er karbohydratbindende proteiner som finnes i de fleste planter, spesielt frø og knoller som korn, poteter og bønner. De siste to tiårene har vi innsett at mange lektiner er giftige, inflammatoriske eller begge deler, samt motstandsdyktige overfor matlaging og fordøyelsesenzymer. Men det var virkelig urovekkende med oppdagelsen i 1989 at noen matelektiner kommer seg gjennom tarmveggen og tranlokaliserer seg selv til andre organer.

I en annen studie publisert i 2015 beskrives det at omtrent 30% av maten inneholder lektiner, hvorav noen kan være resistente nok gjennom fordøyelsen til å komme inn i sirkulasjonen. På grunn av deres bindende egenskaper kan lektiner forårsake et dårligere næringsopptak, forstyrre fordøyelsen, og forårsake alvorlige tarmskader for en med dysfunksjonelle enzymer.

Disse effektene følges av forstyrrelse av tarmbarriereintegriteten (lekk tarm), som er inngangen til ulike autoimmune tilstander. Det kan føre til kryssreaktivitet, noe som resulterer i produksjon av antistoffer mot lektiner og bakterielle antigener, etterfulgt av autoimmunitet.

I studien foreslås det at ved å redusere enkelte lektiner kan man redusere sykdomssymptomer hos noen, men ikke alle, pasienter med autoimmune lidelser.

Lektiner og reumatoid artritt, revmatisme.

Loren Cordain har også publisert en studie som knytter lektiner i kostholdet og revmatisme. Cordain er professor ved Department of Health and Exercise Science ved Colorado State University.

I studien kan vi lese at til tross for den nesten universelle kliniske observasjonen av at betennelse i tarmene ofte er forbundet med betennelse i leddene og omvendt, så blir sammenhengen fortsatt studert.

I denne gjennomgangen viser forskerne hvordan samspillet mellom lektiner og enterocytter (cellene som kler innsiden av tarmen) og lymfocytter kan drive translokasjonen av både mat- og tarm-avledede patogene antigener til perifert vev, hvilket igjen forårsaker vedvarende perifer antigenstimulering. Hos genetisk disponible mennesker kan denne antigenstimuleringen til slutt resultere i aktiv reumatoid artritt (RA).

Ved å eliminere enkelte lektiner foreslås det at man kan oppnå reduksjon av sykdomssymptomer hos noen pasienter med RA.

Ny studie med oppsiktsvekkende resultater

I studien gjennomført av Steven Gundry og presentert for American Heart Asociasion skriver han at årsakene til autoimmun sykdom synes å være multifaktorielle. Imidlertid tyder mye på at endringer i mikrobiomet, forringelse av tarmbarrieren (lekk tarm) og innføring av planteforsvarsmolekyler som lektiner i det menneskelige kostholdet – er viktige årsaksfaktorer.

I studien kan vi lese at teamet undersøkte et lektin redusert (altså ikke lektin-fritt) kosthold, kombinert med probiotika og prebiotika (The Plant Paradox-protokollen) for å påvirke biomarkør påvist autoimmun sykdom hos mennesker og deres innvirkning på biomarkører for betennelse.

95 av 102 pasienter oppnådde fullstendig tilbakegang av autoimmune markører og inflammatoriske markører innen 9 måneder. De resterende syv pasientene hadde alle reduserte markører. 80 av 102 pasienter fjernet alle immunosuppressive og / eller biologiske medisiner uten gjeninnføring.

Du kan finne mer informasjon om funksjonellmedisin i Norge og deres Helseforbedringsprogram her https://funksjonellmedisin.no  

Se også vår artikkel Er lektiner problemet, som gir en god forklaring på hele problematikken rundt lektiner i maten.

Annonse

Trykk på bilde for mer informasjon!

 

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!