Helsehistorier av folk - til folk
Helse

Lege Joakim Iversen: – Jodmangel er et folkehelseproblem i Norge som ikke tas på alvor.

Artikkelen er et betalt samarbeid mellom Caluna og Vitamindagen

Hvorfor skal vi ha så strenge regler for næringstilskudd i Norge? Er våre kropper så annerledes konstruert sammenliknet med USA, Canada, Nederland eller Sverige?

Vitamindagen går av stabelen lørdag 23. mars i Sandvika.

Forlaget Lille Måne har samlet flere inspirerende og dyktige foredragsholdere. Her får du messetilbud fra noen av de beste tilskuddsprodusenter, foredrag og work-shops.

Vitamindagen setter på dagsorden hvordan vi mer aktivt kan bruke vitaminer og mineraler til å forebygge og behandle sykdom.

I en artikkelserie på Caluna stiller vi de samme spørsmålene til foredragsholderne og først ute er Lege Joakim Øien Iversen

Lege Joakim Iversen

Hvilken bakgrunn og erfaring har du?

Jeg har utdannelse som lege fra Universitet i Oslo og har hatt egen privat klinikk siden 2014 med fokus på lavt stoffskifte siden 2016. Jodmangel er vanlig i Norge og ofte involvert ved sykdom i skjoldkjertelen.

Hva skal du snakke om under Vitamindagen?

Jeg skal snakke om jod. Jod er et moderne eksempel på hvordan det ikke gis anbefaling om å bruke tilskudd selv når det er nødvendig. Jodmangel er et folkehelseproblem i Norge som ikke tas på alvor. Det er noen ting man må passe på når man skal ta jodtilskudd og det skal vi se nærmere på. Jeg kommer også til å ta opp kontroversielle påstander knyttet til bruk av høydose jod.

Skiller Norge seg fra andre sammenliknbare land når det gjelder vitamintilskudd?

Da alle andre land fryktet innstramminger i regelverket fra sentralt byråkrati i EU, opplevde vi i Norge økt frihet under det samme regimet. Det sier noe om hvilket overformynderi vi har og har hatt i Norge. Om man tok forskriftene på ordet, skulle man tro nordmenn var 10 ganger så skjøre som svensker.

Hvilke vitamintilskudd vil du anbefale?

Det man mangler mest er viktigst. C-vitamin ved infeksjonssykdom, stress og andre påkjenninger. En kilde til D-vitamin om vinteren kan være fornuftig i et solfattig land. I Norge har vi selenfattig jord og det er derfor også noe å vurdere. Svært mange trenger jod og hvis man ikke klarer å få i seg nok fra tang (foretrukket), hvit fisk eller meieriprodukter, bør man ta tilskudd. Det gjelder særlig gravide og ammende.

Hvorfor kan det være viktig med vitamintilskudd? Og hvorfor er det viktig å vite?

Vi får som oftest høre at vi ikke må ta tilskudd ukritisk og det er helt riktig, men samtidig er det viktig å huske på at gjennom medisinens historie er det få oppdagelser som er større enn at mangel på bestemte bestanddeler i maten kan føre til sykdom og at tilførsel av næringsstoffet som mangler kurerer sykdommen. Mangelsykdommer og særlig mindre grader av dem, kan gi varierte symptombilder og uspesifikke symptomer som kan gjøre det vanskelig å gjenkjenne årsaken uten nærmere undersøkelser. Å få nok næringsstoffer med et sunt kosthold og tilskudd ved behov, er en av de tingene som vi har kontroll over og må ta ansvar for å gjøre selv, for å forebygge sykdom og redusert funksjonsnivå. Nå har det gått 100 år siden oppdagelsen av vitaminene og enda er det mennesker som lider pga mangel. På Vitamindagen setter vi fokus på hvordan du kan bruke tilskudd optimalt. Kunnskap er veldig viktig når vi snakker om tilskudd! 

For komplett program og påmelding klikker du her.

Frem mot konferansen vil vi bli bedre kjent med de andre foredragsholderne: Dag Viljen Poleszynski, Johan Moan, Oddveig Myhre, Jan Raa og Marius Blomstervik.