Del dette innlegget på:

Kost: Foreldrene fikk kreft, datteren berømmer det ene sykehuset, ikke det andre.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Da Ellens mamma fikk kreft, ba de om råd fra ernæringsrådgiver. Hjelpen fra Radiumhospitalet kom fem måneder senere. Da hadde moren vært død lenge.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text](Bildet over: Siri Nordang Narten med sin mann Olaf. Begge døde av kreft.)

– Det var rystende, sier datteren Ellen Margrete Narten Nordang (55).
– Ernæringsfysiologen ringte fem måneder etter at vi hadde bedt om konsultasjon.
Da hadde mamma vært død i to måneder.
Tenk at de ikke sjekker om pasienten lever før de ringer.
Kost virket uvesentlig på Radiumhospitalet, mener Ellen.
– Vi ønsket et ketogent kosthold (ekstrem lavkarbo) for mamma, men fikk ikke gehør for at det kan hjelpe ved kreft.
– Heldigvis var ikke mamma innlagt, hun fikk kun behandling med cellegift på Radiumhospitalet.
– Hun bodde hos meg, jeg ga henne mat i tråd med kunnskapen jeg har om kost og helse.
Mat med mye antioksidanter, uten sukker og raske karbohydrater.

– Kost virket uvesentlig på Radiumhospitalet.

Lite interesse for kost på Radiumhospitalet

Da Ellens mor Siri Nordang Narten fikk diagnosen eggstokkreft sensommeren 2012, var den langt fremskreden.
Likevel hadde Ellen og hennes to søsken håp. Moren var slank, sprek – hadde aldri vært syk.
Tidligere hadde Ellen fått godt inntrykk av Radiumhospitalets rutiner for ernæring.
Men da moren hennes kom til sykehuset, var disse borte, erfarte Ellen.
– Jeg tror at gode rutiner forsvant, dels med sammenslåingen av sykehusene til Oslo universitetssykehus, dels med sykehusdirektør Jan Vincent Johannessen, som sluttet i 2011.[/vc_column_text][vc_single_image image=»14053″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][vc_column_text]

Ullevål hadde mat rik på antioksidanter: bærsmoothie, mørk sjokolade, nøtter, salater…

Antioksidanter på Ullevål

Ellens mor døde 17. februar 2013, 73 år gammel.
Bare to år etter at hennes far Olaf døde av tarmkreft.
– Far lå på Ullevål før sammenslåingen. Der var en helt annen holdning til kost.
Det var fri tilgang til mat rik på antioksidanter: bærsmoothie, mørk sjokolade, nøtter, salater…
Han fikk det han ba om.

Går knapt til fastlegen lenger

Ellens datter er ekstremt melke- og glutenallergisk. Med flere diagnoser og store lærevansker ble hun forespeilet et liv som ufør.
Ellen fordypet seg i internasjonal forskning og erfaringskunnskap, datteren fulgte protokoller for funksjonell medisin.
I dag er hun 25 år, og har gjennomført videregående med topp karakterer.
Hun er symptomfri fra diagnosene.
– Slik fikk jeg kunnskap om mat som medisin. Og hadde forventninger til Radiumhospitalet.
– Den vanlige legestand tar for lite hensyn til betydningen av kost og helse. Her stoler jeg ikke lenger på norske leger.
– Den norske legen vi faktisk fikk god hjelp av, mistet sin legelisens.
– Nå går vi til fastlegen kun for det som ikke er kostrelatert.

(Caluna har bedt Radiumhospitalet om en kommentar, men ikke fått svar.)

Merk: År er gått siden Ellens erfaring ved Radiumhospitalet.
På Facebook ser Caluna at flere er positive til Radiumhospitalets kantine: «… en utmerket kantine. Her serveres det meget god og helseriktig mat. Rimelig er den også.»

Mer fra Caluna

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»13604″ img_size=»medium»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]

Bli med Caluna til Kreta i mai:
Kunnskap om kost for helse. Vandringer, fellesskap…

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!