En eldre dame i rullestol, en yngre dame og en mann sitter ute, palmer, sjø og sydlige omgivelser.

Del dette innlegget på:

Koronafast med svigermor (90) i Mexico

Før jul tok vi svigermor ut av sykehjemmet og reiste til Mexico. Så kom korona. Det skulle vise seg å bety en forskjell.

Av Brynjulv Simonsen

Vi ble rådet til å reise hjem. Med en 90 åring er ikke det enkelt. Planen var å være i Mexico i tre måneder. Nå har det gått fem.

I mange år har vi reist på ferie med våre foreldre. Som yrkesaktive følte vi oss stadig mer utilstrekkelige ettersom de ble eldre. Vi fulgte opp så godt vi kunne, men følte et gap mellom hva vi burde og hva vi klarte. Det ga dårlig samvittighet. Så vi bestemte oss for å benytte feriene sammen med dem.
Julen 2019 reiste vi til Mexico med svigermor, som er rullestolbruker. Vi tok den lange reisen til vårt hjem Zihuatanejo, et sted vi har kjent i mer enn 20 år.

Alle tre fikk influensa

I løpet av den første tiden i Zihuatanejo fikk vi influensa alle tre: svigermor på 90, min kone og jeg. Svigermor utviklet dobbeltsidig bronkier- og lungebetennelse. Hun ble svært syk. En stund så det kritisk ut, det ble mange legebesøk.
Så kom korona med kanseleringer, stengte flyplasser og usikkerhet. Vi ble rådet til å reise hjem så fort som mulig. Med en 90 åring er ikke det fort gjort.

Brynjulv Simonsen, hans kone Vigdis Nygård, og svigermor Gunnbjørg Sivertsen

Svigermor har kviknet til


Vi forsøkte ulike løsninger, men endte opp med at det var tryggest å bli i karantene i vårt hjem her i Mexico. Det var også lokale legers anbefaling, og Den norske ambassaden i Mexico sluttet seg til. I skrivende stund er vi fortsatt her, og friske.
Svigermor trives, og har kviknet til. Det gjør godt.
Jeg har litt dårlig samvittighet for min far på 91 år som valgte å bli igjen hjemme. Men han blir ivaretatt.

Jeg har hørt mennesker si at om de bare hadde visst hvordan dette med korona skulle bli, så ville de tatt sine gamle og syke ut av institusjonene. Det verste som kan skje, er at våre kjære blir syke eller dør og vi ikke får være der.

Besteforeldre har mistet sin rolle

I den gammeldagse storfamilien hadde alle en funksjon. Besteforeldre var de kloke, de unges trygge havn og fang. Mange av dem viste seg kjærlige, tolerante, tålmodige, kreative.
I vårt samfunn har bestemor mistet sin rolle. Sosionomen, helsesøsteren, legen og psykologen har overtatt hennes oppgaver. Det er nesten ikke bruk for besteforeldre lengre.
Mange unge kjenner ikke sine besteforeldre, for de gamle blir hensatt til institusjon. En del får ikke annet besøk enn ved høytider og fødselsdager.

De gamle har visdom, kunnskap og ferdigheter som vi trenger, men respekten for dem er mangelfull. Vi må gjenforene oss med dem.

Korona har gitt karantene og begrensninger for samkvem med våre gamle. Særlig de gamle på institusjon. Vi er ansvarlige for den verden vi har skapt. Jeg tror at det er våre ord og handlinger som har gjort de eldre sårbare. De har visdom, kunnskap og ferdigheter som vi trenger, men respekten for dem er mangelfull. Vi må gjenforene oss med dem.

Nå når vi nå likevel må være i karantene, er vi heldig som har svigermor med oss. Å være tilstede for hverandre, det er vel hva livet handler om?

Gunnbjørg Sivertsen (90) trives i Mexico. Tross alt.

Mer fra Caluna

I dag henter vi far fra pleiehjemmet
To menn i rødt, en gul ambulanse. De hentet far tilbake.
Spise mindre, trene mer? Nei, vektnedgang handler mer om hormoner enn om kalorier.
Professoren som snudde: – Unnskyld. Jeg tok feil om fett.

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!