På TV2s Helsekontrollen forleden fikk vi nok en oppvisning i elendig journalistikk. Innslaget etterlater inntrykk av at kraft er lureri.
Kommentar av kostveileder og blogger Kristine Oddvin Andersen (bildet over.) Les mer om henne og hennes nettsted Tankekilden her.
Og at de som anbefaler kraft er idioter, svindlere, eller begge deler.
Flott at påstander om kraft nyanseres, men ikke at relevant forskning ignoreres. Flott at fabuløse, udokumenterte påstander blir imøtegått, men ikke at «ekspertene» hos TV2 omtaler promotering av kraft og mat laget fra bunnen som et onde som bidrar til «matangst».
Industriprosessert mat truer helsa, ikke kraft
«Ekspertene» hos TV 2 forklarer at kollagen du spiser ikke automatisk blir kollagen i huden din. Det stemmer at kollagen ikke mirakuløst blir til kollagen i huden eller håret. Å si at et produkt kan «tilføre kollagen til huden» eller at du blir vakrere av kraft blir noe søkt, i hvert fall unyansert. Mange aktører kunne gått en ekstra runde før de krydret uttalelsene sine.
Men det er meningsløst å bruke energi på å snakke ned mat laget fra bunnen. Stadig bekreftes det at industriprosessert mat er blant de største truslene mot helsa. Å lage mat fra bunnen av er nettopp det folk trenger mer inspirasjon til.
Ildsjel fremstilles som lurendreier
Ildsjeler som Siv Hauge, som ble intervjuet hos TV2, ga blod, svette og tårer for «kraft til folket» gjennom sin kraftbar Ur i Oslo. Hun støttet og promoterte norske småskalaprodusenter, bønder som ivaretar dyrevelferd, som driver bærekraftig og ivaretar miljøet. I innslaget ble Hauge nærmest fremstilt som en lurendreier. (Hauge driver nå Ur kraft og kolonial.)
Norsk tidsskrift for ernæring, sitat:
«Nyere studier antyder at inntaket av ultra-bearbeidet mat kan være en indikator for utvikling av livsstilssykdom. Flere land kan vise til at mengden av ultra-bearbeidet mat har økt kraftig de siste tiårene og Norge er intet unntak – nesten 60 % av den maten vi kjøper i butikkene regnes som ultra-bearbeidet. Denne endringen i kostholdsmønstre sees nå i hele verden og økende inntak er forbundet med risiko for fedme og andre kostrelaterte sykdommer.”
Innslaget er som billig buljong
Gjennom fem minutter kokte TV2 sammen ytringer om kraft til middelmådig journalistikk. Tilsynelatende overbevisende i sin vitenskapelige retorikk, men i realiteten ikke. Innslaget var som billig industribuljong.
En god buljongterning kan ha sin plass på kjøkkenet, men den er ingen fullgod erstatter av kraft. Buljong er kun smak i en terning. I verste fall er den ultraprosessert, med lumske tilsetningsstoffer. Kraft er tar tid, den har dybde.
Få studier om enkeltvise matemner
Ja, de dobbeltblinde, placebokontrollerte studiene som beviser krafts effekter på helse er det dårlig med. Men det er det også for brokkoli, og andre enkeltvise matemner. Det som imidlertid finnes, er studier som viser effekter av de enkelte bestanddelene i disse matemenene, som vitaminer, mineraler eller aminosyrer. Dersom man er villig til å legge sammen to og to, finnes det en hel del mer belegg for å snakke frem kraft enn det de utvalgte ekspertene gir uttrykk for på Helsekontrollen.
Kraft er god utnyttelse av ressurser
Dessuten: Å koke kraft, er ikke det utmerket ressursutnyttelse? I tråd med oppfordringen om å spise hele dyret og kaste mindre mat? Dette er matressurser vi har benyttet oss av i uminnelige tider. Før vi fikk dårlig tid og industrien lagde billige etterligninger.
TV 2s innslag øker ikke akkurat motivasjonen for å ivareta tradisjoner og å lage næringsrik, bærekraftig mat. Det er skikkelig trist, folkens.
Vi har en viktig jobb å gjøre!
Bli med på helse- og kraftdugnad!
Vil du delta, så la stemmen din bli hørt: Kok kraft, ta bilde av kraftgryta, kraftkoppen eller deg selv med koppen. Bruk #kraftdugnad og #helsedugnad. Tagg meg gjerne med @tankekilden, så videredeler jeg innlegget!
Kristines opprinnelige innlegg kan du lese her.
Flere referanser
For spesielt interesserte kan jeg anbefale denne podcastepisoden hvor Chris Masterjohn Ph.d., og ernæringsforsker Alex Leaf og Vladimir Heiskanen diskuterer viktigheten av aminosyra glysin, som kraft er spesielt rik på.
Mer om kraft med kilder til forskning finnes i innlegget Kraft i ben og armer av Johnny Laupsa Borge, master i human ernæring og doktorgradsstipendiat ved universitetet i Bergen.
Flere artikler fra Caluna
Visst kan du bedre immunforsvaret! Med funksjonell medisin.
Vitamin D er selvforsvar mot virus.
Mediekritikk, kommentar: Aftenposten og NRK er lik sant.
Lege: – Skremmende hvor lite vi lærer om ernæring.