[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Visste du at kakao kan beskytte mot hjerte-karsykdom? Så legg skammen vekk, og spis din mørke sjokolade! Den er nærmest for grønnsak å regne.
Av lege Berit Nordstrand og Julia S. Benito
Foto: Berit Nordstrand
Kanskje burde en lobbe litt hos Helsedirektoratet for å få den mørke inn blant kostrådene: ”Den sjette om dagen”?
Dess mer forskning på kakao, jo mer befester bønnen seg som helsefremmende. Bra for tarmen, kroppen, hjernen og vekten.
En samlingsstudie fra 2014 viste 20 prosents reduksjon av hjerteinfarkt og slag hos sjokolade-spisere.
Her gjelder jo som i forskning ellers: det er lett å blande årsak og kasualitet/korrelasjon. Altså: er det selve sjokoladen som forklarer mindre hjertesykdom, eller er det disse personers livsstil forøvrig?
Heldigvis for oss sjokoladespisere viser studier som kontrollerer for sunn livsstil fremdeles effekt av sjokolade.
Kakao kan:
- styrke tarmfloraen (se studie nedenfor)
- redusere blodtrykket
- minske risikoen for hjertesykdom
- redusere konsentrasjonen av ugunstig LDL – kolesterol i blodet
- øke blodgjennomstrømningen til hjernen
- minske sjansen for diabetes ved å redusere blodsukkeret
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”7572″ img_size=”medium”][vc_column_text]Sunnere is! Oppskriften er fra Berit Nordstrand[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Flott for tarmen
Det er ikke bare stoffene i kakaoen i seg selv som gir positiv effekt. Kakao gir også gode forhold for tarmbakteriene.
En studie publisert i 2014 viste at bakteriene i tarmen bryter ned kakaostoffene til nye forbindelser som igjen demper hjertefarlig betennelse i kroppen.
Den uavhengige Cochrane-institusjonen gikk gjennom ulike kakaostudier for å se om de kunne finne grunnlag for at kakao senker blodtrykket. De konkluderte med at kakao faktisk kunne gi en liten redusering av blodtrykket på kort sikt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Hjelper hukommelsen
Mørk sjokolade kan bedre hukommelsen hos dyr og mennesker. Ifølge Science Daily viste en studie fra 2014 at kakao med høyt innhold av flavanoler ga et betydelig utslag på hukommelsestest.
Ren kakao skiller seg fra bearbeidet sjokolade. Det litt bitre epikatechinet er det du bør gå for. (Oppskrifter nedenfor.)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Forlenger livet
Lev lenger med kakao: forskere ved Harvard School of Public Health undersøkte 8 000 mennesker over 65 år, og fant at moderate sjokoladespisere i snitt levde ett år lenger enn de andre.
Så kan en undres: hva er ”moderat”? Den mørke sjokoladen modererer seg selv, vel? Du dytter ikke i deg en hel plate av 86-prosenten til frokost, liksom…
Kakao inneholder også stoffer som hemmer bakterievekst i munnen.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7581″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Kakao gir
- Flavonoider – antioksidanter eks. epicatechin øker nivået av NO i blodet (vedlikeholder endotelet i blodårene)
- Fettsyrer – eks. stearinsyre
- Kalsium
- Magnesium
Det startet i Sør-Amerika
- Kuna-befolkningen i Sør-Amerika har den laveste forekomsten av hjerte-karsykdom i verden.
- De drikker 4-5 kopper kakao daglig, og har <10% forekomst av hjerte-karsykdom og slag.
- Kunafolket koker vann og tilsetter bananer til de løser seg opp i kokevannet. Så tilsetter de kakao og koker videre.
Drikken avkjøles,og siles før den drikkes. - En regner med at Maya-indianerene var de første som benyttet kakao.
De brukte den først og fremst til å lage en drikk av ristede kakaobønner, vann og krydder. - Ordet ”sjokolade” kommer av mayaenes navn på denne drikken: ”chocolatl”, som betyr ”bittert vann”.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”7397″ img_size=”medium”][vc_column_text]Lege, spesialist, forfatter, foredragsholder og seksbarnsmor Berit Nordstrand jubler for kakao.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Berit Nordstrand:
Jeg har lest hundrevis av studier på kakao og helse. Selv sikrer jeg meg effekten av mørk sjokolade hver dag – 20-30gram.
Med de rette bakteriene i magen, kan disse trylle frem de mest effektive virkestoffene fra kakaobønnen. Slik de også gjør fra annen mat. Men den må ikke være sukret.
Jeg anbefaler mørk sjokolade med 80% kakao eller mer og lysere varianter søtet med lavglykemisk og kokosblomstsukker.
Jeg mener at professor Tom Spector har rett i at et rikt bakteriemangfold i tarmen bidrar til stabil kroppsvekt.
Fòrer vi de hjelpsomme bakteriene, får de dominere. Og kan ta seg av sine oppgaver i å ivareta din helse. Fòrer vi derimot de lumske, sykdomsfremkallende bakteriene, er det deres verk som fullbyrdes.
Da risikerer vi
overvekt
fysiske og psykiske helseplager
adferdsforstyrrelser
svekket konsentrasjon og hukommelse.
Dette har jeg skrevet om i bøkene ”Mat med mer”, ”Mat til Sinns”, ”Sukkerkok i hodet” og ”12 uker til et sunnere liv”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Spis kakao, ikke snort den!
Det er en ny trend å “snorte” kakaopudder i nesen for å få et kikk. Jeg anbefaler det ikke. Som spesialist i rusmedisin er jeg klar over mye naturlig som skaper både rus og hallusinasjoner om det røykes eller snortes.
Både muskatnøtt, påskeliljeløk, fleinsopp og trådene på innsiden av bananskallet er kjent i rusverden – det finnes egne bøker og nettsteder for slikt.
Effekten på hjernen og belønningsbanene krever et lynraskt opptak i blodet, slik du kan få ved injeksjon, røyking og snorting. Dette på grunn av nesens rike kapillærnettverk. At effekten sprer seg på utesteder i Europa, sier noe om effekten. Naturens kjemiske forbindelser behøver aldeles ikke være ufarlige og effekten av slik snorting på hjernen er uforutsigbar. Snorting kan også utløse irritasjon og allergi mot fremmedstoffer i kakaoen.
Altså: spis din kakao, ikke snort den![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Oklahoma State University:
OSU Nutritionists Initiate One Sweet StudyEvidence that the antioxidant flavonoids in tea and cocoa are beneficial for cardiovascular health
Artikkel fra Pubmed.[/vc_column_text][vc_column_text]
Sommerdrikk med råkakao
To-tre never frosne bær
Ca. 1/2 l mandelmelk (gjerne fet om du finner)
fet kokosmelk etter ønske
en liten håndfull råkakao
kokosblomstsukker etter smak
Kjør alt i food-prosessoren – nyt!
Hos Berit Nordstrand finner du flere oppskrifter:
Bananis
Sjokoladepletter
Sjokoladefondue[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]