Del dette innlegget på:

Jojo-slanking eller livsstilsendring

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Artikkelen inneholder omtale og kjøpslink til kostholdsplaner i Calunas nettbutikk.

Januar er tiden da nyttårsforsettene fortsatt sitter friskt i minnet. Mange ønsker en sunnere utgave av seg selv – gjerne med synlige tegn på en slankere midje.

[/vc_column_text][vc_column_text]Livsstilsendring fremfor skippertak

Det er forståelig at mange lar seg friste av muligheten til rask vektnedgang. Kanskje gjelder det en spesiell anledning hvor det gjør seg med en slim fit skjorte eller ekstra tettsittende kjole. Hvis det er ønskelig med varige resultat derimot, er det bedre å tenke langsiktig.

Kur med dårlig renommé

Jojoslankingen har fått et dårlig renommé, men ikke ufortjent. Slike kurer bryter gjerne med et viktig prinsipp som kan uttrykkes med en analogi: Hvis man presser et lokk over en kokende kjele bli trykket etter hvert så høyt at lokket flyr av uansett.

Streng disiplin og store forsakelser under en slankekur kan fort undertrykke ubevisste behov som bygger seg opp til en stor sprekk – før eller siden.

Ødelegger ikke forbrenningen

Problemet er ikke at jojo-slanking ødelegger forbrenningen. Flere studer tyder på at det er en myte (1). Selv om folk har gått mye opp og ned i vekt i forbindelse med tidligere slankekurer, vil de ikke gå ned mindre enn andre som slanker seg på nytt.

Undertrykking av sult senker derimot forbrenningen midlertidig. Det betyr ekstra forsakelse og mer strev for hver kalori en vil «sulte bort». Sultfølelse og lavt blodsukker øker stresshormoner som kortisol. For å skaffe energi og proteiner vil kortisolet bryte ned musklene våre, som er de beste forbrenningsovnene vi har.

Mat dekker også behov for kos og trøst

Forsakelse av mat og godsaker gjør heller ingen ting med de følelsesmessige årsakene som gjerne ligger til grunn for å innta mer mat enn vi trenger. Kombinasjonen av salt, fett og søtt er vanskelig å motstå – det skaper gjerne en ekstra nyttårsrakett i hjernens belønningssenter. Det vet godteindustrien å spille på.

Velg en strategi som dekker flest mulig behov

Det beste er å spise seg mett på god mat, som gir god metthetsfølelse og tilfredsstiller ganen.

Det er også viktig at maten vi spiser ikke forstyrrer balansen mellom hormonene som frigjør og forbrenner energi (glukagon), lagrer energi/kalorier som fett (insulin) og de som forteller oss at vi er sultne (leptin).

Med disse hormonene i balanse vil kropp og hode fungere bedre, og redusere behovet for å trøstespise.

Insulin har en nøkkelrolle

Det viktigste hormonet på vektstangen er insulin. Det trigges spesielt av sukker, raske karbohydrater, men også av andre karbohydrater. I hvilken grad insulin setter kroppen i fettlagringsmodus er veldig individuelt. For å snakke i store bokstaver kan vi inndeles i tre grupper: 1/3 av oss fungerer utmerket med karbohydrater som hoved drivstoffkilde, 1/3 sånn tålelig bra og for 1/3 er det en sikker oppskrift på «bollemage».

Følg en mal med oppskrifter tilpasset dine behov

Å endre vaner er ikke gjort i en fei. En god, kunnskapsbasert og praktisk veiviser kan være god å ha: en plan som forteller deg hva du skal eller kan spise til ethvert måltid. Mat som tilfredsstiller alle behov: sansene, magen og hodet.

Hvis det blir for upraktisk å delta på et kurs, kan en god faglig og velsmakende spiseplan fungere bra. Den må være enkelt å følge, uten at en må frem med forstørrelsesglasset og ordboka, eller handle i spesialbutikker, for å komme seg gjennom 20 punkter på menyen.

I Calunas nettbutikk finner du kostholdsplaner som er tilpasset fire behov  – alle basert på et lavere inntak av karbohydrater:

 

Kilder 1

https://www.trening.no/kosthold/odelegger-jojoslanking-forbrenningen/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=»14728″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][vc_column_text]Ernæringsterapeuterne som står bak

Ernæringsterapeutene Nina Husø og Helén Oulie Fuhr står bak kostholdsplanene du finner i vår nettbutikk. De møttes på samme ernæringsstudie på Tunsberg medisinske skole og utvikler kostholdsplaner for deg som trenger litt hjelp for å komme i gang. I tillegg til den faglige bakgrunnen har de begge kjent på kroppen hva stress og kosthold gjør med helsen.[/vc_column_text][vc_single_image image=»18430″ img_size=»medium» add_caption=»yes» onclick=»custom_link» link=»https://caluna.no/produkter/kostplan-for-vektnedgang/»][vc_column_text]

Kostholdsplan vektnedgang

I denne kostholdsplanen har vi redusert inntaket av karbohydrater til 20. gram pr dag og økt mengden fett.
Men vi ønsker også å fokusere på god tarmhelse.
Den nyeste forskningen viser at vektnedgang ikke bare handler om mengde karbohydrater og kalorier.
Det handler like mye om å ha en sunn tarmflora.
Vi har derfor fokusert på fiber fra grønnsaker som gir næring til gode tarmbakterier.
Man vil for eksempel finne grønnkål, annen kål og avokado i mange av våre oppskrifter.

I tillegg ønsker vi å fokusere på matvareintoleranser.
Dette kan være et problem for mange med overvekt.
Noen reagerer på gluten, egg og/eller melkeprodukter.
Vi har derfor kuttet ut gluten og kornvarer, og er forsiktige med egg og melk.

Kostholdsplanen starter med en valgfri tre dagers rensekur hvor all mat som kan trigge immunforsvaret er tatt bort.
Dette for å gi kroppen anledning til å finne ut om det er noen typer mat man reagerer på.

Vi har til slutt innført en valgfri periodisk faste.
Faste kan lære kroppen å få en bedre fettforbrenning.

Begge kostholdsplanene inneholder rene råvarer som man lett får tak på i butikken.

Kostholdsplanene har lik oppbygning

  • Teoridel
  • Handlelister
  • Ukeplaner
  • Oppskrifter

[/vc_column_text][vc_single_image image=»13032″ img_size=»medium» add_caption=»yes» onclick=»custom_link» link=»https://caluna.no/produkter/kostplan-fra-sukkermann-til-supermann/»][vc_column_text]

Kostholdsguide for dummies (Sugarman vs. Superman)

Dette er en enkel, morsom og visuell guide til mannen, eller andre, som ønsker eller bør spise litt bedre.
Med bilder viser vi enkle byttetriks.
Hva bør du spise til frokost, lunsj og middag og hva bør du unngå?
Hva skjer når du spiser feil mat?
Hva skal du velge i kantina og hvordan handle i butikken?
Her har vi laget enkle kart sånn at man ikke går seg vill.
Dette er en guide og inneholder ingen oppskrifter.

Målet er å lære å velge mat som ikke legger seg rundt magen.[/vc_column_text][vc_column_text]

Følger du kostholdsplanene til Nina og Helén kan du forvente:

  • Mer energi
  • Bedre søvn
  • Vektnedgang
  • Bedre fordøyelse

Fornøyde kunder har gitt sine tilbakemeldinger:

Kvinne 40 (lavt stoffskifte)

Hei! Både min mann og jeg har lavt stoffskifte. Vi begynte på kostholdsplanen for 2 uker siden, og effekten av det nye kostholdet er veldig merkbar! Roligere mage, bedre søvn, klarer hode, ned i vekt og aller viktigst mer energi. Jeg kan virkelig anbefale denne kostplanen!

Mann 50 (kostplan vektnedgang)

Litt fakta, jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk til sånne såkalte vidunderkurer, men dette er en bevisstgjøring av hva jeg spiser. Jeg gikk ned over fire kilo på tre uker. Jeg spiser godt, bare annerledes. Føler egentlig ikke at jeg savner noe, bortsett fra litt pasta kanskje?

Kvinne 58 år (kostplan vektnedgang)

Dette fungerer utmerket for meg og jeg har aldri hatt det bedre, så og si ingen magesmerter og jeg husker ikke sist jeg kastet opp. Fra jeg startet skikkelig etter påske så har jeg gått ned nesten 10 kg, to buksestørrelser og på mandag fikk jeg første kommentar på jobben om at nå hadde det da skjedd noe med vekten. Dette opplegget passer utmerket for meg, ikke går jeg ned for fort og hele kroppen går ned, ikke bare magen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!