[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Insulin er et vekst- og lagringshormon. Typisk er det raske karbohydrater som utløser insulin. Men ikke bare. Det gjør også proteinet myse. Som du finner i yoghurt.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”11165″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Av Thor Foseid, som gir ernæringsråd og selger kostplaner gjennom gruppen “Spør Thor” på Facebook.
Yoghurt er en favoritt – spesielt hos kvinner.
Svært få er kjent med at nesten ingen næringsmidler gir like høy insulinproduksjon som yoghurt. (Se grafen nedenfor.)
Nettopp derfor gir den også den gode følelsen som gjør at vi vil ha yoghurt – den påvirker biokjemien i hjernen.
Insulin lagrer fett
Det er insulinet som bidrar til å lagre fett.
Vi ser oss blinde på karbohydrater, glykemisk indeks og belastning, men glemmer næringsmidler som er beregnet på å få en baby til å vokse raskt.
Dersom babyen vokser fort, så gjør vi voksne det også. I bredden.
Grafen nedenfor viser at både kaker, is og sjokolade gir samme eller mindre insulinproduksjon enn yoghurt.
Nei, gresk er ikke bedre
Kanskje en ide å gå over til creme fraiche? Eller rømme?
Det har ingen betydning om du velger gresk, tyrkisk eller norsk yoghurt. Synnøve Finden opplyser at 20 prosent av proteininnholdet i gresk yoghurt er myseprotein.
Om du er opptatt av vekt, bør du stryke yoghurt fra handlelappen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”11993″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]
Mer fra Caluna
- Diabetes uten insulin: Nina og Steinar er ulydige diabetikere.
- Magefett som sitter? Svaret kan ligge i melkeprodukter.
- Hege ville ned i vekt, men forbrenningen stod stille. Først da lege Siri Aabel avslørte melkeallergi, ble det fart i sakene.
- Calunas Mona strevde med helsen. Mye endret seg da hun oppdaget melkeallergi.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Myse, insulin og meieriprodukter
- Myke oster inneholder like mye myse som vanlig melk.
- Faste oster har lite myse fordi denne fjernes i produksjonen.
- Skjørost og cottage cheese har mindre myse.
- Fløte, creme fraiche, rømme og smør har lite myse.
Referanser
- https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-9-48
- https://pescience.com/blogs/blog/lesson-9-avoid-massive-insulin-spikes-from-your-whey
- https://academic.oup.com/ajcn/article/82/1/69/4863431
Myse gir høyt insulin, selv om det er et protein. Mer om myse fra Wikipedia.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]