Helsehistorier av folk - til folk
Kosthold

Ja, vi elsker yoghurt! Men vi blir tjukk av den…

Insulin er et vekst- og lagringshormon. Typisk er det raske karbohydrater som utløser insulin. Men ikke bare. Det gjør også proteinet myse. Som du finner i yoghurt.

Thor Foseid.

Av Thor Foseid, som gir ernæringsråd og selger kostplaner gjennom gruppen “Spør Thor” på Facebook.

Yoghurt er en favoritt – spesielt hos kvinner.
Svært få er kjent med at nesten ingen næringsmidler gir like høy insulinproduksjon som yoghurt. (Se grafen nedenfor.)
Nettopp derfor gir den også den gode følelsen som gjør at vi vil ha yoghurt – den påvirker biokjemien i hjernen.

Insulin lagrer fett

Det er insulinet som bidrar til å lagre fett.
Vi ser oss blinde på karbohydrater, glykemisk indeks og belastning, men glemmer næringsmidler som er beregnet på å få en baby til å vokse raskt.
Dersom babyen vokser fort, så gjør vi voksne det også. I bredden.
Grafen nedenfor viser at både kaker, is og sjokolade gir samme eller mindre insulinproduksjon enn yoghurt.

Nei, gresk er ikke bedre

Kanskje en ide å gå over til creme fraiche? Eller rømme?
Det har ingen betydning om du velger gresk, tyrkisk eller norsk yoghurt. Synnøve Finden opplyser at 20 prosent av proteininnholdet i gresk yoghurt er myseprotein.
Om du er opptatt av vekt, bør du stryke yoghurt fra handlelappen.