Hvorfor kan gluten være problematisk?

Artikkelen inneholder link til kostholdsplaner i vår nettbutikk.

Har du problemer med stoffskifte, autoimmune sykdommer, eller fordøyelsesplager kan det å holde seg borte fra gluten gi en god helsegevinst.

Ernæringsterapeut Nina Husø

Det er flere grunner til at gluten kan være et problem

Korn og andre planter fra gressfamilien har basert sin reproduksjon på at frøene skal spres med vær og vind.
De har verken tenner eller raske bein til å beskytte seg mot en eventuell fiende.
For å unngå og bli spist har de vært nødt til å finne andre måter.
Blant annet produserer de stoffer som ødelegger fordøyelsen til dyrene som spiser dem.

Lektiner

Lektiner er en del av plantens kjemiske forsvar som kan gjøre stor skade.
I hvetekjernen for eksempel finnes det store mengder av lektinet Weat Germ Aggulutinin (WGA). Dette lektinet er viktig for hvetens bekjempelse av insekter, sopp og bakterier.
WGA lammer fienden slik at den ikke kan bevege seg.
I vår mage kan WGA binde seg til reseptorer i tarmslimhinnen og forstyrre opptaket av næringsstoffer fra tarmveggen.
Dette skader bakteriene i tarmen, og kan føre til lekk tarm.
En dårlig bakterieflora vil også hemme evnen til å konvertere stoffskiftehormonene inaktiv T3 til aktiv T3.

Korn inneholder antibeitestoffer

Antibeitestoffer

Korn inneholder også en rekke antibeitestoffer som skader tarmsystemet til de fleste dyr og mennesker.

Autoimmune sykdommer og gluten

Gluten består av to proteiner, glutenin og gliadin, hvor gliadinet er problemet.
Har du en autoimmun sykdom som for eksempel MS, diabetes type 1, psoriasis, revmatisme, eller hypotyreose, bør du holde deg unna glutenholdige kornprodukter.
De fleste med lavt stoffskifte er et sted i det autoimmune spekteret, og det er mye som tyder på at det er en link mellom glutenintoleranse og Hashimoto. Ofte er linken til utviklingen av en autoimmun sykdom maten man spiser.

Når gluten passerer gjennom tarmen og inn i blodstrømmen, vil immunsystemet ditt merke «inntrengeren» med antistoffer for ødeleggelse.
Strukturen på gluten er nemlig veldig lik strukturen på skjoldbruskkjertelen slik at immunforsvaret kan ta feil og også gå til angrep på kjertelen.

Reseptorene vi finner i skjoldbruskkjertelen sitter i hver eneste celle i kroppen din. Hver eneste celle er altså avhengig av at skjoldbruskkjertelen fungerer optimalt.

Ved type 1 diabetes er det bukspyttkjertelen som blir angrepet.

Hele kroppen kan reagere på gluten

Glutenintoleranse kun et mage-tarmproblem?

De fleste tror at glutenintoleranse kun er et mage-tarmproblem, men man kan også få symptomer som vonde ledd, betennelser, eksem og tørr hud, hjernetåke, pollenallergi etc.
Videre kan man få mageproblemer av å spise gluten uten å ha en immunreaksjon/intoleranse.
Dette kan skyldes tårlig tarmflora, eller at slimhinnen i tarmveggen er skadet.

Ved å fjerne gluten fra kostholdet ditt i fire uker vil du merke om du har det bedre uten.
Får du ingen symptomer når du innfører gluten igjen, kan du fortsette å spise det. Men husk at korn også inneholder mye karbohydrater og vil påvirke blodsukkeret ditt.
Alt med måte.

Korn er også lettere å fordøye om man syrner det først.
Da brytes noe av lektinene og antibeitestoffene ned.
Det er derfor enkelte tåler surdeigsbrød bedre.
Brødet vil likevel inneholde gluten, så er du veldig glutensensitiv er det ikke sikkert du vil tåle surdeigsbrød heller.
Å bruke gamle kornsorter som er malt i en steinmølle kan også føles lettere for fordøyelsen.

Har du bestemt deg for å prøve glutenfritt en periode hjelper det ikke å spise nesten glutenfritt.
Det er veldig viktig at du i den perioden er 100 % uten gluten.
Finn derfor en tid hvor du ikke skal ut å reise, eller hvor det ikke er mye selskaper hvor du ikke har kontroll på hva du spiser.

Erneringsteraputene Nina Husø og Helén Oulie Fuhr har sammen utviklet kostholdsplaner helt uten gluten.

Følger du en av dem vil du få svar på om kroppen din har det bedre uten gluten. Velg mellom «Kostholdsplan for lavt stoffskifte» eller «Kostholdsplan for vektnedgang». Du laster de enkelt ned til din telefon, PC eller nettbrett. Kun kr 399,-

Del artikkelen!

One thought on “Hvorfor kan gluten være problematisk?

  1. Hei, som sagt slet jeg med magen så og si hele livet, kuttet ut gluten og laktose i 2018,som sagt har jeg prøvd å spise gluten og laktose, men tålte ikke det, ellers så sliter jeg med vitamin mangel, har medfødt lavt stoffskifte og ble sent behandlet, og har adhd som også ble sent behandlet, fikk diabetes 1, i oktober 2018 og skulle gått til behandling lenge før, for det viste seg at jeg har diabetes 2 i flere år før jeg fikk nr 1,ritalin er nå laktose fri, men levaxin er det laktose i, og sliter med tørr hud, flisete hår, sprø negler, føler meg mye trett og trenger mye søvn, får litt krampe i ben, sliter med stiv og støl i hele meg og smerter, sånn mylagi, blodsukkeret kan være mye ustabilt og stiger når jeg har vondt i muskel og ledd, må iblant ta smertestillende, har medfødt feil i rygg og knær, er tverrfot flatt og høyre fot er 2 cm kortere, har prøvd oppbygd såle, men funket ikke for meg, men bruker såler for tverrplatt fot, legger fort på meg, selv med streng kost, spiser ikke fet mat og spiser ikke søtsaker, og store problemer med korttids husken, har hatt svulst i hodet, mobbet i hele oppveksten, og voksen alder, var tvungen til psykiatrisk hjelp som barn, og fikk feil diagnose, tilbake stående ( sterkt mental handicap), var mye syk før jeg fikk riktig behandling, på grunn av feil diagnose ble jeg flyttet til barne psykiatrisk behandlings hjem som barn og var der over 2 år, jeg slet mye med faglig, på skolen og hang langt bak de andre i fag, mim fremtid ble helt ødelagt og fikk uføretrygd da jeg var 36 år, da den gang ville helst jobbe, men fikk altfor sent hjelp med de riktige diagnose , og mange av de offentlige personer ble jeg dårlig behandlet, og noen sa til meg at jeg var sterkt mental handicappete, såler, og påbygd skor, hat jeg måtte betale selv, briller og syns prøve måtte jeg søke penger hos nav for å få dekket det, og plager jeg sliter med utenom de faste medisiner, har jeg måtte punge ut selv, for å få bukt med noen av plagene, og kjøper det når jeg har råd til det, som er i juni og desember. Så hvilken rettigheter har jeg, men er sikker på at jeg har litt vitamin mangel, og måtte punge ut selv og heller ikke fått det på blå resept.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *