[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Vet du svaret?
Verken treningsinstruktører eller ernæringsrådgivere gjorde det da jeg spurte.
Blant legene var det kun 3 av 10 som svarte riktig.
Av ernæringsrådgiver Thor Foseid, som i 20 år har utført uavhengig forskning om sammenhengen kost/helse. Foseid har gruppen ”Spør Thor” på Facebook – med salg av kostplaner. Caluna har ingen økonomisk binding til disse, men samarbeider med Foseid om reiser til Kreta.[/vc_column_text][vc_single_image image=”7648″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kynismen får herje der kunnskap mangler.
Hvor blir fettet av når vi går ned i vekt?
Da jeg stilte spørsmålet i en forsamling av rådgivere og leger, ble jeg overrasket over stillheten som fulgte.
Av leger var det 3 av 10 som visste svaret.
Er det rart folk er forvirret?
Når ikke engang leger forstår prosessen, åpner det for utspekulert fortjeneste på slankepreparater.
Det erfarte jeg forleden da jeg var innom helsekosten på Gran Canaria.
– To piller er nok for å gå ned i vekt, sa innehaveren, ellers kjent for sin kunnskap. Han løp bort til en hylle, plukket fram et glass med ekstrakt fra en afrikansk kaktus.
Entusiastisk så han på meg og forklarte at ved å ta to piller – morgen og kveld, så forsvant fettet i løpet av kort tid.
Det virket som om han trodde det!
Jeg spurte hvor det ble av alt fettet.
– Det blir bare borte, sa han ivrig.
– Fett kan ikke bare kan forsvinne, sa jeg.
– Kroppen må forbrenne det, og energien må benyttes til noe.
“Mange spør hvor raskt de kan nå sitt mål når de endrer kost.
Slik at de kan begynne å spise «normalt» igjen.”
Diett eller varig endring
Da følte han nok at jeg ikke forstod. Han mente at nettopp forbrenning var unødvendig. Den afrikanske kaktusen fikk fettet til å fordufte…
–Bare se i hylla sa han, nesten tomt! Folk er helt ville!
Mange spør hvor raskt de kan nå sitt mål når de endrer kost.
Slik at de kan begynne å spise «normalt» igjen.
Altså: gå tilbake til det kostholdet som bidro til overvekten.
Mange overvektige ser for seg at en riktig diett kan fjerne overvekt i løpet av uker, så kan livet atter vendes til det gamle.
Jeg treffer også dem som etter å ha gått ned i vekt, klatrer tilbake til gamle ”høyder”.
– Dietten var feil, konkluderer de.
Så hvor blir fettet av?
Svar: Avfallsstoffene fra fettforbrenningen skilles ut dels via lungene, vi ”puster fettet ut” – og dels via urinen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
“Forbruket ligger normalt mellom 30 og 60 kalorier i timen, avhengig av fysikk, kjønn og alder. Det foregår både når vi sover og er våkne.”
Forbrenningens abc
La oss ta en frisk person med normalt stoffskifte: kroppens kaloriforbruk/forbrenning kan deles i to.
For det første har vi en basalforbrenning – den kan vi i liten grad påvirke – her forbrenner vi det antall kalorier som er nødvendig for
- at indre organer skal få tilført nødvendig energi
- vedlikehold av kroppen
- at kroppstemperaturen holdes på 37 grader.
Dette forbruket ligger normalt mellom 30 og 60 kalorier i timen, avhengig av fysikk, kjønn og alder. Det foregår både når vi sover og er våkne.
I tillegg kommer det kaloriforbruket som medgår når vi er fysisk aktive – alt fra å reise seg fra en stol til å løpe maraton.
La oss anslå at det ligger fra 500 til 1 000 kalorier per dag for en relativt passiv person.
Det betyr at kroppen vår normalt forbrenner mellom 1 200 og 2 500 kalorier daglig.
To forutsetninger må til for at forbrenningen skal hente kalorier fra fettlageret:
- kaloriene vi inntar må være tilpasset våre gener
- vi må innta færre kalorier enn det kroppen forbrenner
Noen er disponert for overvekt
Først da vil kroppen ha behov for å hente energi (kalorier) fra kroppens fettlager. Det oppstår en negativ energibalanse som kompenseres ved å hente manglende kalorier fra lageret.
Vi er ikke genetisk tilpasset raske karbohydrater, og hos personer med disposisjon for overvekt vil dagens «normalkost» resultere i både unormal fettlagring og økt kaloriinntak.
Disposisjon for overvekt er blant annet knyttet til vår tarmflora – vårt mikrobiom.
Karbo-reduksjon øker fettforbrenning
Den kraftigste fettforbrenningen oppstår når vi senker inntaket av karbohydrater til mindre enn 25 g per dag, kombinert med kraftig kaloribegrensning.
Dette gir hormonbalansen tilpasset fettforbrenning som energi.
Når den kommer i gang, vil sultfølelsen bli kraftig redusert.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Styrketrening er den mest effektive treningsformen når målet er å forbrenne fett. Vektnedgangen bremses kraftig etter hvert som vekten går ned.
Forbrenningens matematikk
- Vektnedgang tar tid.
- Vektreduksjon følger noen naturgitte lover.
- For personer som er svært overvektig (BMI 35 +): De første kiloene forsvinner fort, en vektreduksjon på 10 – 15 kilo i løpet to uker er ikke uvanlig.
- Disse kiloene består av kun vann – overskuddsvæske kroppen drenerer ut når kostholdet ikke lenger inneholder karbohydrater. Karbohydrater binder vann.
- Etter to uker: typisk vil vektreduksjonen stanse.
Videre vektreduksjonen skjer ved å redusere kroppens fettmasse. - Det tar tid
- Muskelmassen vil raskt tilpasse seg – det skjer parallelt med vektreduksjonen.
Forbrenningen reduseres i takt med vekttapet fordi muskelmassen er mindre. - Kroppen vil holde på fettet
Ved hvert slankeforsøk later det til at kroppen etablerer en form for resistens mot fettforbrenning.
Den vanlige, men ukjente diagnosen hadde stoppet Heges fobrenning.
Kroppen vil holde på fettet
Svinn i muskelmassen kan motvirkes ved økt fysisk aktivitet, men min erfaring er at få overvektige velger den metoden når de blir lettere.
Styrketrening er den mest effektive treningsformen når målet er å forbrenne fett, og det er derfor naturlig at vektnedgangen bremses kraftig etter hvert som vekten går ned.
Dessuten vil vektnedgangen stoppe opp i perioder – vi treffer noen vektplatåer.
Slike kan vare opp til fire uker, og det har sin forklaring:
For kroppen er det i strid med evolusjonen å gi fra seg kilo som den har klart å spare opp.
Fra et historisk urinstinkt oppfatter kroppen økt vekt som verdifullt – klart den vil spare på den energien den har tatt vare på!
Kroppen øker sin motstand mot vektnedgang
Fettet er nødvendig for å motstå tider med lite mat, historisk har perioder med hungersnød vært vanlig.
Dessuten: for hver gang du forsøker å gå ned i vekt, vil kroppens motstand øke.
Ved hvert slankeforsøk later det til at kroppen etablerer en form for resistens mot fettforbrenning.
Derfor tar det lenger og lenger tid å bli kvitt kiloene for hvert nye slankeforsøk.
Tålmodighet: Om du vil 10 kilo ned i fettmasse, må du regne med ett år på kaloriredusert lavkarbo-diett.
Men jeg tror dessverre at vår helsekostmann på Gran Canaria er nær den sannhet mange overvektige velger å håpe på:
at det finnes en mirakelkur for fettet.
Mer fra Caluna
Om ikke hormonene er i balanse, blir forbrenning vanskelig.
– På store doser jod får jeg endelig livet mitt tilbake, forteller Kristin.
Referanser
- Dr. Joseph Mercola, Fat for fuel.
- Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski: Ketoner er ideell hjerneføde.
Mysterud I. Mennesket og moderne evolusjonsteori. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS, 2003. - Crittenden AN. The importance of honey consumption in human evolution. Food and Foodways 2011; 19: 257–72.
- Miller JC, Colagiuri S. The carnivore connection: dietary carbohydrate in the evolution of NIDDM. Diabetologia 1994; 37: 1280–6.
- Calagiuri S, Miller JB. The carnivore connection – evolutionary aspects of insulin resistance. European Journal of Clinical Nutrition 2002; 56: 30–5.
- Wikipedia
- Owen OE. Ketone bodies as fuel for the brain during starvation. Biochemistry and Molecular Biology Education 2005; 33: 246–51.
- News-medical, History-of-the-Ketogenic-Diet.aspx
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]