Artikkelen inneholder link til kostholdsplaner i nettbutikken
Helén Oulie Fuhr er utdannet Ernæringsterapeut fra Tunsberg Medisinske Skole. Hun utvikler kostholdsplaner sammen med kollega Nina Husø.
Magesyredempende medikamenter er noe av de mest solgte medisinene. Flere og flere går i mange år på medikamenter de egentlig bare skal ha i noen få uker.
Svie og sure oppstøt? Da kan du ha for lite magesyre og ikke for mye
Symptomene på for mye og for lite magesyre er nesten identiske. Det at mange også føler seg bedre når de starter på syrenøytraliserende medisiner, selv om de egentlig har for lite magesyre, gjør det hele en smule forvirrende. Men la deg ikke lure, konsekvensene av å ha lite magesyre over tid er store.
Lite magesyre kan føre til næringsmangler og bakeriovervekst i tynntarmen
Magesyren bryter ned maten vi spiser og tar livet av uønskede bakterier som naturlig følger med maten. Har du lite magesyre brytes ikke maten skikkelig ned og mange bakterier, som ikke skal være i magen, overlever. De koser seg i et godt og varmt miljø med masse ufordøyd mat. Maten begynner etter hvert å gjære, noe som skaper luft og press i magesekken. Dette presset fører til ubehag og sure oppstøt. Oppstøtene er sure fordi det lille du har av magesyre plutselig befinner seg i spiserøret ditt. Spiserøret har ikke samme beskyttelse som magesekken, så du kjenner svien godt. Du har altså ikke for mye magesyre, men mye gass som presser syre oppover spiserøret.
For lite magesyre gir ikke bare problemer i spiserøret og smerter i brystet. Mat som ikke er godt nok fordøyd passerer videre til tynntarmen. Denne, delvis ufordøyde maten, er også full av bakterier. Dette kan være én av årsakene til SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgowth), bakterieovervekst i tynntarmen. I tynntarmen skal det ikke være særlig bakterier, de skal være i tykktarmen. I tynntarmen skal kroppens enzymer bryte ned maten slik at næringstoffene kan tas opp og fraktes til leveren og cellene våre. Næringsstoffer brukes til oppbygging, utvikling, reparasjon og energi. Bakterier i tynntarmen “stjeler” disse næringsstoffene og kan gi oss næringsmangler. I tillegg produseres det gasser og andre stoffer som gir ubehag i tarmen.
Vi er også avhengige av nok magesyre for å kunne ta opp vitamin B12 fra maten vi spiser. Flere nordmenn har mangler på B12, noe som egentlig er rart med tanke på at vårt kosthold inneholder mye B12. Rødt kjøtt og innmat, særlig lever, er de rikeste kildene fra mat.
Symptomer på lite magesyre
- Halsbrann
- Maten blir liggende lenge i magen
- Oppblåsthet og gassdannelse
- Kronisk diaré Kronisk Candida-infeksjon
- Dårlig ånde
- Hudproblemer og flisete negler
- Belegg på tunga
- Ufordøyd mat i avføring
- Kvalme etter å ha tatt kosttilskudd
Det kan være flere årsaker til at man har lite magesyre
- Mye bearbeidet mat
- Stress
- Medisiner og sykdom
- Tygger ikke maten godt nok
- Mye sukker og stivelse i kosten
- For mye vann til maten
- Mangel på sink eller vitamin B6
Hvordan vite om du har for mye eller for lite?
I dag utføres det ikke tester hos legen som sjekker dette. Det finnes en test hvor du svelger en “pille” som leser av magesyrenivået, men denne har dessverre ikke legen din. Du kan teste det ut selv på følgende måte:
Ta en ts natron og bland ut i et lite glass vann. Drikk på tom mage. Har du nok magesyre vil du rape ganske raskt. Jo lengre tid det tar før du raper, jo mindre magesyre har du. Går det mer enn to minutter, har du mest sannsynlig lite magesyre.
Tilskudd av magesyre
Ta Aciglumin (saltsyre) – til maten og se om du føler deg bedre.
Aciglumin er magesyretabletter du kan kjøre på apoteket. Start med en tablett til frokost og lunsj og to til hovedmåltidet. Øk så med en til hvert måltid hver tredje dag. Reduser med en tablett når du får du en sviende følelse øverst i magen. Når magen har lært å produsere nok syre selv, kan behandlingen avsluttes. Kommer symptomene tilbake så fortsett med tilskudd.