Helt glutenfritt viser Yiannis, Elisabeth og sønnen Sevastianos at glutenfritt ikke bare er diett, men også god mat.
– Vi spiser like godt som andre!
(Artikkelen ble først publisert januar 2019)
– Det er psykisk, sa fastlegen.
Det skjedde hver onsdag: Sønnen Sevastianos kom utslitt hjem fra trening.
Så kom magesmerter, diaré og oppkast.
Gutten var tynn, lilla under øynene, manglet energi…
– Ganske sur virket han også, forteller mamma Elisabeth Carlsen.
Virkelig bekymret ble foreldrene da sønnens sommerklær fra i fjor passet like godt året etter.
– Han hadde knapt vokst.
– Det er psykisk, sa fastlegen.
– Neppe, tenkte foreldrene. De mistenkte noe ved maten.
Forelsket på Antiparos
Mat, ja.
Det hele startet ved grytene på den lille, greske øya Antiparos for 25 år siden.
Der fløy Yiannis Filolias mellom komfyren og serveringen på familiehotellet.
Der falt forelskelsen.
Kjærligheten vokste mellom souvlakispyd, keftedes og potetskrell.
Siden gikk Yiannis kokkelinjen i Athen.
Familiehotellet Koralli finnes fortsatt. Men familien har flyttet til Oslo.
– Vi tenker å lage første glutenfrie restaurant på Antiparos en dag, forteller de to.
Kjærligheten vokste mellom souvlakispyd, keftedes og potetskrell.
Pappa uten gluten
Det var cøliaki han slet med, sønnen Sevastianos (10).
Hos spesialisten slo det ut på alle tester tre år tilbake.
Siden har kjøkkenet på Skøyen i Oslo vært et for testing og blogging.
– Jeg ville at Sevastianos skulle få spise som før.
– Så jeg eksperimenterte med glutenfrie oppskrifter, forteller Yiannis.
Så gode at oppskriftene må deles, mente Elisabeth, og la dem ut.
– Kan du legge ut mer, ba de pent på nettet.
Da kom troen på at bloggen kunne bli noe.
Nominert
Nå har ”Pappa uten gluten” nærmere 50 000 unike visninger i måneden, og havnet blant de fem beste av Årets influencere 2018 innen mat.
– Gøy! Men mye jobb, sier Elisabeth.
– Bloggen er blitt et familieprosjekt. Til felles trøst og inspirasjon.
Sevastianos gir klare meninger om hvilke bilder som kan publiseres.
– En skal ikke undervurdere ham, smiler Elisabeth.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»14872″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»14873″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
«– Litt mel går vel an…»
Yiannis jobber som kokk på en institusjon. For Elisabeth er bloggen blitt deltidsjobb.
– Hvilken oppskrift har slått mest an?
– Ostehorn! (Oppskrift lenger ned.)
– Foreldre til barn med cøliaki ønsker gode erstatninger for det som andre barn spiser: skoleboller, kanelboller…
– Mange med cøliaki og deres foresatte blir ikke tatt alvorlig nok.
Holdningen er sånn ”… litt mel går vel bra…”
En smule er nok til at Sevastianos reagerer. Som hos mange andre skjer det ikke umiddelbart etterpå.
– Men senere: først blir han lilla under øynene, humøret og energien daler, han får diare… Vi kan typisk spore det til en bursdag eller et overnattingsbesøk, sier Elisabeth.
– Vi har vært fortvilet, spurt oss selv hva vi gjorde feil. Sevastianos likte ingenting.
Tynn og matlei
Elisabeth og Yiannis vokste opp i matglede.
Desto verre var det å se Sevastianos tynn og matlei før hans cøliaki ble avdekket.
– Vi har vært fortvilet, spurt oss selv hva vi gjorde feil. Sevastianos likte ikke engang tørt brød.
– Vi løp foran ham i selskap, feide unna ved kakebordet.
Nå er gresk og norsk matglede tilbake.
– Hva har nordmenn å lære av Hellas?
– Å lage mat fra bunnen av. Å bruke tid, og råvarer i sesong, mener Yiannis.
På Antiparos er slikt lettere. Hver morgen kommer Yiannis´ far Giorgos – ordføreren, fiskeren og jordbrukeren – med en diger kasse: squash, tomater, blekksprut…
– Hvorfor provoseres noen av at andre ikke tåler gluten?
Mye mat er naturlig glutenfri
– Hva må en ha i et glutenfritt kjøkken?
– Rene råvarer. Mye er naturlig glutenfritt, sier Yiannis.
Han henter jyttemel og fiberhusk fra skapet, klar for dagens bakst av grovbrød.
Yiannis og Elisabeth har funnet mange svar. Men fortsatt lurer de på en ting:
– Hvorfor provoseres noen av at andre ikke tåler gluten?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=»14881″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][vc_single_image image=»14885″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]
Perfekt i matpakken! Tips fra Pappa uten gluten:
- For en fin, elastisk deig anbefaler jeg over 1/2 delmengden lyst mel.
- Du kan også kjøre havregryn til mel og erstatte deler av melet med det. Og blande i frø.
- Du kan erstatte melk, smør og yoghurt med laktosefritt.
- Jeg bruker tørrgjær, om du ikke tåler gjær, kan du erstatte med 1 ss bakepulver og et egg.
(Har ikke forsøkt det, kan ikke garanterer for resultatet.) - Du kan tilsette 2 ss sukker for at deigen skal heve litt ekstra.
- Fiberhusk blandes med de våte ingrediensene, la blandingen svelle et minutt eller maks to.
Den skal bli litt geléaktig. - Glutenfri deig oppfører seg ikke alltid som en vanlig deig, resultatet kan variere.
Tilsett ekstra væske/mel ved behov. - Bruk ALLTID fingervarm/lunken væske.
- Fyll gjerne hornene med: skinke og pizzasaus, eller fetaost, tomat og oliven…
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Du trenger:
- 2 dl créme fraiche /kesam/ yoghurt/ rømme
- 1 1/2 dl melk
- 1 1/2 dl kokende vann
- 1 pose tørrgjær
- 70 gr jyttemel
- 2 ss fiberhusk
- 100 gr smør
- 350 gr lys melblanding
- Pluss 100 gr lys melblanding til elting og utbaking
- 1/2 ts salt
- 1 egg og 2 ss melk til pensling
- 2 ss valmuefrø
- Ønsket fyll som revet ost, skinke , pizzasaus mm
Bland creme fraiche, vann og melk i en bolle. Tilsett fiberhusk, rør godt.
La blandingen svelle i et par minutter. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, den skal røres en stund. Tilsett jytte-mel, rør videre noen minutter.
Ha i mel, salt, tørrgjær og smeltet smør. Fortsett å røre et par minutter til.
Deigen blir litt klissete, jobb inn resten av melet til du får en fin deig. Bruk hendene.
Jeg synes denne deigen er lett å jobbe med, men bruk gjerne hansker med litt olje på hvis du synes den er vanskelig.
Hev på et lunt sted under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
Del deigen i to, kjevle ut den første på et melet bakebord/benk til den har fått form som en middels stor pizza.
Bruk en pizza-skjærer til å dele inn deigen i 8 emner. Legg på ønsket fyll, rull sammen hornene.
Pensles meg egg/ melk og dryss over valmuefrø. Hev videre i 30 minutter.
Stekes i ovnen i ca 12 minutter på 220 C.
Flere oppskrifter hos Pappa uten gluten!
Mer fra Caluna
- Thomas: – På glutenfritt økte jeg oksygenopptaket med 20 prosent.
- Doktor Siris Stoffskifteskole: – Bedre av stoffskiftesykdom etter glutenkutt.
- Ernæringsfysiologen: – Mange med atferdsproblemer får det bedre uten gluten.
- Doktor Skavlan håner de «såkalt glutenintolerante», Caluna raser: – Hvorfor så arrogant?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=»8043″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]
Til Kreta med Caluna – kunnskap og fellesskap!
- Bli med til den bilfrie perlen Loutro 18.-25. mai.
- Foredrag med Thor Foseid og Ulrika Davidsson: kost for bedre vekt og helse.
- Fotturer med Calunas redaktør Julia, forfatter av boken «35 fotturer på Kreta».
- Hun viser deg hemmelighetene!
- Yoga ved soloppgang.
Meld deg på, les mer!. - Begrensede plasser.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]