Livsstil for helse - visst kan du!
Kaker og desserter

Glutenfri jul! Søtt uten gluten, melk og raffinert sukker? Visst!

Du trenger ikke å ofre god smak! Caluna har samlet de gode julesmakene. Uten gluten, melk og raffinert sukker.

(Fra Calunas markedsavdeling.)

Gluten:
Calunas ernæringsterapeuter Nina og Helén brenner for symbiosen av smak og næring. Hva med biscotti, kokosmakroner, eller Heléns nydelige delfiakake?
Når de to utvikler vårt julehefte, ivaretar de oppdatert kunnskap om hva kroppen har godt av.
For 99 kroner kan du ringe din jul inn, uten gluten, melk og raffinert sukker.

Nydelige biscotti – uten gluten, melk og raffinert sukker.

Søt jul uten gluten

Ernæringsterapeut Helén (bildet under) er kjent for mer enn sitt fagre smil.
Hun har også utviklet den råeste delfiakake!
Den finner du i juleheftet.
Dessuten: biscotti til å dyppe i kaffen, makroner, kolakaker…
Hva mer? Tips til sprø svor og tilbehør. Samt den “glemte skatten” kabarét, og en nydelig paté, desserter, varme drikker…
Du finner nok din favoritt!

Ernæringsterapeutene Helén Fuhr (foran) og Nina Husø har utviklet juleheftet.

Derfor er gluten problematisk

Har du glutenintoleranse? Cøliaki? Eller kjenner du rett og slett at du har det bedre uten gluten?
Glem betegnelsene, la oss se på hvorfor gluten gir problemer for mange.
Særlig du som har
Problemer med stoffskifte
Autoimmune sykdommer
Fordøyelsesplager
Tarmproblemer

Planter har et kjemisk forsvar

Hva gjør mennesker og dyr når farer truer?
Tar beina fatt – og løper!
Men planter har jo ikke bein så de kan stikke av, de må forsvare seg på annet vis: et kjemisk forsvarsverk.
Kalt antibeitestoffer.
Logisk, ikke sant? Planten vil jo ikke bli spist!
Antibeitestoffene, plantens kjemiske forsvar, gjør at den som spiser planten blir “angrepet”.
Derfor kan vi få smerter eller ubehag. Også vi som ikke har cøliaki.
Vi mennesker er tilpasset de fleste planter, så “forsvaret” i brokkoli og gulrot plager oss ikke. Gluten, derimot…
Mange har ikke enzymer til å bryte ned gluten tilstrekkelig. Dessuten er moderne korn manipulert slik at det i dag har mye mer gluten enn før.
God glutenfri jul!

  • Overgangen fra jakt og sanking til jordbruk medførte mye korn i kostholdet.
  • Korn mangler en rekke næringsstoffer, og kan utløse autoimmunsykdommer, psykologiske og nevrologiske lidelser.
  • Mennesket mangler fysiologiske og biokjemiske mekanismer for å nøytralisere forsvarskjemikalier i korn.
  • Den genetiske mistilpasningen mellom ernæringsbehov og mangelen på næringsstoffer i korn kan utløse en rekke sykdommer og plager.
  • (Kilde: Biolog Iver Mysterud og Dr. philos Dag Viljen Poleszynski.

Les mer fra Caluna

Rebecca om keto kostplan: – Trodde det bare var egg, bacon, smør og fløte… Resultatet forbløffet meg!
Lege Øyvind Torp fikk kreft, og fulgte ikke rådet om å “leve som før”.
Se hans ti grep for å bedre sin prognose.

Biolog og forfatter Maria Borelius: – Jeg ble syk av inflammasjon.