Helsehistorier av folk - til folk
Autoimmune sykdommer

Fibromyalgi: – Smertene ga seg med riktig kost.

Hun var superkvinnen med superjobben. Kokk Elisabeth Groth (40) drev bakeri, restaurant og catering i Sarpsborg. Inntil det smalt.
Nå har hun spist sin fibromyalgi av.

Fibromyalgi.
Foto hovedbilde: Jarl M. Andersen

Forfatteren, bloggeren, kakebakeren og kokken Elisabeth fulgte drømmen.
Men ødela seg selv.
Bedriften gikk så det suste, fulle hus fra hun startet i 2011. Men dagene og kostholdet var dynket i stress.
– I morgen blir rolig, innbilte hun seg.
Men morgendagen lignet gårsdagen og snart var 365 omme.
– Jeg forsømte barna og meg selv. Og jeg fortrengte det.

Kakekrigeren

Du husker henne kanskje som kakekrigeren på Kanal 5?
Elisabeth Groth, bedre kjent som frøken Holm, vant krigen.
Men som hun tapte!
Alt snudde da hun for noen år siden kuttet ut korn, melk og sukker. Nå har hun innført litt korn igjen.
– Jeg gikk ned i vekt, fikk mer energi, men ikke minst: Jeg fikk opp øya. Nå lever jeg en form for lavkarbo med masse grønnsaker, grove korn, kjøtt og fisk.
– Smertene er nesten borte, jeg trener hver dag.

Hun baker dem gjerne, men spiser dem ikke.
Elisabeth har spist sin fibromyalgi av.

Levde på seg fibromyalgi

Elisabeth er overbevist om at det var livet hun levde som ga fibromyalgi.
Som kokk kunne hun mye om mat og smak, men lite om vitaminer og mineraler.
Stresset sugde henne til en spiral av kjappmat: pommes frites, pizza, kebab og hamburgere. Etter jobb parkerte hun på sofaen med sjokolade og potetgull.
–  Og 3-4 liter Cola Zero. Ekstremt avhengig.
Stresset vedvarte, smertene smøg på. Først til nakke og skuldre.
Men hva skal en gründer gjøre? Sette lapp på døra? ”Stengt, jeg er sliten i dag”

Hos legen ble hun tilbudt smertestillende, sovetabletter, rehabilitering. Og lykkepiller.

Smerter

Smertene startet i ryggen, og spredte seg til hofter og knær. Hun sluttet å trene, og trappet ned  jobbingen. Smertene forble.
– Bare samboeren klemte meg hyggelig på låret, fikk jeg vondt.

– Ettersom vi pådrar oss fibromyalgi, er jeg sikker på at vi kan bli kvitt det.

Ga opp

Så gikk det ikke mer. For fire år siden la Elisabeth ned bedriftene.
Tross populariteten satt hun igjen med personlig gjeld på 1,2 millioner.
Mer stress.
– Det psykiske stresset er nesten verre.
Gjelden økte til det nedverdigende.
Hos legen ble hun tilbudt smertestillende, sovetabletter, rehabilitering.
– Og lykkepiller.
– Legen mente at jeg ville bli deprimert av å ha så vondt. Da jeg takket nei, svarte NAV med å kutte i stønad fordi jeg ikke ”fulgte behandlingen.”

Kuttet triggerne

– Ettersom vi pådrar oss fibromyalgi, er jeg sikker på at vi kan bli kvitt det.
– Men ikke med en tablett.
Elisabeth er gift, mor til fire, pluss to bonusbarn.
Hun driver egen bedrift med håndlaget konfekt og kakemikser, samt at hun holder kurs. Og utdanner seg til ernæringsterapeut.

– Mange har liksom blitt sin fibromyalgi.

Med barna Hedda, Niklas og Emilie.

Den sommerkvelden

Det var den sommerkvelden. De skulle på fest, Elisabeth ville ha den sorte kjolen. Hun hadde for lengst kuttet ut høye hæler, altfor smertefullt. Men kjolen var for lang, og hun tenkte: så får jeg heller få vondt da, for kjolen skal jeg ha!
Smertene pleide å komme etter 20 minutter på hæler. Minuttene gikk. Jøss, ingen vondt? De ble til timer. Ingen smerter. Hun danset!

Fibromyalgi som identitet

– Men når jeg formidler slikt i fora for fibromyalgi, mener mange at ”da hadde jeg ikke sykdommen på ordentlig.”
– Mange har liksom blitt sin fibromyalgi. Det virker som om noen er fornøyd med å beholde sykdommen.
– Vi blir fortalt at det ikke finnes noen kur for fibromyalgi. ”Trening og smertestillende”, er gjengangeren. De fleste ender jo på NAV.
– Tenk om jeg kan spise meg helt frisk!

Kilder og inspirasjon

Mer fra Caluna

Magefett som sitter og forbrenning som sier stopp? Dr. Siri Aabel erfarer at det ofte skyldes en vanlig, underdiagnostisert tilstand.

Mette var utslitt, utbrent og overvektig. Hun så for seg uføretrygd. Så la hun om kosten…

Bli med Caluna til perlen Loutro på Kreta 13.-20. oktober: Det beste av kunnskap,  fellesskap, fotturer, ren mat, inspirasjon…

Bli med oss til Loutro. For kunnskap og fellesskap.