Portett av mann, mørkt hår, ser i kamera, har på lilla skjorte, legeskilt på bryset, grå bakgrunn.

Del dette innlegget på:

Fastlege: – Skremmende hvor lite leger lærer om ernæring

Lege Andreas Heck: – Skremmende mangel på oppdatert kunnskap hos kolleger. Nærmest motstand mot å sette seg inn i ernæring.

Debatten går om virus, immunsystem, kompetanse og motiver. Det startet med innlegget i Aftenposten av journalist Ingeborg Senneset: Skamløse opportunister, der hun putter leger som Fedon Lindberg i bås med healing, bønn og sleipe koronaprofitører. Fedon svarer Senneset her.
Her er Calunas svar til Senneset i Medier24.
Debatt mellom Calunas redaktør og Senneset i Dagsnytt 18.

Jeg er fastlege med 27 år erfaring fra klinisk praksis, og min sønn studerer medisin på femte år. Vi kan begge bekrefte at vi leger lærer svært lite om betydningen av ernæring for biokjemi og immunsystem. Både den gang jeg studerte, og nå. Omtrent like lite som vi lærer om de betydelige helseeffektene fra fysisk aktivitet.

Noen få timer ernærng under medisinstudiet, den gang som nå

Disse temaene blir stemoderlig behandlet i noen få timer i løpet av medisinstudiet. Slik var det på 80- og 90-tallet, og slik er det i dag.
Så å støtte seg til hva vi leger, «fagfolk, ekspertise», sier og kan om dette, slik Aftenpostens journalist Ingeborg Senneset gjør, er både naivt og direkte feil. Jeg har ingen økonomiske interesser relatert til det jeg skriver.

– Forbausende og skuffende hvor lite interesse spesielt norske fagmiljøer både i klinikk og på universitetsnivå viser for denne kunnskapen.


Forskningen rundt sammenhengen mellom mat, mikrobiom, biokjemi, endokrinologi og påvirkning av sentralt og perifert nervesystem er enorm i omfang og kvalitet de senere år. Det er de mest renommerte fagmiljøer i verden og tidsskrifter som The cell, Nature, BMJ, Lancet m.fl. stadig mer opptatt av.

Forskningen jeg sikter til er lite berørt av kommersielle motiver. Resultatene står ofte i direkte motsetning til hva som lar seg kommersialisere.

Det er forbausende og skuffende hvor lite interesse spesielt norske fagmiljøer både i klinikk og på universitetsnivå viser for denne kunnskapen.
I en rekke faglige diskusjoner med kollegaer i førstelinje- og spesialisthelsetjenesten opplever jeg skremmende mangel på oppdatert kunnskap. Og nærmest motstand mot å sette seg inn i den. Kunnskapen er tilgjengelig for alle som kan og vil lese. Senneset er ett eksempel.
Forøvrig er det interesant at forskningen jeg sikter til er lite berørt av kommersielle motiver. Resultatene står ofte i direkte motsetning til hva som lar seg kommersialisere. Mye av kunnskapen kan nå brukes i form av konkrete, spesifikke råd og tiltak.

Mer om korona, vitaminer og immunforsvar

Redaktørens blogg: – Professor Spurkland bør nok bestemme seg: Kan, eller kan ikke immunforsvaret styrkes?
Kinesiske leger behandler covid 19 med vitamin C.
Sykehus i New York bruker vitamin C i behandlig av koronapasienter.

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!