Skjermdump av nettstedet faktisk.no fra en artikkel med overskriften "Det f innes ikke bevis for at C-vitamin hjelper mot koronaviruset".

Del dette innlegget på:

Faktasjekkerne meldt til Pressens Faglige Utvalg

Da «faktasjekkeren» Faktisk.no skrev at store doser vitamin C ikke har effekt, meldte homeopat Thore Aalberg nettstedet til Pressens Faglige Utvalg, PFU.

Uttalelsen om at store doser vitamin C ikke har effekt, stod i artikkelen «Det finnes ikke bevis for at C-vitamin hjelper mot koronaviruset» i mars.
Faktisk.no skal «avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.»
Faktisk.no finansieres av en rekke mediehus og institusjoner. Blant dem er Facebook, som i fjor støttet nettstedet med en halv million kroner.

Homeopat Thore Aalberg har klaget Faktisk.no til PFU

Cand. polit, homeopat og fagbokforfatter Thore Aalberg mener at faktasjekkeren selv bommer på fakta. Han reagerer mest på at Faktisk bruker NAFKAM – Nasjonalt kompetansesenter innen forskning på komplementær og alternativ medisin – som «sannhetsvitne» i artikkelen. NAFKAM fungerer som talerør for myndighetene, skriver Aalberg i sin klage til Pressens Faglige Utvalg.
PFU er medias interne «domstol», en fellelse her er svært alvorlig.

I sin klage opplyser Aalberg at da NAFKAMs virksomhet ble evaluert av Oxford Research Group i 2013, konkluderte rapporten at NAFKAM ikke fungerte etter intensjonene. Videre i klagen skriver Aalberg at NAFKAM har et budsjett på ca. 14 millioner kroner.
Det er betenkelig at Faktisk.no bruker en institusjon som er avhengig av offentlig finansiering som grunnlag for sine konklusjoner, skriver Aalberg.

“Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk”

Vær Varsom-plakaten er medias «etiske veikart», og brudd på dette kan klages til Pressens Faglige Utvalg. I VV-plakaten lyder først punkt at «Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk». Og at «det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle».
Aalberg: Gjennom språkbruken i overskriftene viser Faktisk.no hva slags holdning de har til etablert og ikke etablert medisin. De skriver: «Ikke dokumentert at Ibux forverrer koronavirussykdom, ifølge Legemiddelverket» og «Det finnes ikke bevis for at C-vitamin hjelper mot koronaviruset».
Den uavhengige journalisten, kåsøren og forfatteren Niels Christian Geelmuyden, dokumenterer i sin bok «Pillebefinnende» det nære samrøre mellom Legemiddelverket og farmasøytisk industri, skriver Aalberg i klagen.

Faktisk, et “sannhetsminesteri”

Videre skriver Aalberg: Faktisk.no sin henvisning til egne etikkregler, Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten er i beste fall billig festtaleretorikk. Sannhetsministeriet ville faktisk være en mer beskrivende betegnelse på Faktisk.
Aalberg mener at publiseringen hos Faktisk bryter med fem punkter i Vær Varsom-plakaten.
Caluna følger saken.



Mer om debatt og media

Da Afenposten tråkket i den etiske salaten, betalte avisen seg ut av problemene.
Vitamin C mot virus i fjor: Fake news! I år: En del av behandlingen av covid 19 i USA.
Kommentar: Professor Spurkland bør nok bestemme seg: Bør vi, eller bør vi ikke hjelpe immunforsvaret?
Calunas redaktør i Medier24: Hvem er skamløs opportunist, de som anbefaler ingefær, eller Aftenposten?
Calunas redaktør i Medier24: Slagside som et strandet skip, NRK!
Calunas redaktør i Journalisten: Tør du skrive om dette, journalist?






Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!