Del dette innlegget på:

– Ernæringsrådene er uetiske, mener Thor Foseid.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Forskningen beveger seg, men ernæringsrådene står. Utallige studier viser at Helsedirektoratet bommer. Blir «alternativ» forskning systematisk oversett?

[/vc_column_text][vc_single_image image=»11165″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][vc_column_text]

Overser Helsedirektoratet den forskningen som peker en annen vei enn deres?

Av Thor Foseid, som gir ernæringsråd og selger kostplaner gjennom Facebookgruppen Spør Thor.
Caluna arrangerer helsereiser til Kreta i samarbeid med Thor Foseid.

Studier Helsedirektoratet overser:
Forskere ved universitetet i Newcastle satt en gruppe med diabetes type 2 på en diett uten brød, poteter, ris og pasta, og med mye grønnsaker.
Etter åtte uker var blodsukkeret normalt, fettvevet i leveren var redusert, og bukspyttkjertelen virket igjen som den skal.
Diabetikerne kunne slutte med diabetesmedisiner!
Diabetologia 54, 2506 – 14 (2011)

Middelhavskost bedre

I USA er kostholdsrådene relativt like Helsedirektoratets.
En undersøkelse som tok for seg en gruppe diabetikere og sjekket effekten av å følge anbefalte ernæringsråd, viste at reduksjon i blodsukkeret i snitt var på 0,4 % – altså nærmest uendret.
Den amerikanske organisasjonen  American Heart Association gir ernæringsråd som i hovedsak er lik norske myndigheters. Altså lite fett, og mye karbohydrater i form av korn.
Rådene ble testet på en gruppe hjertepasienter, og sammenlignet med en tilsvarende gruppe satt på middelhavskosthold med langt mer fett, grønnsaker, frukt og nøtter.
Forsøket ble stoppet etter to og et halvt år da det ble oppfattet som uetisk å fortsette.
Forklaringen er ikke lett å forstå: Det viste seg at den gruppen som gikk på  middelhavskosthold hadde sytti prosent lavere risiko for å dø i løpet av forsøket.Lancet 343, 1451-9 1994.

Helsedirektoratet: – Målet er at vi innen 2021 øker inntaket av grovt korn med 20 prosent.

Samme konklusjon fra Bergen

En studie fra Universitetet i Bergen viste nok en gang at et LCHF-kosthold er helsefremmende.
Studien er publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.
Den tok utgangspunkt i et kosthold der over sytti prosent av energien kom fra fett, hvorav over halvparten var mettet fett.
Resultatet viste stor vektnedgang, samt at alle helseparametere ble betydelig bedre:
  • Det «dårlige» kolesterolet gikk ned
  • Det «gode» kolesterolet gikk opp
  • Faren for hjerte- og karsykdommer ble redusert
  • Blodtrykk, blodsukker, insulin, fettverdiene i blodet osv gikk ned

Hvor mange skal rammes av overvekt og livsstilsykdommer før Helsedirektoratet innser at deres ernæringsråd er uetiske?

Myndighetene holder på sitt

Uansett hvor mange studier som blir publisert, holder norske helsemyndigheter på sitt:  Mettet fett er farlig, karbohydrater er bra!
Som alle kan se, er studiene jeg henviser til av eldre dato.
Helsedirektoratet har hatt god tid til å fordype seg i innholdet, og kvalitetssikre dem. Og bite i seg prestisjenederlaget.
Men alt som har skjedd de siste tiårene er noen kosmetiske endringer i rådene til diabetikere.

Uetiske råd

Mitt spørsmål blir: Hvor mange skal rammes av overvekt og livsstilsykdommer før Helsedirektoratet innser at deres ernæringsråd er uetiske?
Uansett; Den eneste studien du kan stole på er hvordan din kropp svarer på å endre kosthold. Mitt råd er  LCHF-kost.
Svaret får du kun ut ved å teste, og så sjekke egne helseparametere før og etter.
Åtte uker er nok.
Helsedirektoratet har fått anledning til å kommentere denne artikkelen, men har ikke svart Caluna.
Vil du prøve?
I så fall vil Caluna gjerne støtte deg og følge deg!
Skriv til redaktør Julia Schreiner Benito: julia@caluna.no

Mer fra Caluna

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!