Er god helse bare fravær av sykdom?

Det moderne vestlige livet har ført til en enorm epidemi av kroniske sykdommer. Faktisk er 9 av 10 dødsfall i EU nå knyttet til kroniske sykdommer – hvor de fleste tilfeller faktisk kunne vært unngått, hevdes det! 

Av Anders Krokfoss – daglig leder ved Funksjonellmedisinsk Institutt

Det er endelig stor oppmerksomhet rundt hvordan vi menneskene ødelegger planeten vår. Men at vi samtidig har utviklet et miljø som ødelegger vårt livsgrunnlag og gjør oss syke, er det svært lite fokus på. De sentrale faktorene er nå, til manges overraskelse, kjent og vi har mulighet til å påvirke de fleste faktorene selv. For det er faktisk ikke genene som skjebnebhelseestemmer om man blir syk eller ikke – men miljøet, livsstilen og mikrobiomet kan være avgjørende, vet vi nå. Denne kunnskapen gjør at EU, de nordiske landene og de ledende amerikanske sykehusene varsler et paradigmeskift i helsetjenestene.

Men, å flytte mye av ansvaret for folks helse fra helsevesenet og til innbyggerne er nok en oppgave de færreste politikere ser frem mot med glede – men det er faktisk det som må skje for å snu denne trenden. 

Og da må menneskene gjøre noe de færreste gjør uten frykten i helene  – å endre! Å endre bevissthet. Å endre virkelighetsoppfatning. Å endre selve livet. Å endre oss fra gode produksjonsarbeidere til å gjenoppta kontakten med oss selv, hverandre, naturen og planeten vår.

Selv om det å endre livet, vår virkelighet og bevissthet er utfordrende, så er det nå både mange eksempler og vitenskapelige studier som viser at dette er fullt mulig. Men det er noen sentrale faktorer som ser ut til å være helt avgjørende for at man skal kunne oppnå en dyp helseforbedring i vårt utfordrende miljø.

Personlig så ble jeg «grådig» etter å ha blitt frisk fra en såkalt uhelbredelig sykdom etter noen måneder med omfattende endringer. Det var langt fra godt nok for meg å bli kvitt den fæle sykdommen. For meg er god helse og et meningsfylt liv noe langt mer enn bare fravær av sykdom.

Anders Krokfoss

Nordisk Ernæringskonferanse 18. september 

Artikkelforfatteren, Anders Krokfoss, er daglig leder ved Funksjonellmedisinsk Institutt AS i Oslo. Du kan høre han og flere fordragsholdere på Nordisk Ernæringskonferanse 18. september på Thon Hotel Oslo Airport på Gardermoen. Temaet for konferansen er:

Kreft–  uflaks eller dårlig cellemiljø? Hvilke tiltak kan du selv gjøre om du har eller får kreft? Eller unngå å bli rammet? 

Her kan du lese mer om konferansen, melde deg på eller se live på TV-nett.

Mer info – klikk på bilde

Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *