Del dette innlegget på:

Har kroppen et hemmelig system? 

– systemet vi ikke lærer om

Endocannabinoidsystemet

Hva om du fikk vite at det finnes et hundrevis av millioner år gammelt reguleringssystem som mennesker og alle virveldyr er utstyrt med? 

Et system som evolusjonært ble utviklet før de andre systemer i kroppen: nervesystemet, skjelettsystemet, hjerte/kar-systemet, immunsystemet, fordøyelsessystemet, respirasjonssystemet, hormonsystemet, reproduksjonssystemet…

Googler du “studies on the endocannabinoid system” på Pubmed, viser det 4172 resultater, og tallet stiger for hver uke. 

Forskere på verdens meste anerkjente universiteter undersøker nå hvordan endocannabinoidsystemet (ESC) kan brukes som et terapeutisk mål for behandling av en rekke lidelser

Hva er endocannabinoidsystemet?

Endocannabinoidsystemet (ESC) består av et nettverk av nevrotransmittere, reseptorer og enzymer som samarbeider for å regulerer essensielle prosesser i kroppen vår. På samme måte som en dirigent sørger for at orkesteret lyder fint, sørger ESC for at alle organsystemene jobber samstemte slik at kroppens likevekt opprettholdes. 

For eksempel:

Det er nødvendig med et immunsystem som beskytter oss, men ikke at det angriper oss selv.

Det er nødvendig med et blodtrykk som går opp når vi skal rekke bussen, men ikke så bra om det forblir høyt dagen lang.

Det er nødvendig med et nervesystem som varsler om fare, men ikke om varsellampen går på i tide og utide.

Endocannabinoidsystemet sies å være kroppens reguleringssystem som skal sørge for at dette ikke inntreffer, ikke for mye aktivitet, ikke for lite aktivitet. 

Ikke tilfeldig så er det vanlig å uttrykke “jeg føler meg litt i ubalanse” når en ikke føler seg vel mentalt og/eller fysisk. 

Forskere tror at ECS kan ha utviklet seg som en respons på stress og skade, og at det spilte en viktig rolle i å beskytte organismene mot sykdom og for å opprettholde homeostase.

Hørt om endocannabinoider?

Endocannabinoidene er bioaktive signalstoffer kroppen produserer selv, og som fester seg på reseptorer på overflaten av cellene våre. Om vi tenker på disse reseptorene som et nøkkelhull, vil de kun fungere når du setter inn riktig nøkkel.

Forskere har oppdaget to forskjellige “nøkler” / endocannabinoider så langt; 2-arachidonoylglycerol (2-AG) og anandamid (AEA). 

2-AG er laget av omega-6 fettsyrer og er tilstede i ganske høye nivåer i sentralnervesystemet og i morsmelk. 2-AG har en stor innflytelse på CB2-reseptorene og antas å ha en betydelig innvirkning på immunsystemet.

Anandamid (AEA), også kalt «lykkemolekylet», antas å spille en viktig rolle i alle våre grunnleggende fysiologiske funksjoner, inkludert søvn/våkne-syklus, appetitt, humør, og fruktbarhet.

Begge to samhandler med cannabinoidreseptorene CB1 og CB2. 

CB1-reseptorene er rikelig tilstede i hjernen og i ryggmargen. De er ansvarlige for å regulere appetitt, håndtere stress og angst, begrense kvalme, smertelindrende, samt behandle minner og følelsesmessige responser.

CB2-reseptorene befinner seg i høy grad på cellene i immunsystemet og i det perifere nervesystemet. Ved aktivering utløser de en immunrespons som motvirker betennelse.

I tillegg til kroppens egenproduserte endocannabinoider finnes det en rekke kjemiske stoffer i naturen som reagerer med vårt ESC:

  • PEA (palmitoylethanolamid) er en endogen fettsyreamid som finnes i kroppen. PEA anses ikke å interagere direkte med endocannabinoidreseptorene, men det antas å utøve noen av effektene ved indirekte å modulere aktiviteten til det endocannabinoide systemet.
  • Copaiba er en harpiks utvunnet fra Copaifera-treet i Sør-Amerika. Selv om den ikke inneholder cannabinoider, inneholder den terpener, inkludert beta-karyofyllen, som har vist seg å samhandle med endocannabinoidesystemet (ESC)
  • Cannabisplanten inneholder over 80 cannabinoider (THC, CBD, CBG..) som binder seg til de samme reseptorene i menneskekroppen som endocannabinoider. Klinisk forskning har vist at cannabinoider fra cannabis har terapeutiske effekter og blir brukt i medisinsk til behandling av sykdommer som kroniske smerter, epilepsi, kvalme, betennelser og til palliativ pleie. 

Forfatter Melissa Thelwall har vært i cannabisbransjen siden 2018, er sertifisert i medisinsk cannabis og er utdannet kostholdsveileder siden 2012. Se hennes nettside HER

I Norge tillates salg av kosmetikk utvunnet fra frø fra industriell hamp.

Det er verdt å merke seg at ESC fungerer helt uavhengig av cannabinoider, terpener eller hvilket som helst annet stoff vi finner i naturen. Det er derfor ikke alle som har behov for tilskudd, slik som hos unge mennesker som har en kropp og et sinn i rimelig balanse. Dog, med alder, sykdom, stress, stråling og andre utfordringer kan endocannabinoidsystemet, på lik linje med de andre systemene våre, bli svekket eller understimulert. 

En studie foretatt av Dr Ethan Russo viste at noen av oss har underskudd på cannabinoider. Plager som migrene, fibromyalgi, irritabel tarm og andre vanskelige-å-behandle kroniske lidelser samsvarte med lave verdier av kroppens endocannabinoider, ble definert som “Clinical Endocannabinoid Deficiency”, altså endocannabinoidunderskudd.

Da kan tilskudd i form av en CBD-olje, eteriske oljer eller PEA være akkurat det vi trenger for å komme tilbake i balanse. 

NB! Selv om de ovennevnte stoffene påvirker endocannabinoidsystemet, kan de spesifikke effektene de har på kroppen variere avhengig av dosen, bruken og individuelle faktorer som genetikk og medisinsk historie.

Det er en økende interesse for bruken av cannabis, selv om det er viktig å være klar over at bruken av cannabinoider kan ha uønskede bivirkninger. Høye doser av THC har sågar en psykoaktiv virkning som ikke nødvendigvis er ønskelig for alle. Derfor kan en CBD-olje laget av hamp være akkurat det rette for deg. Spør om labrapport for å sikre lave/ingen verdier av THC.

Kan stoffer som virker inn på det endocannabinoide system være fremtidens medisin?

Annonse:

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!