Livsstil for helse - visst kan du!
Forskning

Én av tre nordmenn har fettlever. Frukt gir økt risiko.

Tror du at fettlever kun skyldes mye alkohol? Tro igjen. Og vær bevisst din frukt.

Av lege Geir Inge Marøy Østensen

(Artikkelen har lenke til produkt fra Caluna.)

Er fruktmåltidet helsefremmende?
Jeg gir heller barnet mitt egg.
NAFLD non-alcoholic fatty liver disease – ikke-alkoholisk fettleversykdom – er leverens manifestasjon av metabolsk syndrom.
En ny studie viser at én av tre nordmenn har fettlever.
Her ser du studiens sammendrag.

Ikke-alkoholisk

Studien baseres i den tredje helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag – HUNT3.
Av omtrent 16 000 av deltakerne hadde 36 prosent – altså mer enn en tredjedel – ikke-alkoholisk fettleversykdom.
En av årsakene kan være for mye fruktsukker.
Sykdomsprogresjonen i NAFLD er raskere og fører fortere til leverkreft enn vanlig alkoholisk fettleversykdom. Ennå vet vi ikke helt hvorfor.
Fruktsukker har i flere dyreforsøk vist:

  • forbigående insulinresistens rett etter et fruktmåltid
  • økning i fastende blodsukker
  • mer enn fordobling av triglyserid-nivået i blodet
  • tendens til økt fettavleiringen rundt indre organer

Alle disse forandringene er målbare kun to uker etter oppstart av en fruktbasert diett.
For at kroppens celler skal fungere optimalt, er de avhengige av energi. Men fruktose har den egenskap at det tapper cellene for ATP – cellenes hovedkilde til energi.
Da forstyrrer blant annet cellenes fettsyreforbrenning.
Dette fører til danning av frie radikaler i cellenes mitokondrier, (kraftsenteret) som kan skade cellenes DNA.
Dessuten til stress i cellenes proteinfabrikker – det endoplasmatiske retikulumet.
Samt at fruktose stimulerer danning av urinsyre.

Alkohol og fettlever

Mange forbinder fettlever med overdrevet alkoholbruk.
Det er riktig; Mye alkohol kan føre til opphoping og lagring av fettstoffer, spesielt triglyserider, i levercellene.
Leveren blir som dråper fylt med fett fordi det er levercellene som først nedbryter alkohol og andre giftstoffer.
Deretter tar leveren seg av sine mange andre oppgaver.
Altså får den ikke prioritert fettstoffene, som hoper seg opp.
Anatomisk vil en se forstørret lever som er gul, glatt og kjennes litt «sprengt» ut.
Hvis ikke alkoholinntaket stoppes, kan vanlig fettlever gå over til å bli såkalt alkoholisk hepatitt, leverbetennelse, og/eller cirrhose – skrumplever. Deretter kan andre komplikasjoner oppstå:

  • blødninger fra åreknuter
  • oppsamling av væske i bukhulen
  • påvirkning av hjernen, nedsatt bevissthet  
  • leverkreft

Frisk lever ved alkostopp

Alt skyldes opphopning av ammoniakk i blodet.
Enkel alkoholisk fettlever er som regel reversibel hvis alkoholkonsumet stopper før sykdomsbildet får fortsette.
Leveren vil oppta normal funksjon etter to til fire uker.
Fortsetter alkoholforbruket, vil sykdommen få utvikle seg.

Les også: Fruktose gir økt risiko for urinsyregikt.

Fruktsukker øker fettproduksjonen

En sentral del i utviklingen av NAFLD er at levercellene selv begynner å produsere fett (de novo lipogenese).
Dessuten er fruktose spesielt lipogent, altså har det en spesiell evne til å sette i gang fettproduksjonen.
Fruktose transporteres direkte til leveren etter absorpsjon fra mage-/tarmkanalen.
I leveren omformes fruktsukker til triglyserider.
Her er konsentrasjonen av disse fettcellene mye høyere fra fruktsukker sammenlignet med andre sukkerstoffer.
Med triglyserider øker produksjonen av alle de enzymer som deltar i leverens egen fettproduksjon. Altså som en ”positiv” forsterkning.

Vi kan gjøre noe for oss selv og våre kjære: erstatt en av de fem om dagen med et egg!

Fruktose og fettlever

Fruktose er uavhengig av insulin.
Om en lider av metabolsk syndrom eller diabetes og kunstig regulerer insulin-nivået, vil fruktose stimulere fettdannelse.
Disse mekanismene kan vi følge genetisk fordi fruktsukker induserer et enzym, SREBP1c, i leveren som setter i gang dens de novo lipogenese.

Fem om dagen?

Resultatet er en nedadgående spiral av uheldige hendelser.
Det som startet som inntaket av sunn frukt i tråd med 5-om dagens anbefalinger, ender opp med at

  • cellenes energi blir tappet
  • frie radikaler dannes
  • levercellene danner egne fettstoffer i frustrasjon over fruktsukkeret som flommer over fra tarmene via portvenen

Få tviler på at vi bør spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen.
Mange erstatter en frukt med et glass juice, og banan anses som et godt og fullverdig mellommåltid.
I barnehagene er det helt vanlig å ha et eget måltid – fruktmåltidet ­- en gang mellom lunsj og middag.

Frukt er venn og fiende

Frukt inneholder noen næringsstoffer, men fremfor alt: det er søtt. Dessuten evolusjonsmessig en livredning ved manko på fett og proteiner.
Mat er følelser.
Derfor er diskusjonen om hvorvidt frukt er sunt eller ikke nesten umulig. Bare prøv!
Vi kan derimot gjøre noe for oss selv: erstatt en av de fem med noe mer næringsrikt. Som et egg.
Egget er jo også rundt og dekket av skall…. til og med en plomme i midten!
Mye sunnere er det også fordi fett i seg selv kan motvirke effekten av fruktsukker og reversere nydanningen av fett i leveren.
Kanskje er det ikke like populært å åpne matboksen med egg i barnehagen, men…

Har du diabetes type 2, eller prediabetes? Caluna har kostplanen for deg! Enkel, effektiv, smakfull…

Vi har kostholdsplanen

Mer fra Caluna

Jon-Magnus spiser kun animalsk. Ekstremt, eller i tråd med vår genetikk?
Hvorfor måler ikke fastlegen vårt insulin? Insulinresistens er kroppens uvenn.
Nei, overvekt er ikke årsak ved diabetes 2.

Referanser

PubMed
PubMed
PubMed
Diet Doctor: Low carb reverses fatty liver.
Medical News: Cutting carbs could help treating fatty liver.