Del dette innlegget på:

– Du kommer langt med å holde barnematen ren!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Som ernæringsterapeut og forfatter av barnematbok kan Malin Bruset (34) mye om sunn kost. Så hvorfor var hun så slapp?
I dag fatter hun ikke at nøkkelen kunne være så enkel.

[/vc_column_text][vc_single_image image=»7957″ add_caption=»yes»][vc_column_text]Malin Bruset forfattet «Den lille barnematbibelen.»
Foto: privat
Foto mat og hovedbilde: Nina og Jim Dreyer[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Etter runder i barnehager og butikker, bestemte Malin seg for å skrive Den lille barnematbibelen.
For det slo det henne:
– Vi foreldre trenger mer kunnskap.
-Barnematen i butikken stjeler næring i stedet for å gi.
– Den typiske grøten, for eksempel: skummet melkepulver, mel, palmeolje, solsikkeolje, rapsolje, fruktjuicekonsentrat, tilsatt vitaminer og mineraler.
-Jeg hadde ikke spist den.
Malin sendte mail til Nestlé og spurte om oljene er kaldpresset. Det er de ikke.
Hun spurte hvilke vitaminer og mineraler som var tilsatt fordi dette har betydning for næringsopptaket. Svaret lød ”tilsetningene er gjort av profesjonelle du kan stole på.”
Ikke at Malins eget næringsopptak var optimalt, men det forstod hun ikke da. Heller ikke hvor enkelt svaret viste seg å være. Mer om det.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

-Foreldres klassisk feil er å tro at barnematen i butikken er for barn.

Hold maten ren

Malin ble ikke betrygget av Nestlé.
Barnematbibelen ble til på sofaen etter at datteren Ronja (5) hadde sovnet. Boken hun savnet da hun var gravid.
– Helhetlig, god kunnskap. Både teori og oppskrifter.
– God barnemat, hva er det?
– Du kommer langt med å holde maten ren, uten tilsetninger.
-Foreldres klassisk feil er å tro at barnematen i butikken er den beste for barn.
– Generelt skremmer det meg hvor mye brødmat, muffins, boller og saft ettåringer får. Jeg tror ikke forståelsen er der. Alle vet at mye sukker er farlig. Men jeg tror mange ikke forstår hvor mye det påvirker en liten kropp.
-Men du vet ikke hvilken kapasitet ditt barn hadde hatt med annen kost.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»7921″ img_size=»medium»][vc_column_text]Ronja (5) mamma Malin og Isak (2)[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»7945″ img_size=»medium»][vc_column_text]Bursdag uten raffinert sukker går fint![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Så hvorfor var hun så slapp?

Energiløs etter kikhoste

Malin vokste opp i Sverige med foreldre som tenkte holistisk om helse. Hun traff sin norske mann som naprapatstudent, og tok siden ernæringsterapi. Kunnskap og kultur rundt sunn mat manglet altså ikke.
Så hvorfor var hun så slapp?
– 12 år gammel fikk jeg kikhoste, og kom meg aldri helt.
– Det er ikke meningen at formen skal være slik, tenkte hun.
– Jeg skal finne nøkkelen.
Det syntes ikke på henne, men Malins kapasitet var nede.
– Særlig etter måltidene var jeg slapp. Men det er vanskelig å tenke klart når det gjelder en selv. Noe annet er å råde andre.
-Hvorfor er ikke du piggere, du som spiser så sunt, spurte folk.

Uten magesyre kan du ikke oppta næring.

Aha-opplevelsen

Under ernæringsstudiet oppdaget Malin magesyrens betydning, og bestemte seg for å gi det en sjanse.
September i fjor startet hun på magesyretabletter.
– Og fant nøkkelen!
– Det første jeg merket var at jeg ble mykere i kroppen.
-Jeg var mindre trøtt, særlig etter måltid. Fordøyelsen ble bedre.
-Jeg var utrent, men nå kunne jeg fint løpe tre kilometer. Forskjellen var enorm.
-Endelig klarte jeg å bygge muskler!
– De gode endringene skyldtes næringsopptak. Uten magesyre kan du ikke oppta næring. Jeg er magesyrefrelst!
Hun ler og nyter videre av sin chevre-salat.

Du kan stimulere magesyre med riktig mat

Ja til magesyretabletter

Caluna treffer Malin i Oslo der hun jobber som naprapat. Hun bor i Lier med ektemann, Ronja (5) og Isak (2).
Svigerfar Stig Bruset er lege og medforfatter av Barnematbibelen.
– Den salaten er vel magesyremat?
– Jo, dette er mat for kropp og sjel, smiler Malin.
– Jeg er altså litt frelst, det betyr ikke at alle skal ha magesyretabletter. Men for mange er det verdt å prøve. Andre kan stimulere magesyre med riktig mat. (Se lenger ned.)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

-Dessverre lukker mange seg for ny lærdom, det er trist når det går utover barna.

Skremsel

Hun koker av formidlingslyst, men møter også motstand. Som da hun skrev på bloggen at kasein –melkeprotein – kan påvirke psykisk helse.
– Det ble oppfattet som skremsel, jeg lærte mye om formulering.
– Dessuten å trå varsomt, være ydmyk. Informasjon og inspirasjon er veien, ikke pekefinger. Best er å ”lure” folk litt: lag det sunt, fortell at det er godt! Det holder!
– Mitt ønske er at foreldre søker kunnskap og tar egne, bevisste valg. Dessverre lukker mange seg for ny lærdom, det er trist når det går utover barna.
Malin ler når jeg ber henne sammenligne den norske og svenske matkulturen.
– I Sverige finner du ikke bananer som ikke er økologiske, og de er ikke dyrere. Det er to verdener. Der er en annen åpenhet og aksept for retninger som vegetar og økologi. Dessuten er konkurransen i dagligvarebransje mye større.
– Kanskje nordmenn er litt sære?

 

[/vc_column_text][vc_single_image image=»7947″ img_size=»medium»][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

Symptom på manglende magesyre

  • sure oppstøt
  • halsbrann
  • kvalme
  • rap
    -Om du har noen av disse symptomene, vil legen typisk gi deg syredempende. Hvilket vil gjøre vondt verre dersom problemet er for lite magesyre.
    Det er synd at mange leger ikke kan nok om ernæring.
    Veien er lang fra å slutte med syredempende og begynne med magesyretabletter.

Beste magesyremat

  • stangselleri, gjerne juicet
  • sitron, lime, eddik,
  • fermentert, som surkål
  • protein til hvert måltid

Pass på

  • mye vann til måltidene, det nøytraliserer magesyren
  • tungt fordøyelig mat
  • alkohol

Malins råd til foreldre

  • du kommer langt med ren mat, uten ingrediensliste
    ikke vær redd for fett, barn trenger mye, smør er godt til alt…
  • gi tilskudd av god fiskeolje for omega3, vitamin D med mer
    søk kunnskap hos noen du stoler på, ikke nøy deg med å google
  • ikke la det være nok at ”alle” sier det er riktig, da blir du lett offer for feilinformasjon
  • kanskje ikke melk og brød er den beste veien å gå?
  • bruk stavmikser, lag pure av grønnsaker og gryter
  • lag kraft

Mamma Sara: – Barnehagen gir datteren min typisk norsk kost, men den tåler hun ikke. Hva gjør jeg?
Hva spiser mine «umulige» barn?
Sara: – Jeg ammer fortsatt![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_text_separator title=»Oppskrifter fra «Barnematbibelen.«»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

4-6 måneder
Gulrotpuré

1 gulrot
2 ts økologisk smør og/eller en tinet isterning hjemmelaget kjøttkraft
brystmelk/morsmelkerstatning

Skrell og del gulroten i mindre biter. Kok den i usaltet vann 15-20 min. Dampkoking tar litt lenger tid: 25-30 min.
Mos gulroten med gaffel eller stavmikser.
Bland i smør og ev. kraft og melk til ønsket konsistens.
Server!

Avokado med banan – kjapt og enkelt!

1/2 moden avokado
1/2 moden banan
Mos det sammen med en gaffel. Kjekt å ha med på tur![/vc_column_text][vc_single_image image=»7949″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

9-6 måneder
Bærsmoothie

1 dl blåbær
1 dl havremelk
1/2 moden avokado
1 ss kremfløte
1/2 banan

Kok bærene hvis de har vært fryst.
Miks sammen alle ingrediensene i en blender, eler bruk stavmikser.
Konsistensen blir tyktflytende, smoothien kan om ønskelig serveres med skje.
Vil du ha den mer flytende, tilsett litt mer melk.

[/vc_column_text][vc_single_image image=»7953″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

9-12 måneder
Havreboller – perfekt til frokost!

3 dl havregryn
2 1/2 dl havremel
2 dl mandelmel
1 ts salt
2 ts bakepulver
1 1/2 dl tyrkisk/gresk yoghurt 10% fett
2 egg
1/2 dl vann

Sett ovnen på 180 C.
Bland havregryn, mel, salt og bakepulver.
Bland i yoghurt, egg og vann.
Deigen blir klissete, fukt hendene før du triller ut seks boller.
Klem dem litt til formen du ønsker.
Stek dem midt i ovnen ca. 30 min. til de har fått gyllen farge.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_column_text]

Fra ett år
Omelettmuffins – lunsj, piknik…

4 egg
2 1/2 ss crème fraîche
2 1/2 ss kremfløte
salt og pepper
1/2 løk
2 små sjampinjonger
1/2 paprika
4 skiver skinke
1 ss smør til formene
ost

Sett ovnen på 175 C.
Bland egg, crème fraîche, fløte, salt og pepper med en gaffel i bolle.
Hell røren i formene, halvfulle.
Finhakk grønnsakene og skinken, fordel dem i de smurte formene.
Legg ost på toppen.
Stek i ovnen ca. 25 min.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=»7954″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!