[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Elisabeth, Jannike og Marianne ville lage suppe til folket. Men hvordan produsere stort på den lille måten? Å konservere uten konserveringsmidler, går det an?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13036″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Du finner oppskriften lenger ned: gulrotsuppe uten melk og gluten, med streif av chili og ingefær…
Elisabeth og Jannike puttet søsterskap, kunnskap, drømmer og visjoner i ei gryte.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Det startet med to søstre. Det ble suppe.
Den ene hadde jobbet som kokk i London for Gordon Ramsey. Den andre brant for trening. Sammen ønsket de å lage noe enkelt, ærlig.
Med en ingrediensliste alle kunne uttale.
Elisabeth og Jannike puttet søsterskap, kunnskap, drømmer og visjoner i ei gryte.
I starten var det å haste til storkjøkkenet på Økern etter jobb for å kutte og koke til 60-litersgryten. Det var å levere til butikkene i kjølebilen de leide, kalt Lekkerbisken.
Åtte år har gått, suppe har rent.
Suppenes ingrediens nummer en?
– Tålmodighet!
Bedriften Mere Suppe har vokst i takt med pengene. Ikke fortere. Gründersøstrene tror at menn typisk har dårligere tid.
– Gutta gasser ofte på, det er fort opp og fort ned, mener storesøster Jannike Isachsen (40).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”13039″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Konservere
Tilbake til suppens spørsmål: hvordan konservere den uten konserveringsmidler?
Søstrene fant svar; suppen tappes på høy temperatur, og kjøles raskt ned i isbad.
– Slik blir suppen som om du har laget den hjemme, sier Elisabeth Isachsen Rye-Florentz (38).
Fortsatt skjæres ingrediensene med menneskehånd. Kan du tenke deg å kutte chili til 15-kilos-dunken?
Søstrene virker ikke lei av hverandre, chili eller suppe.
For noen år siden gikk de to inn for Mere Suppe på fulltid. Inn kom også Marianne Helgesen (28) for markedsføring og salg.
– Hun er den mest behagelige av oss, ler Jannike.
– Så rolig.
– Vi søstre er litt mer sånn…
Dele
Når jentene har gjort en avtale med en matkjede, kan de ikke lene seg tilbake.
– Det er lett å undervurderer jobben som kontinuerlig må gjøres i butikkene, sier Elisabeth.
– Smaksprøver, følge opp i hyllene, bli kjent med de ansatte… Som liten kan du ikke tro at dine produkter skal gå av seg selv. Og vi konkurrerer mer og mer med kjedenes egne merkevarer.
De tre mener at hemmelighetenes tid er forbi. Derfor deler sine oppskrifter.
– Viktigst for oss er å spre matglede, sier Jannike.
– Nå skal vi virkelig konkurrere med Fjordland. Det er litt skummelt.
Konkurrere
– Kanskje er gigantenes tid også forbi, sier Elisabeth.
Mange snakker om kjedenes matmakt.
– Den er helt reell, og bør debatteres, sier Elisabeth.
– Samtidig burde vi snakke mer om leverandørenes makt, mener hun.
– Hvem vet om konsentrasjonen av makt hos leverandørenedistributørene? Hvem vet at Fjordland eies av Tine, og Nortura og Hoff?
– Jeg synes de slipper billig unna.
I disse dager svarer jentene Fjordland ved å lansere gryteretter.
– Nå skal vi virkelig konkurrere med Fjordland. Det er litt skummelt, men vi må utvikle oss.
Lyst på søstrenes suppe?
Se oppskriften under. Uten gluten og melk!
Og kom til Caluna Helsefestival der søstrenes supper vil syde i kafeen denne helgen!
Vi har samlet de beste fagfolk for foredrag om:
Forbrenning, vektkontroll, energi.
Fornebu 15. og 16. september.
Se programmet, sikre deg billetter.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Gulrotsuppe med chili
1 gul løk
1 l vann
2 dl kokosmelk
3 økologiske gulrøtter i biter (skrell dem om ikke økologiske)
3 ss olivenolje
1 fingertupp ingefær
¼ fersk chili (uten frø om du ønsker den mindre sterk)
Salt, noen dråper eddik
Slik gjør du
Surr løken i olivenolje i en gryte, den skal bli blank, ikke brun.
Tilsett gulrøttene, og rør rundt et minutts tid.
Ha i hakket chili og ingefær, vend fort om.
Hell på vannet, kok opp.
La småkoke ca. 10 minutter.
Ha i kokosmelken når gulroten er mør, sett til side når suppen er gjennomvarm.
Mos suppen i blender/kjøkkenmaskin/med stavmikser.
Smak til med salt og eddik.
Pynt gjerne med fersk koriander og ristede gresskarkjerner.
Tips
- Ha noen dampede biter søtpotet i.
- For mer thai-inspirert, suppler med stekt scampi eller kylling, hakket sitrongress, en skvis lime og fersk koriander.
- Stekte biter chorizopølse smaker også fortreffelig i.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_single_image image=”13045″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_single_image image=”13047″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]