Helsehistorier av folk - til folk
Bærekraftig

Camilla startet Fritt & vilt: – Å partere er helt greit.

Helt vilt: – Gudene vet hva som gikk av meg da jeg leide et fryselager, lånte penger og kjøpte 150 villsaulam, tre gressfôrede høylandsfe og 200 kilo vilt.

Kanskje høres det vilt, men midt i galskapen sørget Camilla Høy (44) også for å trygge bedriften.
– Jeg gjør det på damemåten. Gutta har typisk større fallhøyder som gründere.
Fritt & vilt er nærmest konkurssikkert: Kunden forhåndsbestiller, Camilla har ikke lam eller hjort på lager. Altså ingen risiko.

Fant ikke råvarene

Som journalist hadde Camilla skrevet mye om helse.
Da hun for 13 år siden ble mamma, økte interessen for kost.
–Da vi flyttet fra Østlandet til Kristiansand slet jeg med å finne de råvarene jeg var vant til å handle i hovedstaden. Det ble til at jeg kjøpte inn halve økologiske frilandsgriser og hele villsaulam fra lokale småbønder og parterte hjemme på kjøkkenbenken.

– Som et lik. Vi bar det mellom oss til bilen og lempet det inn bak.

Til skogen for en hjort

Camilla allierte seg også med lokale jaktlag.
Om en hjort ble skutt i indre dalom, ja da bar det til indre dalom for hel eller halv skrott.
Men så var det villsvinet.
Kvelden er sen, ungen er baby, Camilla er sliten da telefonen ringer.
– Det halve villsvinet du skulle ha, det ligger her og venter.
Ferskt kjøtt kan ikke vente.
Ektemannen Christian er bortreist, Camilla må pent vekke lille William, dytte smokken inn og sette mot indre skogs.
På parkeringsplassen like svart som natten møter Camilla jegeren. Svinet er pakket i sort søppelsekk med tau rundt.
– Som et lik. Vi bar det mellom oss til bilen og lempet det inn bak.

Hjemmekontor og kraftbein fra økologiske dyr på kok.

Jakten på godt kjøtt

Hun ble sliten av «kjøttjakten», og så seg om etter andre løsninger. Løsninger som ikke fantes. Camilla innså at saken måtte tas i egne hender. I 2014 startet hun opp.
– Gudene vet hva som gikk av meg da jeg leide et fryselager, lånte 400 000 av foreldrene mine og kjøpte 150 villsaulam, tre gressfôrede høylandsfe og 200 kilo vilt.

Parkdress og polvotter

Lite ante Camilla om alt arbeidet som lå i å sortere, pakke og levere ut alle kjøttvarene.
– Om jeg hadde visst…
Ikledd parkdress og polvotter går hun løs – i pendel mellom fryselageret på minus 26 og det noe varmere kjølelageret.
70 kasser skal fylles med… ja, hvordan var det, igjen? Hvem har nå fått bog og hvem har fått nakke og hvem skulle ha kjøttdeig?
Kjøtt i hvite kasser, med lokk som strutter i været. De ser ut som gravstøtter og arbeidsplassen likner en kirkegård.

Ved krisen


Hun holder ut et knapt år. Så den ettermiddagen da slitet er ved krisepunktet og tårene nær.
Noen prikker henne på skulderen.
– Du, dette kan vi hjelpe deg med, sier slakteren Jens Eide.
– Buhuuuuu, hulker Camilla over hvite kasser.
De starter samarbeidet, det som frigjør henne fra fryselageret, rød nese og kalde fingertupper.
– Nå går det så meget bedre, slakteren – som kan dette – pakker for meg, og jeg har folk som kjører kassene ut.
– Og når jeg ligger på sofaen og alt kjennes tungt, sier min mann, optimisten.
– Dette går bra!

Camilla med barna Oscar og William. Restemat går til hønene, belønningen er egg.
Utegryte smaker enda bedre…

Stolt

– For mer bærekraftig framtid tror jeg vi må spise mindre kjøtt, og velge kvalitet framfor kvantitet, lokale beiteressurser framfor kraftfôr.
– Vi trenger kunnskap for å velge annerledes. For eksempel om hva fôret gjør med kjøttets fettsyresammensetning og smak. Myndighetene gir ikke denne informasjonen, jeg er ikke imponert.
Fritt & vilt leverer nå til Stavanger/omegn, Oslo og store deler av Sørlandet.
Om hun er stolt?
– Nei, men jeg burde vært det. Det er typisk meg å snakke meg selv ned. Når jeg kikker meg tilbake, ser jeg at det har vært knalltøft.
– Den dagen jeg klarer å ta ut skikkelig lønn, kanskje jeg klarer å være stolt da.
Hun ler.
– Ja, mor og far har fått pengene sine tilbake!
(Artikkelen ble først publisert desember 2018)

Grillet lam av fjell og timian på Kreta!

  • Bli med 12.-19. oktober!
  • Kunnskap om kost for helse.
  • De vakreste vandringer.
  • Ureist mat.
  • Yoga i soloppgang.
  • Fellesskap i den lille, bilfrie perlen ved vannkanten.
  • Les mer, meld deg på.
Loutro venter på deg. Bli med 12.-19. oktober!

Sveriges yndling Ulrika Davidsson blir også med til Kreta 12.-19. oktober:

Les mer fra Caluna