Legemiddelbruk er blant de vanligste dødsårsaker i mange vestlige land. Geelmuydens bok “Pillebefinnende” kunne rokket ved praksis og helsepolitikk. Det forble taust.
- Geelmuydens bok “Pillebefinnende” fikk strålende anmeldelser i 2017.
- Caluna inviterte Legemiddelindustriens direktør Karita Bekkemellem (bildet øverst) til debatt etter utgivelsen. Hun “kunne ikke prioritere” å møte forfatteren.
- Ingen andre fra Legemiddelverket ville heller stille.
- Siden har det vært ganske taust.
- (Artikkelen ble først publisert 2018, og er bearbeidet januar 2020)
“Det er få bøker jeg har vurdert og anmeldt gjennom snart 20 år som jeg mener bør leses med større alvor.” Skrev Aftenpostens anmelder Mette Hofsødegård om Niels Chr. Geelmuydens “Pillebefinnende.”
“Utrolig at legemiddelindustrien kan leve med det som står i boken”, skrev Dagbladets Cahtrine Krøger.
Med slikt et bakteppe skulle en tro at mediene ville fyre til debatt? At politikerne ville reagert? Sannelig har det vært stille.
Geelmuyden: Maktens interesser
– Hovedproblemet med den manglende gjennomslagskraften til mine faktabøker er, sett med mine øyne, at ingen journalister har undersøkt faktagrunnlaget og konklusjonene. Det kan ha sin forklaring i at mediene ofte velger å betjene maktens interesser fremfor interessene til avmektige forbrukere og pasienter.
Karita Bekkemellem i Dagbladet:
“Jeg jobber i en av verdens viktigste industrier, og samtidig den mest misforståtte. Skremmende mye av kritikken mot oss bygger på ensidig fremstilling i media, synsing, antakelser, samt på bøker og filmer som graver i gammelt grums.
Det er også derfor jeg ikke har brukt altfor mye tid på å debattere boka «Pillebefinnende». Vi kan ikke imøtegå alle påstander i en kronikk eller i et tilsvar. Da må vi faktisk utgi en bok selv.”
Februar 2020: Legemiddelindustrien har ikke besvart Calunas henvendelse om å kommentere denne artikkelen.
Geelmuyden: Vel så alvorlig er det at mye av den publiserte forskningen dessverre viser seg å ha blitt manipulert på ulike måter.
Ikke publisert
– Dessverre er det stor grad av enighet om at halvparten av studiene/forsøkene som ligger til grunn for legemidler, aldri blir publisert.
Vel så alvorlig er det at mye av den publiserte forskningen dessverre viser seg å ha blitt manipulert på ulike måter, sier Geelmuyden.
– Det er derfor den anerkjente legen, forfatteren og publiseringsforkjemperen Ben Goldacre åpner sin dokumentarbok Bitter pille med den bedrøvelige setningen ”Legevitenskapen er ødelagt”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10143″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7673″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Geelmuyden: Det betyr dessverre i klartekst at mye av den forskningen som moderne legemiddelproduksjon baserer seg på, ikke har noe med vitenskap å gjøre.
Helst positive funn når legemiddelindustrien betaler
Fra boken “Pillebefinnende”:
“I 2007 ble det presentert en studie av alle de 192 publiserte forsøkene som var utført for å avklare effekten av å bruke et statinpreparat.
Konklusjonen var at forsøk finansiert av legemiddelindustrien hadde 20 ganger større sannsynlighet for å presentere positive funn enn uavhengige forsøk.
Det betyr i klartekst at mye av den forskningen som moderne legemiddelproduksjon baserer seg på, ikke har noe med vitenskap å gjøre.
Bekkemellem gir inntrykk av at nesten alle data fra kliniske studier nå blir offentliggjort.
Jeg viser i boken blant annet til en studie fra 2016, hvor det konkluderes at bare 13 prosent av slike studier ble innrapportert til nettstedet ClinicalTrials.gov innen den lovpålagte fristen på to år.”
Redder liv, tar liv.
Geelmuyden:
– Legemidler ha reddet livet til millioner av mennesker. Problemet er at legemiddelbruk samtidig anslås å ha blitt den tredje vanligste dødsårsaken i mange vestlige land, så som i Danmark.
– Det er tretten år siden Europakommisjonen anslo at legemiddelbruk i EU hvert år forårsaker 197 000 dødsfall og påfører medlemslandene en samlet årlig kostnad forbundet med bivirkninger på 79 milliarder euro.
Om Bekkemellem ville møtt til debatt, ville hun for eksempel måtte forklare hvorfor legemiddelindustrien er blitt ilagt 35,7 milliarder dollar i bøter for lovbrudd de siste 25 årene.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”10141″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]
Seminar om kreft: Caluna til Engø gård, Tjøme 14.-16.2. Grep for din hverdag, lær fra fagfolk som selv ble rammet av kreft:
Lege Øyvind Torp
Ernæringsterapeut Karin Hvoslef
Filmskaper Terje Toftenes
Begrensede plasser, les mer, se programmet.
Mer fra Caluna
Doktor Kjellevand: – Det store bedraget om kolesterol og statiner.
Utdrag fra boken “Pillebefinnende”: – Ikke gi statiner til noen du er glad i.
Pia har bipolar lidelse: – Jeg går heller min psyke i møte enn å medisinere den.
Da Gry Hammer fikk brystkreft, takket hun nei til brystbevarende behandling.