Helsehistorier av folk - til folk
Helse & Skjønnhet

Carina Hultin Dahlmann – dronningen av juice

Gjennom tenårene orket hun knapt å se seg selv i speilet. I dag er kampen en annen.

Av Julia Schreiner Benito
Redaksjonelt innhold

Dagens grønne er inntatt. Carina Hultin Dahlmann (35) er klar.
-Planter er fremtiden, slår hun friskt fast.
-Fordi det er bærekraftig. Dagens kjøttkonsum kan ikke fortsette.
-Se på stjernekokkene – nå tilbyr de også vegetar og vegansk mat. Vi må tilbake til planteverden, der finnes svaret på mangt.
Selveste juicedamen: hun drakk seg ut av elendig helse og utdannet seg til juice-terapeut i England og plantebasert kokk i USA. Hun er forfatter, personlig trener og ernæringsrådgiver fra UIA, (Universitetet i Agder.)

Vendepunkt

I årevis orket hun ikke å se seg selv i speilet: elendig hud, elendig helse, på medisiner for all elendigheten.
-Jeg var ekstremt deprimert.
Mer om det snart.
Carina lærte og spiste seg til god helse.
-Nå er livet bra, men jeg jobber aktivt for det hver dag med kosthold og trening. God helse krever bevisste valg og innsats.
-Du må være villig til å ta det valget. Jeg har gått veien, og går den hver eneste dag.

Carina juicet seg frisk

Anklager

-Drikker du bare juice, spør folk.
Nei, hun spiser også. Og må stadig til kamp.
NRKs studio gikk varmt da Carina møtte juicingens store motstander, professor Wenche Frølich.
-Hun hilste ikke på meg i resepsjonen, og angrep før vi nærmet oss studio.
Dette sa professor Wenche Frølich til A-magasinet om jucing:
-En gjennomkommersialisert trend, drevet frem av aktører som tjener store penger på å kalle seg juiceterapeuter, og som skilter med tvilsom «fagkompetanse» etter selvstudier.
– Carina Dahlmann driver med skremselspropaganda, sa ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius og ernæringsbiolog Lise von Krogh da Carina i Dagbladet oppfordret: kast posematen, lev grønt!

Oppgitt

Carina sukker og spør seg hvorfor naturlig mat provoserer slik.
-Hundrevis av mennesker sender meg meldinger og e-poster om hvordan daglig juicing og detox-program har gitt dem ny hverdag, helse og kropp.
-På verdensbasis har millioner fått et bedre liv ved å implementere juicing i hverdagen.
Det er ikke bare autoriteter fra det offentlige som provoseres av juicing. Carina blir stadig møtt surt.
– Jeg tror ord om ansvar for egen helse trigger dårlig samvittighet. Mange vet og vil, men får det ikke til, eller gidder ikke.
-Mange lever i fornektelse og blir heller ufør enn å legge om livet. Når noen så forteller dem om alternativer, tar de det som personlig kritikk.

Sur i kropp og sinn
Hos Carina var alt feil den gang, og når startet det?
Kanskje med industrimaten i USA der hun vokste opp? I Norge fortsatte det gjennom ungdomsårene med, bearbeidet mat, loff og frokostblandinger. Vekten økte, trivselen minket. Så kom muskelverk.
-Jeg ville sikkert fått diagnosen fibromyalgi.
Tanken var deprimert, kroppen var betent. Og slik gikk dansen med dårlig tarmhelse, antibiotika og kraftig akne. Sur i kropp og sinn. Hun trodde sykdom var en del av livet.
– Visste ikke at jeg kunne ha det så mye bedre.

Carina Hultin Dahlmann for 15 kilo siden

Carina slet med akne

Omstart

-22 år gammel tok jeg tak, og begynte å forstå insulin og blodsukker.
-Ikke minst forstod jeg tarmhelsens betydning for mental helse.
Dette gjorde Carina:

  • reduserte karbohydrater
  • valgte uraffinerte mat med lavere glykemis indeks
  • økte protein-inntaket
  • tilførte uraffinerte fettkilder
  • begynte å trene

-Det var som om kroppen reparerte seg for hver uke som gikk. Akne forsvant, jeg ble gladere, fikk god tarmhelse, sluttet med medisiner og gikk ned 15 kilo.
-Det har vært en omlegging gjennom 15 år. En livslang prosess.
-Ansvaret er mitt.

Lege om juicing: -tvilsom helseeffekt.
Hun juicer i 28 dager. Hvorfor?
Her 
er finner du mer om Carina og hennes juicer og bøker.

En real jernbooster

Carina om juicing detox:

  • er ikke kur eller diett, men del av sunnere livsstil
  • avlaster systemet, som er eldgammel kunnskap fra verdens religioner og kulter
  • alle kan juice selv – du trenger kun ingredienser og juicepresse
  • de beste detox-ingrediensene er ingefær, lime, sitron, rødbeter og grønnkål.
  • asparges er bra for nyrene
  • fennikel fremmer god fordøyelse
  • epler gir fiber og fremmer gode tarmbakterier
  • erstatt gjerne frokost med juice
  • hun anbefaler ikke kun juice over tid som slanking eller detox
  • men en uke er bra
  • juicing gir energi, god søvn – og kan avhjelpe revmatiske lidelser, muskelsmerter og fibromyalgi
  • For lavt inntak av jern gir røde blodlegemene nedsatt evne til å transportere oksygen til cellene. Mineralet er dessuten en viktig bestanddel i de hvite blodlegemene.

Jernbooster!

For energi og overskudd er jern essensielt!
Når du juicer får du jern mer direkte til blodet, det når kroppens celler innen få minutter.
Rødbeter er også kjent for å øke oksygenopptaket ved trening.

2 epler
2 store håndfull spinat
1/2 rødbete
1 gulrot
½ lime
3 cm ingefær

Godsaker i juicen: Jern, klorofyll, pektin, malic syre, antioksidanter, gingerols, betalain, betakaroten og basedannende egenskaper.

Deetox-booster

Detox-booster

Grønnkål er kongen av kål! Jernholdig, vitaminrik og med glukosinolater: svovelholdige forbindelser som øker produksjonen av fase 2-enzymer. Disse hjelper kroppen med å bryte ned fremmedstoffer og forbindelser som kan øke risikoen for sykdom. Grønnkål kan forebygge kreft. Varmebehandling av grønnsaker som grønnkål ødelegger mange av disse stoffene, og derfor egner grønnkålen seg ypperlig til juice.

2–3 blader grønnkål
1 eple
1/3 sitron
3 cm ingefær
1/2 stangselleri
1/4 ananas

Selleri virker basedannende og rensende og inneholder natrium.
Ananas er rik på fordøyelsesenzymet bromelain.

Tips! Grønnkål er blitt vanlig, men du kan erstatte den med ruccola eller forsøke med hodekål.

Carinas bøker:

  • Juicy! Sunn og slank med ferskpresset juice (anmeldelse her.)
  • Superjuicy! Grønn juicing for en sunnere livsstil
  • Juicy familie! Juicing for hele familen på 1-2-3
  • Juice detox 3 kilo på 7 dager
  • Carinas sunne kjøkken- grønn mat som styrker, slanker og smaker godt.