Mye helse og nytelse i en bit mørk sjokolade

Nordmenn er ikke bare et kaffeelskende folk, men også glad i sjokolade. Hvor stammer sjokoladen fra, og hva kan den gjøre for vår helse og livsglede?

En populær bønne fra urskogen i Amazonas

Jungelen omkring elvene Orinoco og Amazonas i Sør-Amerika antas å være opprinnelsen til kakaotreet. Fruktene det ga var populær mat for dyrene, og ble det også for mennesker.

Mayafolket sies å være folkeslaget som oppdaget kakaotreet. De bodde i et område i Mellom-Amerika som ligger nord for Ekvator og sør for det som i dag er Mexico. De eldste restene etter denne storslagne kulturen kan spores tilbake til før år 1500 f.Kr.

Mayafolket fant ut at ikke bare frukten til kakaotreet kunne brukes som mat. Frøet var og en kilde til kraft og styrke, og kunne brukes hvis de først var tørket, røstet og malt. Det var i Mayaindianernes rike at man for første gang begynte å dyrke kakaotreet.

Av kakaobønnene laget indianerne en drikk som de kalte Chocolatl. Det betyr bittert vann. De røstet bønnene i leirkrukker, knuste dem mellom steiner og blandet det hele med vann og litt krydder.

Indianerne trodde kakao hadde helbredende egenskaper og brukte den som medisin og i forbindelse med forskjellige seremonier.

Kakaoens herre

Kakaobønnene var veldig ettertraktede. De var holdbare, lette å frakte med seg og ble i stor utstrekning brukt som betalingsmiddel. Noen handelsmenn fra Maya- kulturen dro så langt som til Mexico og solgte kakao til Aztekerindianerne.

Mayasivilisasjonen forsvant på mystisk vis ved år 900 uten spor av erobring, og området tatt over av Toltekerne som kom fra dagens Mexico. Det innledet en ny æra for kakaoen.

Tolkernes konge Quetzalcoat var kjent for sine kunnskaper og klokhet. Han lærte sitt folk om medisin og jordbruk og ble kjent som «Kakaoens herre». Han lærte toltekerne å dyrke og tilberede kakao. Denne guddommelige drikken ga styrke og helse.

Oppdaget av Europeerne

Det var Aztekerne som hersket i dagens Mexico da de europeiske oppdagelsesreisende og erobrerne kom dit tidlig på 1500-tallet, Columbus og Cortés.

Historien forteller at Aztekernes keiser Montezuma satte til livs 50 beger med kakaodrikk på et festmåltid til ære for spanjolene.

Fråtsing i kakaodrikk var kun forbehold de ekstremt rike i datidens Azteker-rike, og må den gangen ha kostet langt mer enn den fineste Champagne vi kan kjøpe i dag.

Festmåltidet hadde ikke Spanjolene fortjent, for de tok over hele landet med makt og etablerte kolonier. Med handelsrutene til Europa kunne kakaodrikkens snart også serveres til festmiddagen til den spanske overklassen.

Motedrikk nummer 1 i Europa

Spanjolene utviklet drikken videre ved å tilsette vanilje og honning. På 1600-tallet var kakao motedrikk nummer én, og ble solgt fra utallige kafeer på hele det europeiske kontinentet.

Det tok imidlertid flere hundre år før man begynte å fremstille sjokolade som kunne spises.

Den første melkesjokoladen som ble laget, så dagens lys så sent som i 1875. Den ble fremstilt i Sveits etter at sveitserne hadde utviklet redskap for å lage kakaosmør.

Det ble også starten på forfallet i noe av kakaoens helsebringende kraft. Vi hopper frem til vår tid og slår opp i boken til den norske ernæringsprofessoren Rune Blomhoff: Antioksidanter – den sanne historien. Her kan vi lese at:

Snittverdien for antioksidantinnholdet i mørke sjokolader (70% kakao) er 7 ganger høyere enn for melkesjokolade.

Melkesjokolade-produsentene har ikke bare frarøvet oss nyttige antioksidanter. På veien fra ren mørk kakao til melkesjokoladens 30 % kakao, får vi også mye av noe som vi allerede får for mye av: hvitt sukker. I tillegg kommer melk (pulver), som ikke alle tåler like bra. Det er med andre ord ingen god reise fra Mayaenes bitre vann – Chocolatl.

Mørk sjokolade er derimot fortsatt bra: mye kakao, og helst med naturlig søtning.

En middels mørk sjokoladerute på 10 gram inneholder like mye antioksidanter som 50 gram med frosne blåbær, ifølge Blomhoffs antioksidant-bok. Å nyte en rute mørk sjokolade eller to til kaffen gir altså en god dose antioksidanter fra den mørke delen av regnbuens antioksidantspekter.

Rå kakao har aller mest kraft

Mange næringsstoffer mister vitalitet ved varmebehandling – det inkluderer også kakaobønnen.

Under industriell fremstilling av kakaoprodukter blir kakaobønnene ristet ved svært høye temperaturer. Deretter følger flere varmeprosesser, blant annet ved det som regel er neste steg i prosessen: Kakaobønnene varmes opp til 120-140 grader i ca en time.  Siden blir sjokolademassen eltet i flere døgn under tilførsel av varme.

Om forskjellen på rå og bearbeidet kakao skriver John Oppsal i sin bok om Supermat:

– Det er stor forskjell på rå og bearbeidet kakao, både i kvalitet, mengde virksomme plantenæringsstoffer og dermed også hvordan kakaoen virker på oss.

Rå kakaobønner blir ikke ristet, kun skånsomt tørket i solen. Kakaobønnene blir deretter bearbeidet så skånsomt som mulig, og beholder derfor mye mer av de sunne næringsstoffene og antioksidantene.

God kilde til mineraler og vitaminer

I mørk sjokolade finner du helsebringende plantestoffer: vitaminer, mineraler og antioksidanter – på lik linje som i grønnsaker. En oversikt i boken Supermat viser litt av innholdet:

  • Rå kakao inneholder mange mineraler og sporstoffer, som: Magnesium, kalsium, jern, sink, kobber, krom, kalium, selen, fosfor, svovel og mangan.
  • Kakao inneholder et stort spekter av vitaminer, blant annet: vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 og B12, kolin, C, E og K

Fra antioksidantgruppen polyfenoler har vi et godt utvalg: antocyaniner, procyanidiner, resveratrol, katekiner, epikatekiner og kumariner.

Kakao har også mange gunstige sentralstimulerende stoffer. Blant annet er bønnen rik på aminosyren tryptofan, som øker produksjonen av signalstoffet serotonin og dopamin i hjernen. Disse har innvirkning på humøret og kan virke antidepressivt og oppløftende.

Helseegenskaper

Mange studier er gjort på kakaoens helsebringende effekter, og listen over positive egenskaper er lang.

Bare et søk på kakao og sjokolade på forskning.no gir deg mange treff om kakaoens fortreffelighet. Vi oppsummerer fra noen av disse:

Økt blodgjennomstrømningen i hjernen

  • Britiske forskere har undersøkt effekten av å drikke en kopp kakao ekstra rik på flavanoler, en type antioksidanter som er en viktig ingrediens i mørk sjokolade. De fant ut at blodgjennomstrømmingen til bestemte områder i hjernen økte.
  • Dette kan være med på å øke evnen til å utføre bestemte oppgaver, og styrke årvåkenheten i en kortere periode.

Forskerne ser også på muligheten for å bruke sjokolade til å behandle sykdommer som demens og slag med sjokolade, fordi den er med å opprettholde blodgjennomstrømmingen.

Mørk sjokolade holder hjertet gående

De som spiser mørk sjokolade får både lavere blodtrykk og bedre fettprofil i blodet, og godsaken er forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Det viser blant annet en australsk studie som konkluderer med at: mørk sjokolade kan representere en effektiv og kostnadseffektiv strategi for å forebygge hjerte- og karsykdom i mennesker med metabols syndrom

Dokumentasjonen peker på at sjokoladen må ha minst 60 – 70% kakao, eller formulert slik at den tilfører en mengde på 500 – 1000 mg polyfenoler (antioksidanter) hver dag.

I tillegg til å være en nytelsesverdig hjertestrategi, konkluderer de australske forskerne med at mørk sjokolade også er en bærekraftig strategi for bedre hjertehelse, til kun noen hundrelapper i året.

Gode tarmbakterier elsker også sjokolade

Visse innbyggere i tarmene våre elsker også sjokolade skriver forskning.no:

– De hiver i seg sjokoladen, og forvandler noen av kakaostoffene til forbindelser som demper hjertefarlig betennelse i kroppen.

Funnene ble gjort av forskerne fra Louisiana State University som har undersøkt kakaoens virkning ved å fôre flere typer sjokoladepulver til en kunstig tarm.

Stoffer fra kakao som kroppen selv ikke er i stand til å fordøy ble matet normale tarmbakterier.  Bifidobakterier og andre gode bakterier begynte å gjære disse stoffene, og i denne prosessen dannet de mindre molekyler som så ut til å motvirke betennelsestilstander i kroppen.

Eller bare ren nytelse

Lasse Hallströms film Chocolat fra 2000 gir oss et fint møte med kakao i sansenes verden.
Filmen utspiller seg i en liten fransk landsby på 1950-tallet, og en filmanmelder skriver:

– Alenemoren Vianne går ikke i kirken og åpner en sjokolade forretning midt i fastetiden! Det passer slett ikke byens snerpete borgemester, som mener all nytelse er syndig og skadelig for moralen. Viannes hjertevarme personlighet og hennes hjemmelagde sjokolade-spesialiteter lokker, på tross av borgemesterens moralpreke, byens dydige borgere på syndens sanselige avvei. Én bit og de er solgt».

Mye god sanselighet, og synd, i en bit sjokolade.

Historikerne forteller at både Mayaindianerne og aztekerne brukte sjokolade for å øke sexlysten. De laget gjerne en drikk av sjokolade som mennene drakk før de besøkte sine kvinner, men det skal ha samme effekt for begge kjønn.

Forklaringen kan være stoffet fenyletylamin, også kalt “The love drug”.

Sjokolade har også en avstressende effekt, som er med å åpne opp for sansene og som kommer fra anandamid. Dette stoffet i sjokolade gjør også at du kan oppleve følelsen av lykke – ordet stammer kanskje fra ananda i Sanskrit som betyr lykksalighet. Enda en effekt av anandamid skal være smertelindrende.

Føler du deg slapp og trøtt, så kan en sjokoladebit få fart i hodet ditt. Sjokolade inneholder nemlig koffein.

Alt dette, sammen med sjokoladens tryptofan og litt naturlig søtning, som begge fremmer produksjon av serotonin, ligger det til rette for en eksplosjon av sanselig nytelse.

Effekten kan oppnås med mørk sjokoladegodter så vel som en varm kopp av Mayaenes kakaodrikk – Chocolatl.

Ren sjokolade med naturlige søtning er best
Ikke bare for din helses skyld, men også for tarmbakterienes ve og vel, bør sjokoladen være så ren som mulig, uten hvitt sukker, melkepulver og tilsetningsstoffer.

Som med annen god kvalitets næring kan du også lage din egen sjokolade selv, med gode råvarer fra bunnen av: Mørke sjokoladebiter, sjokolade-drikk eller varierte godsaker med mørk sjokolade som hovedingrediens.

Hva er hva for de som vil lage sjokolade selv

  • Kakaomassebestår kun av oppmalte tørkede kakaobønner.
  • Kakaosmører uttrekket av kakaofettet fra massen.
  • Restene av denne massen kan brukes til å lage kakaopulver.

Produktomtale og link til nettbutikk:

Den norske helsekostleverandøren Økosjokolade har spesialisert seg på fairtrade, økologiske og rå kakaoprodukter som du kan bruke til å lage din egne supersunne sjokolade-nytelser.

Bruk Calunas rabattkode caluna0321 og du får 20% på første kjøp i deres nettbutikk. Her finner du også mange gode alternativer for naturlig søtning.

Oppskriftsheftet Caluna Påskekos finner du i vår egen nettbutikk, og inneholder 66 sider med oppskrifter på påskegodt med sjokolade og andre gode råvarer.

I hefte får du oppskrifter og tips på de sunneste godter. Alle er uten raffinert sukker, melk og gluten. Trykk på bilde for å se mer info.

Kilder

https://www.freia.no/om-freia/sjokoladens-historie

https://www.nidar.no/kakaoens-historie/

Rune Blomhoff, Antioksidanter Den sanne historien, 2008

John Opsahl, Supermat – Helbredende mat fra naturens hjerte, 2013

https://forskning.no/arkiv?q=sjokolade+%2B+kakao

https://www.startsiden.no/kreativeideer/sjokolade-sunt/

Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *