Flere og flere mennesker merker at de ikke tåler alt de spiser. Det kan være at de får mageknip, diaré, luftdannelse eller magesmerter kort tid etter et måltid. Noen ganger er det tydelig hva som trigger, mens andre ganger kan det å finne årsaken til plagene, bli til en lang reise der man må oppsøke ulike helsetilbud. Først skal vi se litt på forvirringen i definisjoner rundt det som populistisk kalles matintoleranse. Konvensjonell medisin vil definere matintoleranse som cøliaki eller laktoseintoleranse. Reaksjoner ut over dette faller gjerne innenfor det vi kaller ekte allergi, som måles i form av IgE-reaksjon mot spesifikke matvarer eller luftbårne allergener. Men, det som ofte på folkemunne blir omtalt som matintoleranse, kan måles som IgG- og IgA-reaksjoner mot spesifikke matvarer eller luftbårne allergener. Det vil være mer korrekt å kalle det proteinintoleranse, da det utelukkende er proteinene i maten man eventuelt reagerer på. Testmetoden (ELISA) er for øvrig den samme som benyttes på både IgE, IgG og IgA-reaksjoner. De aller fleste som har ekte allergi merker dette godt, da de kan få typiske symptomer som hevelse, rødhet, kløe og i alvorligere tilfeller allergisk sjokk. Disse symptomene gjør at man ikke er i tvil! Det kan være vanskeligere å oppdage en proteinintoleranse, da det kan ta fra 2 timer til 3 døgn før det oppstår symptomer på det allergenet man har vært i kontakt med. Husker du selv hva du spiste for tre dager siden?
Hvordan oppstår matsensitivitet/proteinintoleranse?
For at immunforsvaret vårt skal begynne å danne antistoffer mot mat, så er det i hovedsak to
situasjoner som må være tilstede:
- Redusert nedbrytning av maten du spiser.
- Økt gjennomslipp av delvis nedbrutte partikler fra tarm til blod, såkalt lekk tarm (1,2).
Disse to situasjonene kan oppstå av flere årsaker, som vi skal se litt på.
- Redusert nedbrytning av maten kan oppstå bl.a. som et resultat av stress. Stress kan
redusere produksjonen av fordøyelsesenzymer og magesyre. Dette kan bli en «ond sirkel»,
da du trenger aminosyrer fra helt nedbrutte proteiner til å danne nye fordøyelsesenzymer. - Lekk tarm kan oppstå av flere årsaker: Stress gjør livet tøft for de gode bakteriene i tarmen,
antibiotika ser ikke forskjell på vennlige og fiendtlige mikrober (de fleste har vel fått en kur
eller flere), økt alkoholforbruk, arv, lektiner i enkelte matvarer kan feste seg til cellene i
tarmveggen og fremkalle angrep fra våre egne forsvarsceller, mange miljøgifter belaster
slimhinnene våre og kan derved svekke barrieren i tarmveggen. Vi fødes med en «steril»
tarm. Tarmen skal ved vaginal fødsel koloniseres med bakterier fra mors skjede, avføring og
morsmelk. Dersom mor har en ubalanse i sin bakterieflora blir dette selvfølgelig overført til
barnet. Det finnes nå massive mengder forskning på betydningen av tarmens bakterieflora,
også i forhold til hvordan vi responderer på miljøet og faktorer i våre omgivelser.
Reaksjoner på mat er altså symptomer på at noe underliggende ikke fungerer optimalt i kroppen. Så for å få rettet opp i denne oversensitiviteten, må man adressere de underliggende problemene som redusert nedbrytning av maten og lekk tarm.
Hvilke symptomer kan oppstå?
Utfordringen med proteinintoleranse er at det hos voksne ofte kan presenteres med et bredt symptombilde og hos barn bare med noen få litt kraftigere symptomer. Det er alltid viktig å forsikre seg om at disse symptomene ikke er forårsaket av alvorligere tilstander som trenger konvensjonell behandling. Symptombildet kan strekke seg fra hodepine, eksem, tung pust, mageplager, irritabel tarm, muskel- og leddplager, søvnproblemer, påvirkning på humør og mye mer.
Hva kan vi gjøre?
En rask og enkel måte å kartlegge om dine plager kan settes i sammenheng med maten du spiser, er å ta en matintoleransetest. Testen vil gi konkrete indikasjoner, og danne grunnlaget for videre tiltak. Avhengig av hvor store utslag ditt immunforsvar viser på testen, så vil elimineringstiden øke tilsvarende. Det har ingen hensikt å teste dersom du er frisk og symptomfri. Det er ikke å anbefale å ta tester på egenhånd. Du vil trenge hjelp fra en behandler som både kan hjelpe deg til å finne ut hvor stor test og hvilke antistoffer akkurat du har nytte av å teste. En behandler vil også kartlegge helsehistorien din, og sette sammen tiltak som kan være til hjelp for deg. Vanligvis må man holde seg helt unna det man er allergisk mot i veldig lang tid, og for noen, resten av livet. Dette gjelder ikke for mat der du «bare» har proteinintoleranse. De fleste av disse matvarene vil du normalt kunne gjeninnføre etter en periode med eliminering og behandling. Behandleren vil
også sørge for at du unngår underernæring dersom det er flere og grunnleggende matvarer som bør elimineres over tid. Det finnes flere tilbydere av tester. Selv har jeg jobbet med tester fra US BioTek Laboratories på egne pasienter i over 18 år, og har holdt kurs i bruk, tolkning, behandling og oppfølging av testresultater tilsvarende lenge, for behandlere og leger i inn- og utland. Pr i dag er jeg også lærer på et nettstudium i mat-/proteinintoleranse på Tunsberg Medisinske skole.
Oppsummering
Selv den sunneste mat er ren gift for kroppen, hvis den delvis uomsatt kommer over i blodbanen. Maten skal nemlig fordøyes helt ned til ufarlige næringselementer, og tarmens mikroflora skal være intakt for at kroppens immunsystem ikke skal reagere på maten. Derfor er det ikke selve maten som er den grunnleggende årsak til symptomer på matoverfølsomhet. Maten er en utløsende faktor til en rekke symptomer, og vil fortsette å være en belastning så lenge man ikke korrigerer årsaken. Derfor er det en ide å tenke på mat-/proteinintoleranse hvis man opplever terapiresistens eller tilbakevendende problematikker slik som for eksempel hals- og ørebetennelse.

Om forfatteren
Linda Rahbek
Studerte i 1992-1995, og tok en 3 årig tysk utdannelse innen naturmedisin (Heilpraktik). Arbeidet parallelt med studiene, heltid i helsekostbutikk. Fra 1995-2000 drev hun egen klinikk. 2000-2005 jobbet hun som fagsjef i Vitamina Helse og Velvære (som siden ble Life) med veiledning og undervisning av butikk personalet. 2002 fikk hun en datter med allergi og kraftig eksem (og matintoleranse). I januar 2005 startet hun sammen med sin søster EU BioTek Skandinavia AS, og i 2008 åpnet hun BioTek Klinikken. I løpet av de over 18 år hun har jobbet spesifikt med matintoleranse, har hun holdt kurs og foredrag i inn og utland, for ulike terapeutgrupper og leger / barneleger. Hun har deltatt jevnlig på kurs og konferanser i inn- og utland, bl.a. innen funksjonell medisin.
Annonse:
Styrk tarmfloraen din med SanBiota
Referanser
1. https://forskning.no/sykdommer-tarm-tarm-og-fordoyelse/hva-er-egentlig-lekk-tarm-og-
kan-du-bli-syk-av-det/1922450
2. Holford, P. Improve Your Digestion. Judy Piatkus (Publishers) Ltd. London, UK. 1999;52-
53. Intestinal permeability increases the risk of food allergies by permitting the entrance of
antigens from foods into the blood circulation.
3. Pagnelii, R., et al. Intestinal permeability in irritable bowel syndrome. Annals of Allergy.
64(4):377-380, 1990. Department of Allergy and Clinical Immunology, University La Sapienza,
Rome.
4. Niers, L., et al. The effects of selected probiotic strains on the development of eczema (the
PandA study). Allergy. 64(9):1349-1358, 2009. Department of Pediatrics, Wilhelmina
Children's' Hospital, University Medical Center, Utrecht, Netherlands.