Livsstil for helse - visst kan du!
Helse

Hvorfor så strenge regler for næringstilskudd i Norge?

Artikkelen er et betalt samarbeid mellom Caluna og Vitamindagen

Hvorfor skal vi ha så strenge regler for næringstilskudd i Norge? Er våre kropper så annerledes konstruert sammenliknet med USA, Canada, Nederland eller Sverige?

Oddveig Myhre

Oddveig Myhre, Naturopathic Medical Doctor, er utdannet i USA hvor man bruker høye doser av vitaminer og tilskudd til behandling av sykdommer. Hun har i mange år brukt intravenøs vitaminbehandling for å hjelpe pasienter med kroniske lidelser. På Vitamindagen vil hun presentere sin egen kliniske erfaring om hvordan vitaminer og tilskudd i høye doser kan være nøkkelen til gode resultater. Oddveig har i dag praksis på Optimal Helsesenter i Skien.

Frihet i USA

I USA følte Oddveig seg fri til å  behandle pasienter slik de trengte å bli behandlet. – Dette kunne være intravenøse behandlinger med vitaminer, mineraler eller antioksidanter og jeg kunne også skrive ut resepter på bio-identiske hormoner, forteller hun.
– Jeg brukte mye tilskudd med urter, naturlige hormoner, vitaminer og mineraler i doser på lik linje med farmasøytiske medisiner. Jeg hadde til og med et eget apotek på kontoret med et stort utvalg naturmedisiner, og det er noe jeg savner her i Norge!

I USA jobbet Oddveig slik: pasientene ble testet for hva de manglet av vitaminer, mineraler, hormoner og antioksidanter. Deretter ble behandlingen tilpasset hvert enkelt individ. Resultatet var at pasientene ble fortere friske og var mer motivert for å gjøre livsstilsforandringer, som ofte var nødvendig for vedlikeholde god helse.

Begrensninger i Norge

I Norge jobber Oddveig som naturterapeut. Tittelen N.M.D. (Naturopathic Medical Doctor) eksisterer ikke her, selv om enkelte leger har en naturmedisinsk tilnærming. – Her jobber jeg mye med pasienter som har kroniske eller auto-immune sykdommer, ofte relatert til fordøyelsesproblemer, ernæringsmangler, hormoner i ubalanse og stress. Men jeg synes min praksis i Norge blir hemmet av begrensninger, sier Oddveig.

–Jeg føler ofte frustrasjon på vegne av mine pasienter som ikke kan få den medisinen eller de tilskuddene de trenger for å bli bedre.
Det er mange tilskudd jeg savner fra USA, melatonin i ulike styrker, den melatoninen du får på apoteket i Norge gir ikke samme effekt som variantene fra USA som blant annet kommer i flytende form og som depot-tablett.
Jeg savner også 5-HTP (5-Hydroxytheanine), SaMe ( S-Adenosyl Methionine) for å hjelpe med blant annet depresjon. Super Oxide Dismutase for regulering av autoimmun reaksjoner, kjertelmedisiner for balansering av hormoner i kroppen, og et flertall av urter, for å nevne noen.
Jeg skulle ønske at man kunne få tak i høyere doser av tilskuddene vi har i Norge. Først og fremst gjelder dette d-vitamin, selv om det er blitt bedre trenger mange høyere doser. Vi trenger også C-vitamin, Vitamin A,Q-10, gurkemeie, magnesium og flere av B-vitaminene (spesiet B12) i større doser enn hva som er vanlig i Norge.

Savner urter

Oddveig ønsker seg bedre kvalitet på urtemedisinen og mulighetene til å blande disse slik at pasientene får individualisert tinkturer og dermed  raskere forbedringer i helsen. Som så mange andre ser Oddveig potensialer i bruker av tilskudd, og savner et annerledes perspektiv på dette i helse-Norge: 
–Det er mange tilskudd som burde være tilgjengelige i Norge og kunne være til nytte for mange pasienter. Tilskudd av god kvalitet som er trygge og kan godt brukes i høyere doser, mens andre bør man ha veiledning eller mer kunnskap om før bruk.
Høydoseringer av tilskudd har ofte medisinsk effekt og kan derfor påvirke effekten av medisiner og andre tilskudd. Det er derfor nødvendig at man har en litt respekt og gjerne får hjelp fra de med kunnskap om tilskudd, slik at man får de beste resultatene når man bruker disse. 

Vitamindagen – Lørdag 23. mars i Sandvika

Vitamindagen setter på dagsorden hvordan vi mer aktivt kan bruke vitaminer og mineraler til å forebygge og behandle sykdom. Oddveig Myhre er en av foredragsholderne du møter under Vitamindagen.
Bestill billetter her!