Helsehistorier av folk - til folk
Forskning

Overlege Brændeland: – Jeg leste ikke ernæringsforskning. Det burde leger gjøre.

Overlege Brændeland spiste etter myndighetenes råd, og anbefalte sine pasienter det samme. – Jeg hadde ikke innsikt i ernæringsforskningen. Leger bør sette seg grundigere inn i den.

Det var stusselige tider som pensjonist.
Vekten økte, blodsukker, blodtrykk og urinsyre steg, leddene skrek…
– Jeg klarte knapt å gå.
– Kunne nesten ikke kjøre bil, for det gjorde så vondt å ha hendene på rattet.
– Jeg isolerte meg, ville ikke vise min elendighet, jeg fryktet demens, og tenkte at nå går det mot slutten.
Dagene etter legekarrieren, blant annet som konsernoverlege i Nordea, var betente.
Kroppens svar på feil mat var inflammasjon. Men det forstod ikke Bjørnar da.
Og hos legen fantes en pille for alt.

Forstod ikke insulin

Han prøvde lavkalori og trening, gikk ned i vekt, men opp igjen.
– Grove kornprodukter og poteter har jo høyere GI (nivået av blodsukkerstigning) enn sukker!
– Du blir så sulten, cellene skriker etter mat, særlig hos oss som er insulinresistent.
Insulin. Gjennom alle de år i hvit frakk forholdt ikke Bjørnar seg til det hormonet. Enda mindre til fenomenet insulinresistens.
Så kom han over lege Sofie Hexebergs bok «Frisk med lavkarbo».
– Jeg hadde aldri vært interessert i ernæringsmedisin, bare godtatt Kåre Norum, (ernæringsrådenes «far», red. anm.)  – han regjerte.
– Boka hørtes tullete ut, men så fikk jeg tillit, for Sofie dokumenterte seriøst og saklig. Det slo meg: Er det karbohydratene som har gjort meg syk?

La om til lavkarbo

Sommeren 2017 la Bjørnar om.
Hans kjøkken fikk atter flyte i fløte og fett slik det hadde gjort i barndomshjemmet i Kristiansund – Bjørnars mor trodde på tannlegens råd om at et glass fløte om dagen var bra for tenner og nerver.
– Fettet skulle legge seg på nervene, humrer Bjørnar.
Så hva skjedde etter hans første fete uke?
– Det var som å våkne! Hadde nok med insulinet å gjøre.
– Etter en måned var alle leddsmerter borte.
– Ja, jeg er 74 år, men føler meg som 50!
Knappe to år senere trives han i livet som varm kniv i smør.
Borte er betennelser, overvekt, tåkehode og dårlig konsentrasjon.
– Blodtrykket er normalt, jeg har kastet alle medisiner.
I overkant ivrig var han vel da han kjøpte konkurransekajakk og meldte seg inn i Oslo kajakk-klubb.
– Hullet er lite, vet du, jeg var litt for tjukk og måtte berges ut, ha, ha!
Bjørnar trives best i hav-kajakk.

– Ved lipidklinikkene og ledelsen i Helsedirektoratet sitter det folk som har bindinger til eller kommer fra næringsmiddelindustrien, spesielt den vegetabilske.

Fortvilet da han dybdeleste forskningen

Nå gnistrer det i velformulert indignasjon når Bjørnar beskriver juks, bestikkelser, sanksjoner, rolleblanding og grådighet i og rundt ernæringsforskningen.
– Pengene rår.
– Jeg ble fortvilet da jeg gikk til forskningen og så bedraget med tall og referanser. Særlig på kolesterol og fett. Det stemte ikke! Det er jo straffbart!
– Hva skal til for å endre offentlige kostråd?
– Det skjer ikke så lenge vi er rettet mot USAs politikk. Du får ikke en lege eller politiker til å innrømme at han har bidratt til å drepe folk.
– Du har vært med på det?
– Ja. Jeg anbefalte grove kornprodukter, lite fett og å senke kolesterol med medisiner. Det er fortvilet, selv om jeg handlet i beste tro.
– Verre er det med dem som vet, men holder kjeft på grunn av industrien.
– Finnes slike i Norge?
– Ja. Først trodde jeg at de bare fantes i USA, men ved lipidklinikkene og ledelsen i Helsedirektoratet sitter det folk som har bindinger til eller kommer fra næringsmiddelindustrien, spesielt den vegetabilske.
– Forskere har ropt varsko om vegetabilsk oljeindustri i mange år fordi det gir inflammasjon, men de slipper ikke til.

Hør Brændeland i Larvik på Kostholdskonferansen 9. mars!

Overlege Bjørnar Brændeland ble livstruende syk av statiner.

– Jeg slår et slag for mettet fett i kjøtt, talg og spekk, som menneskeheten har overlevd på i 200.000 generasjoner. Samt for smør, kokosolje og enumettet olivenolje.

– I dag vet jeg at den vegetabilske oljeindustri siden 1920- årene i profitthensikt har demonisert sunt mettet fett og skapt en fettangst vi vil slite med i mange år.

Statiner

Selv hadde han fulgt legens råd om å ta statiner (kolesterolsenkende) da kolesterolet viste seg «for høyt».
Bjørnar hadde heller ikke sett bak «abstracts» – altså oppsummeringen i forskningsrapportene.
Ikke hadde han sett mikroskriften om bivirkninger av statiner heller.
– I dag vet jeg at den vegetabilske oljeindustri siden 1920- årene i profitthensikt har demonisert sunt mettet fett og skapt en fettangst vi vil slite med i mange år.

Vegetabilske oljer og inflammasjon

– Flerumettede vegetabilske oljer oksyderes i kroppen og danner frie radikaler som gir inflammasjoner.
– Forskning fra 1960- årene viser hvordan dette slår ut på kreft og hjerte- og karsykdommer. Oljer med mye omega 6 gir betennelsestilstander. Vegetabilske, flerumettede oljer oksiderer som rust.
– LDL består av ulike partikkelstørrelser, det er de minste som ved oksidering skaper betennelsestilstander på innsiden av årene. Ikke kolesterol!
– De minste partiklene dannes ved inntak av sukker og karbohydrater som spaltes til sukker.
– Men fastlegen måler dem ikke.
– Jeg slår et slag for mettet fett i kjøtt, talg og spekk, som menneskeheten har overlevd på i 200.000 generasjoner. Samt for smør, kokosolje og enumettet olivenolje.
Han savner ikke korn.
Han gleder seg til sommeren og en kajakk han får plass i!

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund, som tidligere jobbet hos Mills, er forelagt artikkelen, men ønsker ikke å kommentere den. Artikkelen er også sendt Mills for kommentar, Caluna har ikke fått svar.

30 år etter Framingham har fakta ennå ikke slått inn.

George Mann, M.D., Formerly Associate Director, the Framingham Project:
“The diet-heart hypothesis has been repeatedly shown to be wrong, and yet, for complicated reasons of pride, profit and predjudice, the hypothesis continues to be exploited by scientists, fund-raising enterprises, food companies and even governmental agencies. The public is being deceived by the greatest health scam of the century.”

I USA fikk industrien definere "sannheten" om fett. I Norge har vi Mills.

Brændeland:
– Slik startet produksjonen av transfett og flerumettede fettsyrer i USA. En brukte hydrogenisering av olje til såpeproduksjon, og til mat. Kokebøker med 650 oppskrifter ble sendt ut. Det ble starten på demoniseringen av mettet fett. American Heart Association ble grunnlagt med penger fra Procter & Gamble for å promotere transfett og vegetabilske oljer.
I Norge visste våre helsemyndigheter om helseskader ved bruk av transfett, men holdt det skjult i mange år.
Hvorfor?

Se video med Bjørnar Brændeland: