Etter å ha lest søvnforskeren Matthew Walker sin bok «Hvorfor vi sover» er det fristende å svare JA på dette spørsmålet. Og tenk om svaret faktisk er JA ? Betyr det at vi kan sove oss friske ? I min forrige artikkel – «Tok vi feil om saltet», skrev jeg om betydningen av salt for vår helse og livskraft – Vi kan ikke overleve uten elektrolyttene – men…..
Vet du konsekvensene av kun en time mindre søvn ?

Vi er alle med i det største forskningsprosjektet gjennom tidene: Dagen etter at vi skrur klokken en time om våren, er det 24 % økning i hjerteinfarkt (1,2 ). Tilsvarende reduseres antall hjerteinfarkt med 21% om høsten når vi sover en time lenger (1,2). Og det er dette denne artikkelen skal handle om – Søvn kan gjøre oss friske fra en rekke diagnoser.
Har vi sovet i timen?
Vitenskapen har ikke lyktes i å fortelle oss HVORFOR vi sover. Derfor har mange tenkt at søvnmangel bare medfører tretthet og kanskje litt økning i antall trafikkulykker. Men søvn er så mye mer enn dette – Søvn påvirker hele kroppen, vår psykiske helse, vår levealder, vår evne til læring, vårt humør, vår livskraft og vår livslengde.
Etter over 20 års forskning på søvn forklarer nå søvnforskeren Matthew Walker oss HVORFOR vi sover. – Vi sover for å komme i de ulike søvnfasene – Søvnen fornyer immunforsvarets våpenlager og hjelper til med å bekjempe ondartede svulster, stanse infeksjoner og avverge sykdommer. Alle søvnfaser har svært viktige funksjoner for vår helse. Alt ettersom hvilken søvnfase vi reduserer, får det konsekvenser for vår psykiske og fysiske helse. Når vi nedprioriterer søvnen, skjer dette:




Vi er designet for å sove:
Både den dype NREM søvnen (mørkeblå) og søvnen med «Rapid Eye Movement»- REM (lyseblå) har uvurderlige hensikter for oss mennesker. Vi kan faktisk sove oss friske – Om vi bare får sove …

Når vi legger oss for seint:
- Vi korter ned på den dype NREM søvnen
- Evne til å fjerne amyloid plakk fra hjernen svekkes
- Evne til å fjerne proteinet tau fra hjernen svekkes (Både tau og amyloid er linket til alzheimer)
- Plakk på pinealkjertel svekker melatoninproduksjon
- Plakk svekker utskillelse av smertestillende
- Evne til å lære svekkes
Det glymfatiske systemet tar med seg avfallsstoffer fra rommet mellom hjernecellene og ut av hjernen. Ved tap av den dype NREM- søvnen endres volumet mellom hjernecellene og vi får redusert effekt og evne til å fjerne plakket Beta- Amyloid (vist i brunt) og proteinet Tau (vist i blått). Begge er linket til Alzheimer. Når amyloid hoper seg opp i midtre område av pannelappen vil også evnen til å sove svekkes, og man kommer inn i en ond sirkel (1). Aluminium er også linket til Alzheimer i forskning (16,17) og kan måles vha spektrofotometri
Når vi står opp for tidlig:
- REM søvn kortes ned
- Kreativitet reduseres
- Redusert aktivitet i nevroner
- Vi disponeres for psykisk sykdom
- Emosjonell intelligens reduseres
- Evnen til å «se seg selv» reduseres

Når vi vekker våre håpefulle for tidlig, går dette på bekostning av REM- søvnen. Dette har forskere testet konsekvensen av på helt friske ungdommer. Med elektroder på hodet ble de vekket hver gang de gled over i REM- fasen. Allerede tredje dagen i forsøksperioden viste deltagerne tegn på psykose. De ble engstelige og humørsyke og begynnte å hallusinere. De hørte også ting som ikke var virkelige. I tillegg ble de paranoide (1).
Er ADHD og autisme mangel på søvn ?
Ifølge Matthew Walker er symptomene på ADHD nesten identiske med symptomene på søvnmangel, og kan dermed være en bidragsyter til ADHD-diagnosen (1). ADHD-medisin (amfetamin og metylfenidat) er noen av de kraftigste søvnhemmende midlene vi kjenner til (1). Dette kan medføre behov for å gi sovemedisin til barn, med tilhørende bivirkninger.
Autistiske personer har en svikt i REM søvn på 30-50% sammenliknet med barn uten autisme (3).I boken «Sunn tarm – Klart hode» belyser nevrologen David Perlmutter at barn med autisme har mønstre i bakteriesammensetningen i tarmen, som vi ikke finner hos barn uten autisme. Søvnløshet er et vanlig symptom ved stemningsrelaterte sykdommer, og vi vet nå at dette er knyttet til mikrobiomet (3,6,7).
Mange med asperger, autisme og ADHD merker markant bedring om de kutter ut sukker, kumelk og gluten samtidig som de unngår høyglykemiske glutenfrie ferdigprodukt. Vi trenger enzymer som finnes naturlig i ubehandlet morsmelk for å fordøye melk. Så det at kumelk inneholder tryptofan og jod som mange mangler , er ikke ensbetydende med at vi kan fordøye det/får tilgang på næringsstoffene fra maten. Ufordøyd melk og gluten kan medføre peptider i urin. Lege og forsker Karl Ludvig Reicheldt oppdaget økt forekomst av peptider i urin ved depresjon, autisme, ADHD, asperger og ved shizofreni. Dersom du mistenker at du sliter med å fordøye melk eller gluten, tilbyr Lab1 i Sandvika peptidanalyse i urin. Det samme gjør Neurozym og Arena Helse Se også matogatferd.no
Men hva er i så fall årsaken til søvnmangelen ?


Sukker og høykarbo forbruker B-vitaminer og magnesium som i forskning er linket til søvnmangel ( 19,20,21,24,26,67,69, 70,71). Dette kommer i tillegg til at sukker kan medføre dysbiose i tarmen og dermed svekke tarmbakterienes naturlige B-vitamin produksjon. Mangel på vitamin B6 er linket til både søvnmangel, ADHD, IBS, alzheimer, kreft, diabetes, autisme og en rekke autoimmune sykdommer (28,29,30,33,34)
Antibiotikumet Glyfosat (RoundUp) som brukes i foredling av mais, soya og hvete, setter vår tarmflora ut av balanse og svekker dens naturlige produksjon av vitamin B6, som igjen kreves for opptaket av magnesium (12,13,14,15) I tillegg til dette vil glyfosat kunne svekke enzymet pyridoksal kinase som kreves for å omdanne vitamin B6 til P5P (den aktive formen). Forskning viser at autister har lav aktivitet i dette enzymet (29) .
Er det tarmbakteriene som styrer søvnen vår ?
Søvnløshet er et vanlig symptom ved stemningsrelaterte sykdommer, og vi vet nå at dette er knyttet til mikrobiomet. (3) Nyere forskning viser at mange signalstoffer (interleukiner og TNF alfa) er viktige for å fremkalle dyp NREM søvn. (7) Og det er våre tarmbakterier som stimulerer produksjonen av disse kjemiske stoffene – sammen med kortisolnivåene, som svinger med den cirkadianske rytmen – vår biologiske klokke (4,5). Tilstrekkelig søvn bidrar til å opprettholde en frodig tarmflora, som igjen er en forutsetning for vår ernæringsmessige helse.
Forskning viser at barn med ADHD og autisme ligger lavt på sink og magnesium (28,30,34). Det stemmer også med mine egne erfaringer når jeg utfører intracellulære mineralanalyser – Jeg finner typisk lave verdier av sink og magnesium samt molybden hos de som har ADHD. Disse tre mineralene har et viktig fellestrekk – Tigjengeligheten er i stor grad styrt av tilgang på vitamin B6. Dette vitaminet produseres i en frisk tarmflora; i tillegg til det som tilføres gjennom fordøyelsen. Både sukker og glyfosat svekker mikrobiomet og dermed svekkes også tilgang på vitamin B6 og magnesium. Dette er svært uheldig med tanke på at vi trenger begge for å kunne danne både serotonin (humør) og melatonin (søvn)
Visste du at Melatonin/Søvn kommer med maten vår ?
For å kunne produsere melatonin trenger vi lykkehormonet serotonin – For å produsere serotonin trenger vi tryptofanrike matvarer og en velfungerende tarmflora. I tillegg trenger vi saltsyre med lav ph for å spalte proteiner til aminosyrer som foreksempel tryptofan. Saltsyresekresjonen påvirkes positivt av vagusnerven og det autonome nervesystemet. Det er derfor viktig at vi er avslappet når vi fordøyer for å sikre at vi får tilgang til alle byggeklossene som kan gjøre oss friske. For å få sluttproduktet melatonin, trenger vi en rekke vitaminer og mineraler som inngår i enzymer (Blå bokser):

Magnesium, vitamin C og vitamin B6 (P5P) inngår i enzymene som er en forutsetning for sluttproduktet melatonin/søvn.
Tok vi feil om fettet ?

Legg merke til at akkurat de samme råvarene som trengs for å lage melatonin, kreves også for å danne EPA og DHA, som begge kan gi bedre søvn. (74,75,76,)
Da er det kanskje ikke så rart at hver og en av disse råvarene (sink,magnesium C- og B- vitaminer), også er linket til søvn i forskning ( 19,20,21,24,26,67,69,70,71) ?
Kan det tenkes at årsaken til at så mange merker bedre søvn når de tar fettsyretilskudd, er mangel på råvarene som kreves for å lage EPA og DHA ?
Og at de, ved å ta «ferdiglaget EPA», opplever effekten de kunne ha oppnådd om de ikke hadde manglet råvarene?
Og er det derfor steinalderkost/lavkarbo har så gunstig effekt på søvn ? (72,73,74) Lavkarbo med riktige fettsyrer og proteiner gir oss jo akkurat det vi trenger – Råvarene til både melatonin og EPA/DHA .
I andre endren vil høykarbo forbruke B-vitaminene og magnesium (I tillegg til det økte innslaget av fytiner som hemmer sinkopptaket) Høykarbo/Insulin hemmer også enzymene i fettsyrekonverteringen (80). Hva skjedde egentlig med søvnen vår når sukkeret tok over og det livsviktige fettet og saltet ble demonisert?-
EPA og sink - Våre søvnfremmende og virusbekjempende venner
Virus hemmer D6D enzymet i fettsyrekonverteringen, slik at vi ikke kan danne EPA som kunne ha fremmet søvn og bekjempet virus. (77) Da er det kanskje ikke så rart at forskning viser at de som har lavere sink status, har dårligere utgangspunkt for å kunne bekjempe Covid (78) ? Når jeg utfører intracellulære mineralanalyser , er dropp i sinkstatus et typisk funn på reanalyse etter virusinfeksjon. Tap av smak og luktesans er et vanlig symptom på sinkmangel. I tillegg til redusert testosteron og tap av lyst (79)
Artikkelen fortsetter under annonsen
Annonse:
Støtter søvn og konsentrasjon
Mangel på salt kan også gi søvnproblemer
I en forskningsrapport konkluderte forskerne med følgende: “Lavnatriumdietten var også forbundet med forstyrrede søvnmønstre: Redusert rask øyebevegelse (REM), langsom bølgesøvn og økt våkenhet”. Det som ser ut til å skje er at et begrenset natriuminntak medfører at kroppen kompenserer med å gå i alarmberedskap og produsere stresshormoner/adrenalin slik at søvnmønster påvirkes negativt (39). Og hva skjer når vi får søvnproblemer? Vi tyr gjerne til energidrikker eller kaffe om dagen:
Her kan du se Dr Di Nicolantonio forklare hvordan kaffe/koffein tapper oss for de beroligende mineralene som fremmer søvn.

I følge Dr. DiNicolantonio mister vi en halv ts salt for hver fjerde kaffekopp vi drikker (6) Se også » Tok vi feil om saltet «
Er mangel på vitamin D egentlig mangel på magnesium ?
I tillegg til at Magnesium inngår i enzymene som kreves for å danne melatonin (søvn) og serotonin (humør), er det en forutsetning for at vi kan danne vitamin D. Det betyr at mangel på magnesium, kan være rotårsaken til lave blodprøvesvar på vitamin D. Se også «Er mangel på vitamin D egentlig mangel på magnesium?» Å gi kalsiumtilskudd uten magnesium ved osteoperose vil kunne virke mot sin hensikt dersom kalsium er «på avveie». Kalsiumtilskuddet vil da kunne «utkonkurrere» magnesium, som sammen med vitamin D og K og mineralet Bor , hjelper kalsiumet tilbake der det hører hjemme. Samdansen mellom Bor, magnesium og kalsium kan måles via spektrofotometri (i tillegg til en rekke andre mineral og tungmetaller).

Det er verd å merke seg at ved for lav natrium vil osteoklaster bryte ned beinvev for å få tilgang på natrium (6). Når dette skjer vil det også dra med seg magnesium fra beinet. Det frigitte magnesiumet tolkes av kroppen som overskudd og skilles ut via urin i tillegg til at magnesiumopptaket fra tynntarm nedreguleres (15). Dette vil kunne få konsekvenser for både stressmestring og søvn fordi vi mister den beroligende virkningen av magnesium

Magnesium er et beroligende mineral og det påvirker evnen blæren har til å utvide seg. Ved mangel vil man fortere få signal om full blære, og man må opp midt på natta for å tisse.
Ved for mye kalsium i forhold til magnesium kan man også oppleve typisk tidlig oppvåkning om morgenen i tillegg til stivere muskler og lavere kroppstemperatur/stoffskifte.
Hvorfor sover vi mindre enn før ?

Før var det naturlig mørke som satt i gang vår melatoninproduksjon – Nå er det kanskje vår evne til å slå av mobilen?
Derfor er stressmestring helt sentralt for å lykkes med søvn:
Kortisolet svinger med den cirkadianske rytmen og avgjør om vi føler oss opplagt eller trett. Kortisolet følger også vår stresstilstand og vårt kosthold. Magnesium er et beroligende mineral som kan redusere kortisol i tillegg til at det gir økt produksjon av både serotonin og melatonin. Stress forbruker magnesium i så stor grad at det faktisk kan være vanskelig å etterfylle med magnesium via kost og tilskudd, selv med terapeutiske doser og i riktig format. Når man er stresset vil også fordøyelsen «slå seg av» ved at fordøyelsesenzymer nedprioriteres til fordel for «fight/flight/freeze». Da vil næringsopptaket og tilgang på magnesium svekkes betraktelig, samtidig som forbruket av beroligende mineraler øker.
Definisjonen på stress er «Når kravene fra omverdenen, eller egne krav, overstiger ressursene hos en person». Så her er det helt grunnleggende viktig at man er villig til å justere på det man kan justere. Ofte kan tilskudd av magnesium sammen med riktige synergister, være det som skal til for å komme tilbake i den gode sirkelen.
Blodsukkersvingninger er kanskje det mest stressbelastende vi kan påføre oss selv, i tillegg til våre egne krav. Det tapper kroppen for krom, B-vitaminer og magnesium og det er også en link mellom blodsukkersvingninger og panikkangst (61). Merk at reduserte kromverdier medfører økt sukkersug, som kan øke blodsukkersvingninger ytterligere. Det er også, som tidligere nevnt, en link mellom B6-mangel og diabetes (32).
Når jeg måler intracellulære mineralanalyser på mennesker som har gjennomgått perioder med stress eller traumer, finner jeg typisk lave verdier på krom og magnesium i tillegg til lave verdier på andre beroligende mineraler. Vanlige blodprøver er ikke særlig egnet til å måle magnesium status. Det kan du lese mer om i tidligere Caluna artikler «Magnesiummangel – Er det til å dø av?» og «Er mangel på vitamin D egentlig mangesiummangel?»
Undervurderte stressreduserende og søvnfremmende tiltak






Ved å måle sin egen unike mineralprofil kan man balansere mineraler som fremmer søvn og motvirker stress
Hva har søvn og trening til felles ?

Når vi sover vil rytmiske pulser pumpe hjernevæske inn i hjernen og ta med seg avfallsstoffer fra rommet mellom hjernecellene og ut av hjernen. Transporten er avhengig av vannkanaler i hjernens nerveceller – gliaceller. Siden denne «vasken» kan minne om lymfedrenasje, har man kalt denne nye oppdagelsen for det glymfatiske (glialymfatiske) system (4,5).
Lymfekar som omgir hjernen , leverer avfallet til lymfesystemet, som fjerner avfall og annet uønsket materiale. Du kan kanskje tenke deg til hva som da vil skje når vi er fysisk aktiv på dagtid ? Vi gir lymfesystemet vårt bedre betingelser for å kvitte oss med avfallet.
Søvnvennlig trening på under 5 minutter:
For å få fart på lymfesystemet er det pusten som står i sentrum. Her er to fantastiske treningsormer for puls og pust:
Pausene er suksessfaktoren i Høy Intensitet Intervall Trening (HIIT). Hvorfor pausene er så viktig, kan du se fra 8 til 12 minutt i denne videoen.Din form avgjør intensiteten. Min favorittøvelse tar kun 3 minutter å utføre: 7 sekunder på – 14 sekunder av – repetert 7 ganger.
Yoga er en treningsform du kan benytte deg av helt frem til leggetid. Yoga åpner forbindelsen mellom hode og kropp, samtidig som du får bedre rom å puste og stresse ned. Du øker forbrenning ved å styrke din egen musklatur gjennom møtet mellom kroppsvekt og bevegelse.
Forskning viser at HIIT har positiv effekt på tilstander som kan hindre oss å sove. Dette kan være ADHD, søvnapne, snorking, rastløse ben, diabetes type 2. (51,52,53,54,55,56,57) Dette kommer i tillegg til den positive effekten vi får på tilstandene når vitamin B6 og magnesium fordøyes fra maten vi spiser (9,12,20,21,22,31). Vær oppmerksom på at kroppen tappes for magnesium og andre elektrolytter under trening. Det kan du lese mer om i artikkelen » Tok vi feil om saltet »
Når det gjelder diabetes type to så er det også verd å nevne at mineralene som typisk er lave ved diabetes type 2/insulinresistens, også er lave ved søvnproblemer, rastløse ben og ADHD. Det er også ganske vanlig å oppleve søvnapné ved diabetes type 2 (58) . Mineralene som typisk er lave kan måles via spektrofotometri.
Fotsoneterapi - Et undervurdert virkemiddel for søvn

Ved soneterapi stimuleres kroppens autonome nervesystem. Punkter som er ømme, svarer til ømme muskler eller organ på tilsvarende område på kroppen. I tillegg til at man kan stimulere «sovepunktet», kan man også jobbe med binyrer/stress, vagusnerven og hypofysen. Soneterapi og massasje har også en smertelindrende effekt fordi stimulering øker kroppens utskillelse av oxytocin og endorfiner. Soneterapi letter stress og spenninger og forbedrer blodsirkulasjonen, samtidig som blokkerte nerveinmulser kan oppheves. Forskning viser også at fotsoneterapi har positiv effekt på søvnproblemer (59,60)
Andre undervurderte faktorer

De fleste vet at det å velge riktig madrass, har mye å si for søvnen. Mange har kjent på kroppen hvor varme vi kan bli når madrassen blir for myk. En av de mest kjente søvntipsene er jo nettopp å ha et kjølig soverom. Mange har også kjent virkningen i korsryggen etter en natt i en dårlig seng. Men har vi undervurdert puten ? Selv om det ikke er påvist i forskning, er det mange som opplever en svært god natt søvn når man ligger på denne billige puten fra IKEA. Om dette skydes at den kan virke positivt på vagusnerven, vites ikke, men det er iallefall verd et forsøk om du sliter med søvn
Starte arbeidsdagen klokka 03 om natta ?
Det er i praksis akkurat dette vi forventer av våre ungdommer når vi (prøver å) vekke dem om morgenen. I følge Matthew Walker har våre ungdommer en annen naturlig døgnrytme enn oss voksne. De har rett og slett ikke samme grunnlag for innsovning når vi andre går og legger oss for å sanke våre åtte timer med søvn. Når vi vekker våre håpefulle for tidlig, går dette på bekostning av REM-søvnen. Og som tidligere nevnt får dette svært uheldige konsekvenser for vår psyke.
Det er mangel på REM søvn – De siste timene med søvn før vi våkner, som utgjør forskjellen på et stabilt og ustabilt sinn (1).
Hva hadde skjedd om vi lot barna våre sove lengre ?
- Evnen til å lære, å skape nye minner og ta i mot ny informasjon økes (1)
- I Teton fylke i Wyoming endret de tidspunkt for skolestart fra halv åtte til ni og reduserte antall trafikkulykker med 70 % for ungdom mellom 16 og 18 år (1)
- En studie som fulgte 5000 japanske barn viste at de som sov lengre fikk høyere karakterer (1)
- I Edina Minnesota startet de skoledagen en time senere. Dette gav en markant økning i poengsum på standardiserte prøver (1)
- Psykologen Dr. Lewis Terman, som var med på å utvikle IQ-testen, kartla faktorene som bidro til at et barn lyktes intellektuelt. Jo lenger et barn sov – desto mer intelligent begavet var det – uansett alder (1)
- Søvn har stor betydning for vår evne til å ta imot læring. Både søvnen natten før vi lærer og søvnen natten etter at vi har fått tilgang på ny lærdom (1)
Hva skjer når vi lykkes med leggetiden ?

Det glymfatiske systemet vasker bort giftige avfallsstoffer. Rytmiske pulser pumper hjernevæsken inn i hjernen og tar med seg avfallsstoffer fra rommet mellom hjernecellene og ut av hjernen (1,4,5)
Men hva med oss som jobber turnus og skift ?
For å få svar på dette inviterte jeg lege og søvnforsker Bjørn Bjorvatn til å holde foredrag om nettopp dette på min arbeidsplass ved Equinor Mongstad. Han har også gitt ut boken «skiftarbeid og søvn – Slik mestrer du nattarbeid og uregelmessig arbeidstid» I boka til Bjørn (43), finner du mange gode tips til hvordan du best mulig kan legge til rette for en god natt søvn når man opererer utenfor den cirkadianske rytmen. Det som gjorde mest inntrykk på meg etter å hørt hans foredrag var utsagnet «Våkner du opp uthvilt kan man si at man har sovet nok» Takk og lov – Vi kan oppnå søvnfaser selv om vi jobber natt. Både faser med den dype NREM søvnen og REM søvnen vil fortsatt komme. Men det er verd å merke seg at vår døgnrytme og evne til å sove, endrer seg med alder. Et foster har helt andre søvnfaser enn et nyfødt barn, og en ungdom har andre faser enn eldre. Det kan gå noenlunde fint å snu døgnet i mange år helt til man sakte begynner å merke det på humøret og kroppen i 30- 40 årene. Det samme kan man oppleve med halveringstid på kaffe. Når vi blir eldre må vi kanskje ta den siste kaffekoppen tidligere enn før om vi skal evne å sovne når vi kryper til køys etter nattskiftet. Vi kan heller ikke slå fast om den økte risikoen for psykiske lidelser, IBS, diabetes, demens/alzheimer og kreft som vi ser blant skiftansatte, skyldes søvnmangel eller det faktum at nattarbeidere spiser mer karbohydratrik mat enn det som er vanlig blant dagarbeidere (43) .
Karbohydratrik kost øker forbruket av krom, B-vitaminer og magnesium – Når jeg utfører intracellulære mineralanalyser finner jeg typisk lave verdier av krom, B-vitaminer og magnesium hos de som har diabetes type2 og/eller søvnmangel.
Det vi kan gjøre er å resonnere oss frem til at det ikke er en fordel å våkne uopplagt, samtidig som vi starter dagen med en redbull eller en skillingsbollle med rester av glyfosat, sukker og kanel.
Her kommer de viktigste rådene for deg som jobber natt


Hva med kosthold på nattevakter ?
Om natten er fordøyelsen avslått. Sekresjonen av saltsyre og enzymer er på sparebluss. Det er derfor en stor fordel å spise et komplett måltid før man drar på nattevakt. Lavkarbo/høyfett er definitivt å foretrekke. Man ønsker ikke å starte natten med blodsukkersving med påfølgende søtsug etter noen timer. Dersom man må spise på natt er det en fordel med lett fordøyelig mat. Dette kan være salat, supper, laks eller kyllingsalat, en neve med mandler, valøtter, egg, smør/olivenolje, noen chiafrø eller havregrøt. Avocado, ananas og papaya inneholder naturlig enzymer, og dette kan være en fordel når vår egen sekresjon av enzymer er redusert. Brødbakst med gluten/gliadin er vanskelig å fordøye for mange, med unntak av blodtype A (62). I tillegg til at konvensjonell soya og hvete/gluten er produsert med glyfosat med påfølgende konsekvenser for tarmflora. Raspeballer og koteletter er kanskje fristende, men ikke akkurat lett fordøyelig klokka fire om natten. Da er også stoffskifte og kroppstemperatur på det laveste.
Det er svært viktig å holde seg hydrert ved å drikke mineralrikt vann jevnt og trutt over hele nattskiftet. Man bør unngå å drikke til måltidet da dette kan tynne ut/påvirke pH i magesekken hvor saltsyresekresjon allerede er redusert.
Dersom du er godtesyk kan det faktisk være salt du mangler. Det kan du lese om i min tidligere artikkel «Tok vi feil om saltet». Der skriver jeg også om viktigheten av å møte kaffekonsumet med mineralrikt vann.
Veien videre - Livsendrede mikrovaner
Ekte livsendring er et resultat av hundrevis av små avgjørelser vi tar hver dag.
Og de mikrovanene som vi innfører fast med liten innsats er ofte de som gir oss mest effekt på lang sikt. Det kan være så enkelt som å sette vekkerklokka på legging, starte dagen med elektrolytter i et vannglass, spise mat uten glyfosat som kan fordøyes og dermed gi oss råvarene vi lengter etter, ta to lengre utpust før man spiser, ta siste kaffekoppen fem timer før man ønsker søvn, ringe en venn på en torsdag, og ta samtalen med headset i naturens dagslys, puste lengre utpust når man kjører i tunneller, ta fast 5 min morgenyoga eller 10 situps før man går i dusjen, eller bevisst søke øyenkontakt etter mobilbruk.
Dette er mikrovaner og til sammen inneholder de nok kraft til å flytte fjell – Prøv om du ønsker !








Briller som kan filtrere vekk det blå lyset har i forskning vist god effekt for bipolare (64) . Se også dokumentar fra NRK om hvordan brillene kan påvirke døgnrytmen. Bjørn Bjorvatn omtaler også brillene i boka «Skiftarbeid og søvn» (43) Bipolare har i tillegg til mangel på beroligende mineraler, også typisk mangel på mineralet lithium. (Eller veldig høye verdier om de er medisinert) Brillene kan også anvendes til tenåringer som ikke klarer å løsrive seg fra skjerm/sosialt liv/nettverk/gaming om kvelden. Du kan også enkelt ta vekk det blå lyset fra mobilen din:
Vi merket store endringer den dagen vi innførte mobilplassering UTENFOR døra til gutterommet klokka 22. Ved overtredelse reduserte vi ukepenger med 50 kroner (Men forvent også at din kreative ungdom finner andre mobiler som gjør nytten etter klokka 22.) Det er ikke bare vi voksne som blir avhengige….

«Av og til snubler menneskene over en sannhet – De fleste haster videre som om ingenting hadde hendt» sa Winston Churchill. Ofte kan livet være sånn at det som vi trodde var en begrensing av vår frihet, blir en løsrivelse til en ny og større frihet.
Uansett hvordan du bruker din handlekraft og frihet – Håper inderlig at du får sove godt og leve lenge i landet.

Om forfatteren
Janne Steinsund er Kostveileder fra Tunsberg Medisinske Fagskole og har fagbrev innenfor kjemiprosess. Hennes store lidenskap er kroppens biokjemiske prosesser og evne til å komme i balanse.
Hennes interesse for ortomolekylær medisin kom etter en sykehusinnleggelse i 2007 der det ikke var mulig for konvensjonell medisin å finne en forklaring på hennes helseutfordringer, til tross for en rekke undersøkelser og blodprøver.
Hun fikk hjelp av to bioingeniører til å få tatt blodprøver og mineralanalyser via private laboratorium og erfarte da hvordan kroppen kunne reparere seg selv når den ble tilført det den manglet. Dette gjorde så sterkt inntrykk at hun sammen med bioingeniørene startet firmaet PositivHelse DA, som i samarbeid med anerkjente laboratorium utførte biokjemiske analyser i fullblod og vev.
«Hvorfor behandle symptomer når du kan behandle underliggende årsaker» var drivkraften til jentene fra PositivHelse.
Denne drivkraften har Janne nå tatt med seg inn i eget firma www.naturbalanse.no, som driver med formidling og analysebasert kostveiledning.
Janne er også ansatt i Equinor der hun arbeider med formidling og kompetansebygging.
Annonse:
Referanser
- Hvorfor vi sover – Matthew Walker – Professor og søvnforsker
- Sleep is your superpower | Matt Walker – YouTube
- Sunn tarm – Klart hode – Dr. David Perlmutter med Kristin Loberg
- Kunsten å finne ro – Audun Myskja
- The Glymphatic system: A beginners guide- Neurochemical research 40(12) 2583-2599 Jessen,N.A,Munk,A.S,Lundgaard, I. og Nedegaard, M (2015)
- The salt fix – Dr. James DiNicolantonio
- Microbial products and cytokines in sleep and fever regulation – PubMed (nih.gov)
- New evidences on the altered gut microbiota in autism spectrum disorders – PubMed (nih.gov)
- Clinically Significant Symptom Reduction in Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Treated with Micronutrients: An Open-Label Reversal Design Study – PMC (nih.gov)
- Nutrients | Free Full-Text | Gut Microbiota and Their Neuroinflammatory Implications in Alzheimer’s Disease (mdpi.com)
- How Alzheimer’s Changes the Brain – YouTube
- Vitamin B6 status, deficiency and its consequences–an overview – PubMed (nih.gov)
- Are You Eating Weed-Killer? – Chelsea Green Publishing
- Entropy | Free Full-Text | Glyphosate’s Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathways to Modern Diseases (mdpi.com)
- Maternal glyphosate exposure causes autism-like behaviors in offspring through increased expression of soluble epoxide hydrolase | PNAS
- Aluminum and Glyphosate Can Synergisti-cally Induce Pineal Gland Pathology: Con-nection to Gut Dysbiosis and Neurological Disease (scirp.org)
- Aluminum and Alzheimer’s disease: after a century of controversy, is there a plausible link? – PubMed (nih.gov)
- Homocysteine in inflammatory bowel disease: a risk factor for thromboembolic complications? – PubMed (nih.gov)
- Effects of chronic sleep deprivation on autonomic activity by examining heart rate variability, plasma catecholamine, and intracellular magnesium levels – PubMed (nih.gov)
- The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial – PubMed (nih.gov)
- Association of magnesium intake with sleep duration and sleep quality: findings from the CARDIA study – PubMed (nih.gov)
- Assessment of magnesium levels in children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) – PubMed (nih.gov)
- Magnesium Status in Children with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and/or Autism Spectrum Disorder – PMC (nih.gov)
- Diet and sleep in children with attention deficit hyperactivity disorder: preliminary data in Australian children – PubMed (nih.gov)
- Plasma DHA Is Related to Sleep Timing and Duration in a Cohort of Mexican Adolescents – PMC (nih.gov)
- Supplementation of polyunsaturated fatty acids, magnesium and zinc in children seeking medical advice for attention-deficit/hyperactivity problems – an observational cohort study – PubMed (nih.gov)
- Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)
- Vitamin B 6 og Pyridoksin i Autismespekterforstyrrelser
- Abnormally high plasma levels of vitamin B6 in children with autism not taking supplements compared to controls not taking supplements – PubMed (nih.gov)
- B6 and Autism – What Do We Know? (bioticsresearch.com)
- Pyridoxine restores endothelial cell function in high glucose – PubMed (nih.gov)
- The Relationship Between Vitamin B6, Diabetes and Cancer – PMC (nih.gov)
- Concurrent zinc and vitamin B6 deficiencies in acutely exacerbated inflammatory bowel disease: Case reports – PubMed (nih.gov)
- Vitamin B6 nutriture of children with acute celiac disease, celiac disease in remission, and of children with normal duodenal mucosa – PubMed (nih.gov)
- Effect of pyridoxine and magnesium on stress-induced gastric ulcers in mice selected for low or high blood magnesium levels – PubMed (nih.gov)
- Plasma Pyridoxal-5-Phosphate Is Inversely Associated with Systemic Markers of Inflammation in a Population of U.S. Adults – PMC (nih.gov)
- Vitamin B-6 and colorectal cancer risk: a prospective population-based study using 3 distinct plasma markers of vitamin B-6 status – PubMed (nih.gov)
- Vitamin B6 is effective therapy for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double-blind placebo-controlled study – PubMed (nih.gov)
- Effects of insufficient sleep on blood pressure in hypertensive patients: a 24-h study – PubMed (nih.gov)
- Sleep loss and hypertension: a systematic review – PubMed (nih.gov)
- The association between sleep deprivation and arterial pressure variations: a systematic literature review – PubMed (nih.gov)
- Sleep deprivation increases blood pressure in healthy normotensive elderly and attenuates the blood pressure response to orthostatic challenge – PubMed (nih.gov)
- Skiftarbeid og søvn – Slik mestrer du nattarbeid og uregelmessig arbeidstid – Bjørn Bjorvatn
- Lysbehandling ved søvnsykdommer – Helse Bergen (helse-bergen.no)
- Sodium-restricted diet increases nighttime plasma norepinephrine and impairs sleep patterns in man – PubMed (nih.gov)
- Is Sodium Bad For You? – with Dr. James DiNicolantonio Neurologist EP. 77 – YouTube
- How Much Salt and Magnesium with Dr James DiNicolantonio – YouTube
- Coffee Depletes these Nutrients – YouTube
- www.naturbalanse.no
- Nytt kosthold mot ADHD (forskning.no)
- High-intensity interval training improves obstructive sleep apnoea | BMJ Open Sport & Exercise Medicine
- Acute effects of physical exercise on cognitive and psychological functioning in college students with attention-deficit/hyperactivity disorder – ScienceDirect
- High-intensity interval training in children and adolescents with special educational needs: a systematic review and narrative synthesis | International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity | Full Text (biomedcentral.com)
- Effectiveness and Safety of High-Intensity Interval Training in Patients With Type 2 Diabetes – PMC (nih.gov)
- Exercise and restless legs syndrome: a randomized controlled trial – PubMed (nih.gov)
- Effects of High-Intensity Interval Training on Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis – PMC (nih.gov)
- Serum Magnesium Levels in Patients with Obstructive Sleep Apnoea: A Systematic Review and Meta-Analysis – PMC (nih.gov)
- Nutritional Healing Fifth edition – Phyllis A Balch, CNC
- (PDF) The Effect of Foot Reflexology on Fatigue, Sleep Quality and Anxiety in Patients with Multiple Sclerosis: A Randomized Controlled Trial (researchgate.net)
- Can foot reflexology be a complementary therapy for sleep disturbances? Evidence appraisal through a meta-analysis of randomized controlled trials – PubMed (nih.gov)
- Mai-20 Ustabilt blodsukker | Green Doctors AS
- Blodtypedietten – Peter J D´ Adamo
- How to turn blue light off your iPhone! – YouTube
- Blue‐blocking glasses as additive treatment for mania: a randomized placebo‐controlled trial – Henriksen – 2016 – Bipolar Disorders – Wiley Online Library
- Exposure to glyphosate-based herbicides and risk for non-Hodgkin lymphoma: A meta-analysis and supporting evidence – ScienceDirect
- Djevelen i melk – Helsemagasinet vitenskap og fornuft (vof.no)
- Dietary Zinc Acts as a Sleep Modulator – PMC (nih.gov)
- The Effect of Zinc Supplementation on Sleep Quality of ICU Nurses: A Double Blinded Randomized Controlled Trial – PubMed (nih.gov)
- The effect of melatonin, magnesium, and zinc on primary insomnia in long-term care facility residents in Italy: a double-blind, placebo-controlled clinical trial – PubMed (nih.gov)
- Nutritional Elements in Sleep – PMC (nih.gov)
- The Effects of Magnesium – Melatonin – Vit B Complex Supplementation in Treatment of Insomnia – PMC (nih.gov)
- Acute effects of the very low carbohydrate diet on sleep indices – PubMed (nih.gov)
Chronic Fatigue Syndrome A natural way to treat ME Professor Basant K. Puri
COVID-19: Poor outcomes in patients with zinc deficiency – PMC (nih.gov)