Del dette innlegget på:

Du tar feil, doktor Skavlan. Og hvorfor så arrogant?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

– Nordmenn har aldri vært friskere, sier doktor Jørgen Skavlan. Han tar feil. Og hvorfor håner han grønnkål?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text](Bildet over er faksimile fra Aftenposten.)

  • Norges mest populære fastlege håner “juiceterapeuter”, “grønnkål” og “glutenintoleranse.”
  • Skavlan påstår at fastlegen er “de virkelige ernæringsterapeutene.”
  • Han mener at folk skaper diagnoser for å kjenne at de lever.
  • Og at vi aldri har vært friskere.
  • Calunas redaktør er rykende uenig:

Fastlege Jørgen Skavlan mente mye under vårens matkonferanse hos Aftenposten.
Han påstår at ”nordmenn har aldri vært friskere, derfor skaper vi våre egne problemer.”
Videre:
” … hva er det nå de kaller seg, terapeuter med subjektive opplevelser… Du føler deg syk fordi du får vite at det du spiser er feil.”
Og: ”Vi er blitt så velfødde at vi må skape oss diagnoser for å føle at vi står på beina våre.”
Jeg kjenner ingen som spiller fibromyalgi. Ingen som takker nei til middagsinvitasjonen fordi de later som om de har diaré.
Her kan du se foredraget.

Vi blir eldre, på resept

Fra foredraget:
”Vi har aldri blitt eldre, aldri vært friskere.”
Ja, vi blir eldre. Infeksjonssykdommer og underernæring tar ikke livet av oss lenger. Moderne medisin gjør også sitt.
Men er vi friskere? Er levealder en god parameter på fin helse?
Se heller på antallet medisinfrie mennesker.
I fjor brukte over 70 prosent av oss ett eller flere reseptbelagte legemidler.
Til en verdi av over 25 milliarder, omsetningen har siste år økt med ca. to milliarder årlig. (1)
En svensk studie viste for ti år siden at bivirkninger av medisiner var landets syvende største dødsårsak. (2,3)

Gluten knyttes til sykdom

I dag dør vi av sykdommer som knapt fantes for 200 år siden. (4)
Samtidig spiser vi stadig mindre av maten vi genetisk er tilpasset, og stadig mer av maten kroppen vår ikke gjenkjenner. (5)
Tilfeldig?
Skavlan håner terapeuter og andre som fraråder gluten.
Kanskje han ikke kjenner Kalle Reichelts studier.
Reichelts doktorgrad fra 1972 viser at det ved tilstander som autisme og schizofreni blir skilt ut peptider (aminosyrer) i urinen som ikke skal være der.
Altså et pionerarbeid innen lekk tarm: når stoffer i maten kan passere over tarmslimhinnen til blodbanen uten å bli brutt ned.
Gluten og melk kan påvirke fysisk og psykisk helse, viste Reichelt, og fikk Kongens fortjenestemedalje i gull for sitt arbeid.
Kanskje har Skavlan heller ikke sett forskningen som knytter hvete til inflammasjon. (6) (7) (8)

Tallenes tale

Siste års forskning har vist den til nå undervurderte betydningen av god tarmhelse. Dårlig tarmflora knyttes til en rekke sykdommer.
Så hvorfor håne dem som tar en grønnkålsmoothie i stedet for brødskiven?
Glemmer Skavlan at:

• Helsebudsjettet har bikket ti prosent av BNP. (9)
• Fattige Norge i 1950 hadde blant Europas høyeste levealder og beste helse (10)
• Storparten av helsekostnadene skyldes senskader av et kosthold vi genetisk ikke er tilpasset (5)
• Minst 3 av 10 har overvekt eller fedme (11)
• Norge har blant Europas høyeste forekomster av kreft. (12)
Og:
• Fibromyalgi (13)
• Astma, allergi (14)
• Psoriasis (15)
• ADHD (16)
• Barnløshet (17)
• Hoftebrudd (18)
• Minst 20 % har betennelse i mage/tarm. (19)
• Den amerikanske legen Mark Starr omtaler lavt stoffskifte som epidemisk. (20)
• En ny, internasjonal studie viser at i Sør-Korea får ett av 38 barn autisme. Forskerne omtaler tallet som representativt globalt. (21)

Arroganse er legens ansvar

”Døden begynner i tykktarmen”, sa den nobelprisbelønte (1908) fysiologen og medisineren Ilja Iljitsj Metsjnikov. (22)
Hippokrates, legekunstens ”far”: ”All sykdom starter i tarmen.”
“Vi fastleger er de virkelige ernæringsterapeutene. Vi er ikke juiceterapeuter”, sier Skavlan.
Men hvor mange timer med ernæringskunnskap gir medisinstudiet? Åtte timer? Tjue?
Det er ikke legens skyld at de lærer for lite om mat som medisin. Men arroganse og skråsikkerhet er legens ansvar.
Når stadig flere velger å betale for råd hos en ekspert, en som har studert sammenhenger mellom kosthold og helse. Hvorfor håne det?

 

Tregt ernæringsråd

Skavlan heier på ernæringsrådene: ”Denne plansjen kunne jeg vist dere for 30 år siden. Det er små forandringer.”
”Ernæringsrådene står”, sier Skavlan, og viser fram trekanten der korn dominerer.
”Og på disse rådene blir vi eldre og eldre, og friskere og friskere. Dette er kjensgjerninger.”
”Rådene står.”
Nettopp! De har stått nærmest stille siden 1953, mens forskningen har vært i ruvende utvikling.
Til legen som føler seg truet av ”juiceterapeutene”, har Caluna et råd:
Se mer mot ny forskning innen evolusjon, og hvorfor maten vi historisk har spist er best for oss.
Og mot forskningen som viser at mennesker reagerer forskjellig på den samme maten fordi vi genetisk har forskjellig tarmflora.

Medisinens pris

Medisiner og behandling har sin pris.
Over en halv million nordmenn bruker kolesterolsenkende medisin, statiner.
Avhengig av dosering antas det at opptil hver fjerde bruker opplever muskelplager og influensalignende symptomer mm. Om lag 125 000 nordmenn.
Det er dessuten faglig uenighet om effekten av statiner. (23, 24, 25, 26, 27)
En studie fra 2016 viser dobbel risiko for diabetes 2 ved bruk av statiner. (28, 29)
”Vi ser en tendens til at mange eldre som ikke har hatt hjertesykdom får kolesterolmedisiner med statiner, uten at de har noen nytte av dem,” sa Legemiddelverkets direktør Steinar Madsen i 2012. (31)

Å spise intuitivt

Skavlan tror på intuisjon:
”Spis intuitivt, du føler hva som er riktig, du trenger ikke lese deg opp på hva som er farlig og ikke farlig.”
Jeg føler stadig for kanelboller. De er overalt, døgnet rundt. Vi drukner i den maten industrien vet at den dumme delen av hjernen vår vil ha.
“Spise intuitivt.” Bør vi ikke heller søke kunnskap og viljestyrke?
Er ikke det forutsetninger for ansvar for egen helse?

Helsekost

”90 prosent av det som selges i helsekostbutikken har nada effekt, hevder Skavlan og avslører at han ikke kjenner til professor Bonnie Kaplans forskning. (32)
Den viser at vitaminer og mineraler er avgjørende for helsen, og at mange av oss lider under mangler. Prosessert mat og fattigere jordsmonn er blant årsakene. (33)
Da Caluna intervjuet Kaplan sa hun blant annet:
”I min utdanning lærte jeg at mineraler og vitaminer var trivielle.
Nå vet jeg at de er fundamentale, spesielt for hjernen.”

Skråsikkerhet

Mangel på oppdatert kunnskap om livsstil som alternativ til medisiner hos norske leger er dokumentert. (34)
Doktor Dwight Lundell, den berømte hjertekirurgen sa: “ … vi leger, med all vår utdannelse, kunnskap og autoritet skaffer oss ofte et ganske stort ego som kan gjøre det vanskelig å erkjenne at vi har tatt feil.”
Sokrates sa: ”Legene har den fordelen at solen skinner over deres helbredelser, mens deres feiltrinn skjules av tre favner jord.”
”… skaper oss diagnoser for å føle at vi står på beina,” sier Skavlan.
I Caluna hører vi noe annet. Fra dem som lider av fibromyalgi, ulcerøs kolitt, Crohns, diabetes, lekk tarm…: ”Fastlegen sier det er kronisk. Jeg får mye medisin, men lite kunnskap om kroppens helhet og kosthold.”
De har ikke skapt sine diagnoser. De lever halvlevde liv. På resept.
Der ligger trusselen. Ikke i grønnkål.
(Artikkelen ble først publisert august 2018)
[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Referanser

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!