Helsehistorier av folk - til folk
Barn og kosthold

Malin og Maja vil gi noe annet enn “død” barnemat: – Trenger en revolusjon!

Barnematen fra hyllen er gjerne eldre enn barnet ditt. Prosessen for å gi lang holdbarhet er brutal.
– Det gir ”død” mat. På tide med en revolusjon, mener Malin og Maja.

Malin og Maja vil revolusjonere barnematen! Nå har de Orkla med.

Barnematen:
Reglene for barnemat er strenge: ingen konserveringsmidler eller sprøytemiddelrester.

Derimot stilles ingen krav til matkvalitet.
Det åpner for billige, næringsfattige ingrediensers som ris og mais.
– Foreldre blir gjerne frarådet å gi sine små hjemmelaget.
– Argumentet er at de mangler kunnskap til å lage maten næringsrik nok, sier ernæringsterapeut Malin Bruset (36).
Men kjøpemat er spesielt for Norden, påpeker hun.
– Nedover i Europa og i hele Asia gir foreldre barna sine den maten de selv spiser.

Dagens generasjon vokser opp på næringsfattige maispinner og pulvergrøt.

Barnematen: Økologisk, uten melk, gluten, soya

I fjor sendte Malin en epost til sine venner:
– Jeg vil produsere næringsrik barnemat, og trenger støtte!
Maja Skogstad (30) skrev tilbake:
– Jeg er med!
Maja er masterstudent i samfunnsernæring.
Produktet: Økologisk barnemat, skånsomt oppvarmet og frosset for å bevare mest mulig næring.
Uten melk, gluten og soya.

Barnematen holder seg i romtemperatur i to år. Tenk hva det sier om maten!

Frida kan like sin smoothie.
Maja, Frida og Malin.

Barnesnacks fullt av sukker

Barnematen er ikke bare barnemat. Det er også industri og helse i konflikt.
EUs barnematdirektiv av 2002 ble kritisert for å sette barns helse i andre rekke.
Én konsekvens av direktivet er en flom av barnejuice, barnesnacks og barnedesserter.
Mye sukker, minimalt av næring.
Dagens generasjon vokser opp på maispinner og kunstig beriket pulvergrøt, bemerker de to.
Malin:
– Maten på glass er oppvarmet kraftig. Det påvirker både næring og smak.
– Første 1000 dager i barnets liv legger grunnlaget for dets helse, barna trenger levende mat, sier hun.

Søtet, næringsfattig pulvergrøt

Aller verst er pulvergrøten, mener Malin.
– Den har ingen gode råvarer. Typisk er den laget av mel, varmebehandlede planteoljer, og tørket frukt duppet i sukkerlake. Og fruktjuicekonsentrat.
– Det gir en blanding av fattige råvarer og sukker.
– Jeg har snakket med mange helsesøstre om dette, de færreste har kunnskap om hvor næringsfattig og sukkerholdig pulvergrøten er.
– Dessuten er Nestlé ofte involvert i deres kongresser og stands.

Barnematen kilde til furan

Majas datter Frida (2) leker ubekymret med en død flue i vinduskarmen.
Maja er bekymret for mer enn næringsfattig, sukret barnemat:
– Selv ikke vi som studerer ernæring får vite at barnemat på glass er største kilde til furan.
Et potensielt kreftfremkallende stoff som dannes i varmeprosessen.
Desto mer ivrer de to til revolusjonen:
– Næringsrik, levende barnemat!

Klare til å levere barnemat!

Fakta om barnemat

  • Hovedingredienser i grøt er typisk hvetemel, ris og mais. Det samsvarer ikke med små barns særlige behov for jern, jod, B12 og nok fett.
  • For lang holdbarhet, må maten varmes kraftig opp over lang tid.
    Næringsstoffer er sensitive for høy varme, de tapes i prosessen.
  • Eksempel: mellom 30% og 65% av vitamin B9 (folat) tapes i grønnsaker ved steking eller koking.
  • Barnemat på glass er den største kilden til furan, et potensielt kreftfremkallende stoff, ifølge EFSA.