Helsehistorier av folk - til folk
Autoimmune sykdommer

Sara må kjempe for riktig mat

Datteren til Sara blir vrang av gluten og melk. Men barnehagen vil ikke servere ”spesialmat”. Hva gjør du som mamma da?
– Det er en håpløs kamp.

Uten dokumentasjon fra lege vil ikke personalet gi datteren ”spesialmat”.

Jenta på to og et halvt har det best på ren, naturlig mat, uten gluten og melk.
Slik mat putter mamma Sara Helen Lines (23) gjerne i barnehagesekken.
Men uten dokumentasjon fra lege vil ikke personalet gi datteren ”spesialmat”. Akkurat som mamma har den lille jenta mye vondt i magen.
Sara er ”oppvokst på Toro”, og ønsker å gi datteren bedre kår. Men:
– Jeg har gitt opp litt. Det går ikke å ta fighten alene.
– Ingen ser min datter slik jeg gjør, som alenemor blir det dessverre slik.
– Datteren min blir som et annet barn når hun spiser riktig. Men slik samfunnet er, får jeg ikke gitt henne sunn, ren mat uten å bli sett ned på.
-Jeg får lyst til å vise fingeren til helsevesenet.

Den aktuelle barnehagen ønsker ikke å kommentere saken. Red.

Ikke bevist

Fra Haukeland ønsket Sara dokumentasjon på at datteren skal ha egen mat i barnehagen.
– Jeg forklarte at jeg vet hvilken mat hun trenger, og at hun derfor ikke behøvde å gjennomgå smertefulle undersøkelser.
Legen konkluderte at siden ”de ikke klarer å finne bevis for at mors påstander stemmer, kan de ikke gi dokumentasjon slik at datteren får ren, naturlig mat i barnehagen. ”

“Jeg datt i svarte hull uten at jeg forstod hva som trigget det.”

Energiløs

Sara bor bare skritt fra barnehagen i Arna utenfor Bergen. På en dårlig dag er likevel skrittene for mange for datteren.
-Hun vil bæres, orker knapt å gå. Men på riktig mat løper hun.
Sara husker seg selv som et sint barn.
Når datteren har sine dårlige dager, sier Saras mor og besteforeldre: ”akkurat sånn var du som liten!”
– Jeg var redd, trist og forvirret. Følelsene hoppet i meg. Jeg datt i svarte hull uten at jeg forstod hva som trigget det.
Det viste seg å være kosten. Mer om det siden.

Ren naturlig mat er best, men mamma synes det er en kamp.

“Som baby tålte ikke datteren vanlig grøt, men Sara stolte på stemmene som sa at ”hun måtte tilvennes”.

Sukkeravhengig

Sara tror at datterens genetikk og styret rundt mat forklarer hvorfor ”hennes verden dreier rundt neste dose karbo.”
– Hun er avhengig.
Saras kamp for riktig mat er krydret med dårlig samvittighet. Som baby tålte ikke datteren vanlig grøt, men Sara stolte på stemmene som sa at ”hun måtte tilvennes”.
-I dag vet jeg at jeg kunne spart henne for mye vondt om jeg hadde laget mer grøt fra bunnen av.

Diagnoser og medisiner

Sara ble trygdet før hun fylte 18. Hun er sikker på at ting kunne vært annerledes med riktig mat.
Hun kan for mye om for mange diagnoser:
PCOS med insulinresistens, IBS, Asperger, ADHDADD og PTSD.
– Etter at jeg la om til LCHF ble jeg et nytt menneske. Tåken over kroppen var borte. Nå følger jeg Thor Foseid sin kostplan, jeg trener – lever godt – mangler bare småbruket mitt! Og å se min datter frisk.

– Tenk at de setter folk rett på medisiner, dekker symptomene, og kaster dem ut i hverdagen igjen.

Sukkerkorn gir krise

Det skal ikke mange sukkerkornene til før Sara ramler. Som datteren.
– En sjokolade er nok til at angsten kommer krypende og magen stopper.
– I løpet av 24 timer kommer nesten alle symptomene på diagnosene mine brølende!
Som åtteåring ble Sara satt på ADHD-medisin. Hun ble mobbet.
Men diagnosene med sine navn og medisiner er neppe viktigst. Viktigst er rammene livet gir. Saras var snevre fra start:
Magesmerter, sliten, hodepine, angst, depresjoner, uro, sinne, vektøkning…
– Det lyder crazy. Fascinerende nok forsvinner alle symptomene med riktig kost. Selv om psykologen og de fleste andre nekter for det.
– Utrolig at helsevesenet ikke setter inn tiltak for livsstilsendring for mennesker med utfordringer!
– Tenk at de setter folk rett på medisiner, dekker symptomene og kaster dem ut i hverdagen igjen.
– Jeg må holde meg under 15-20 gram karbohydrater om dagen for å fungere.

-Om jeg i ferien skeier ut med litt kake og brød, tar det omlag to måneder å komme tilbake til en normal kropp.

Ingen snakk om kost

Smertene i magen var verst fra Sara var 14 år.
-Magekatarr, ikke alvorlig, sa legene.
– Jeg begynte å utforske ren, naturlig kost som 20 åring da jeg ble gravid.
Da hun fikk svangerskapsdiabetes, valgte hun nærmest null karbo framfor insulinsprøyter.
– Etter svangerskapet ble symptomene ti ganger verre: det var som et lokk av betong over hele kroppen. Jeg var kronisk svimmel, utmattet, jeg så dobbelt, klarte ikke å fokusere blikket…. Hos legen følte jeg meg som en plage.
– Og ingen snakket om mat. Men jeg leste meg opp på sammenhengen mellom kost og PCOS. Med karboredusert er jeg helt symptomfri.
-Én brødskive er nok til at jeg er kaputt en uke. Da trenger jeg en uke på å komme meg.
-Om jeg i ferien skeier ut med litt kake og brød, tar det omlag to måneder å komme tilbake til en normal kropp.
-Av en kvart brødskive blir jeg et monster, brødsmuler fra skjærebrettet kan være nok. Det virker ekstremt, og jeg har blitt ledd av.

Sara reagerer selv på smuler fra en brødskive.

– Om det ikke var for nettet og egen innsats, ville jeg aldri kommet til årsakene.

Forbanna og lykkelig

Sara er sint.
– Om det ikke var for nettet og egen innsats, ville jeg aldri kommet til årsakene.
– Pasienter med PCOS bør få hjelp til å legge om kosten hos en ernæringsfysiolog.
Hun var nær å gi opp.
– Men med lavkarbo fikk jeg en livsglød jeg aldri har hatt. Nå er livet en lykkepille – det trodde jeg aldri at jeg skulle si.
-Jeg kjemper for min datters helse –å  se henne mer lykkelig!

Saras vaner nå:

  • Om Sara spiser for mye karbo og blir dårlig, faster hun opptil 48 timer.
    – Da innhenter jeg meg mye fortere.
  • Hun faster uansett en dag hver uke.
  • Sara holder seg under 20 gram karbo daglig.
  • Hun spiser ikke rotgrønnsaker.
  • Hun kjente bedring etter å ha kuttet ut svinekjøtt og melk.
  • Kosten er hovedsakelig kjøtt/fisk og grønnsaker.

Retningslinjer fra Helsedirektoratet sier at barnehagen blant annet bør:

  • Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat
  • Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon